Dark Mode Light Mode
Επιστολή προέδρου Eurotaxi Καβάλας
Σήμερα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014

Σήμερα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς

Σήμερα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς 2014 – 2015 και θα σημάνει την επιστροφή μικρών και μεγαλύτερων μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Ενόψει του σημερινού αγιασμού, την Τρίτη συνεδρίασε ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας, όπου και διαπιστώθηκε ότι σε κάποιους τομείς σχολεία κι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμα, ενώ σε κάποιους άλλους τομείς σημειώνονται δυσκολίες.
Ειδικότερα, τα βιβλία έχουν ήδη παραδοθεί στις σχολικές μονάδες αφού είχαν φτάσει εγκαίρως στο τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς. Ορισμένες ελλείψεις που υπήρχαν συμπληρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, έτσι οι δάσκαλοι θα διανείμουν ήδη από την ημέρα του αγιασμού τα πρώτα βιβλία στους μαθητές. Γεμάτες είναι επίσης οι περισσότερες δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία κι άρα έως τα Χριστούγεννα, παρατήρησε ο πρόεδρος δασκάλων και νηπιαγωγών Απόστολος Μουμτζάκης, ο τομέας της θερμάνσεως είναι εξασφαλισμένος.
Βασικό πρόβλημα όμως είναι η καθαριότητα των σχολείων, διότι σε ελάχιστες μονάδες υπάρχουν μόνιμες καθαρίστριες. Αυτές εργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες κι έτσι ετοίμασαν καταλλήλως τα σχολεία για την υποδοχή των μαθητών. Οι περισσότερες όμως σχολικές μονάδες εξυπηρετούνται από συμβασιούχες καθαρίστριες, των οποίων οι συμβάσεις ακόμη δεν έχουν ανανεωθεί. Μπορεί το μεσοδιάστημα να μην είναι μεγάλο αλλά τα συγκεκριμένα σχολεία δε θα είναι δυστυχώς τόσο καθαρά όσο θα έπρεπε.
Αρχικά, οι μόνιμες καθαρίστριες θα πρέπει να καλύπτουν και τα υπόλοιπα κενά, εργαζόμενες σε δύο ή και σε τρεις σχολικές μονάδες. Φυσικά, οι συμβάσεις θα έπρεπε να είχαν ανανεωθεί νωρίτερα, ενώ το πρόβλημα θα επιλύονταν με προσλήψεις μόνιμων καθαριστριών.
Το έτερο μεγάλο πρόβλημα είναι φυσικά οι εκπαιδευτικοί. Συγκριτικά με άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας η Καβάλα βρίσκεται σε σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο. Οριακά τακτοποιημένα είναι τα σχολεία σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, εάν όμως προκύψουν αναγκαστικές άδειες για τους εκπαιδευτικούς, σύντομες ή μακροχρόνιες, τότε θα δημιουργηθεί θέμα. Όπως μας εξήγησε ο Απόστολος Μουμτζάκης, οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών που προηγήθηκαν ευνόησαν την περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Αρκετοί εκπαιδευτικοί ζήτησαν τη μετάθεσή τους στην Καβάλα.
Ταυτόχρονα, λιγότεροι από προηγούμενες χρονιές ήταν και οι εκπαιδευτικοί που ζήτησαν να αποσπαστούν σε άλλες περιφερειακές ενότητες, εγκαταλείποντας την Καβάλα. Κάποιες ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών έγιναν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα προσελήφθησαν 14 νηπιαγωγοί και 4 δάσκαλοι. Φέτος κοντολογίς οι συγκυρίες ευνόησαν τα καβαλιώτικα σχολεία. Ζήτημα όμως εντοπίζεται στις διδακτικές ειδικότητες και κυρίως σε καθηγητές αγγλικών, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής. Επίκεινται οι προσλήψεις των αναπληρωτών ειδικής αγωγής κι αμέσως μετά θα υπολογιστούν τα εκπαιδευτικά κενά.

Προηγούμενο άρθρο

Επιστολή προέδρου Eurotaxi Καβάλας

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014