Dark Mode Light Mode
Τσιφλίκεια 2013
Ρύθμιση με μειονεκτήματα – Αναμένεται βελτίωση και παράτασης της προθεσμίας
Τα «Ελευθέρια» των 100χρονων - Στην κορύφωσή του οδεύει ο επετειακός εορτασμός

Ρύθμιση με μειονεκτήματα – Αναμένεται βελτίωση και παράτασης της προθεσμίας

Σε έως και 48 δόσεις μπορούν να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στο Δημόσιο χιλιάδες φορολογούμενοι. Από την Πέμπτη τέθηκε σε ισχύ το μέτρο των αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία και την εξόφληση σε πολλές δόσεις. Το σύνολο των δόσεων μπορεί να φθάσει έως τις 48, ενώ υπό προϋποθέσεις ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει πρόγραμμα μηνιαίων δόσεων με ανώτατο όριο τις 100 δόσεις και με καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής την 31/12/2013.

Σύμφωνα ωστόσο με την άποψη των υπαλλήλων της εφορίας η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ικανοποιήσει μόνο το ¼ των οφειλετών, καθώς αποκλείει εκείνους που χρωστούν ΦΠΑ και εκείνους που χρωστούν πρόστιμα εξαιτίας εικονικών τιμολογίων. Όπως παραδέχθηκε χθες και ο βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης, γνώστης του θέματος λόγω της φοροτεχνικής επαγγελματικής του ιδιότητας, πρόκειται για μία ρύθμιση με μειονεκτήματα.

Εκείνοι που θα πρέπει να σπεύσουν στις εφορίες είναι οι οφειλέτες μικροποσών έως 5.000 ευρώ ώστε να διακανονίσουν το χρέος τους σε πολλές δόσεις. Αρκεί οι οφειλές να μην προέρχονται από τις προαναφερόμενες εξαιρούμενες κατηγορίες. Ο κ. Κλειτσιώτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί η ρύθμιση και να γίνει ευνοϊκότερη για περισσότερες ομάδες οφειλετών.

Επί του παρόντος κάνουν λόγο για μια ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» αφού οι τροϊκανοί δεν αποδέχονται τη λογική των διακανονισμών μέσω πολλών δόσεων. Εξάλλου, η συγκεκριμένη πολυαναμενόμενη ρύθμιση συζητούνταν από τον περσινό Σεπτέμβρη και η συμφωνία επετεύχθη κατόπιν ισχυρών πιέσεων. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η εφορία είναι πάντοτε ανοικτή σε προτεινόμενους διακανονισμούς, απλά αυτοί δεν αποδεικνύονται τόσο ευνοϊκοί για τους οφειλέτες.

Ο Ντίνος Κλειτσιώτης χθες εμφανίστηκε σίγουρος ότι εντός Ιουλίου η ρύθμιση θα βελτιωθεί ώστε να εξυπηρετήσει μεγαλύτερη φορολογική βάση πολιτών. Επίσης, ο καβαλιώτης βουλευτής εμφανίστηκε σίγουρος ότι παράταση θα λάβει και η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση διότι με καθυστέρηση στάλθηκε η εγκύκλιος στις εφορίες.

Βάσει της συγκεκριμένης εγκυκλίου στη ρύθμιση, υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 31.12.2012 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).

Στη ρύθμιση, με τους ίδιους όρους δύνανται να υπαχθούν, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης και:

α) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή,

β) βεβαιωμένες έως και την 31.12.2012 οφειλές με ημερομηνία καταβολής από 01.01.2013,

γ) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον υφίστανται και άλλες ληξιπρόθεσμες έως και την ανωτέρω ημερομηνία μη ρυθμισμένες οφειλές οι οποίες υπάγονται υποχρεωτικά. Στην περίπτωση υπαγωγής στην νέα ρύθμιση επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών,

δ) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον επιλεγεί πρόγραμμα ρύθμισης με αριθμό δόσεων μικρότερο ή ίσο με το μεγαλύτερο αριθμό των εναπομενουσών δόσεων των υπαγόμενων ρυθμίσεων (π.χ. εάν τηρούνται δύο ρυθμίσεις και στην πρώτη υπολείπονται 10 δόσεις και στην δεύτερη 15 δόσεις η υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση θα γίνει για 15 δόσεις ή λιγότερες κατ’ επιλογή του οφειλέτη), με την προϋπόθεση ότι ο ανώτατος αριθμός δόσεων δεν υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) και η αποπληρωμή δεν εκτείνεται πέραν της 30ης Ιουνίου 2017. Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση επέρχεται, με την καταβολή της πρώτης δόσης, απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων χρεών.

ε) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές πτωχών οφειλετών.

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

Τσιφλίκεια 2013

Επόμενο άρθρο

Τα «Ελευθέρια» των 100χρονων - Στην κορύφωσή του οδεύει ο επετειακός εορτασμός