Χωρίς την παρουσία του Μαθιού Ρήγα που για λόγους εργασίας βρίσκονταν στην Αθήνα, δόθηκε χθες αναλυτική συνέντευξη τύπου από εκπροσώπους της Ενεργειακής Αιγαίου που παρουσίασαν κυρίως τις σεισμικές έρευνες που αρχίζουν άμεσα, λιγότερο τις γεωτρήσεις οι οποίες άλλωστε μετατίθενται για να γίνουν καλώς εχόντων των πραγμάτων τον Ιούλιο.
Στους δημοσιογράφους μίλησε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil Δημήτρης Γόντικας και ο Κώστας Νικολάου γεωλόγος πετρελαίων, τεχνικός σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου.
Το βασικό θέμα της συνέντευξης τύπου ήταν τα σεισμικά, τι θα ερευνηθεί,ο τρόπος που θα γίνουν οι έρευνες οι οποίες θα διαρκέσουν δύο ή το πολύ τρεις εβδομάδες.
Όταν οι σεισμικές έρευνες, συνδυάζοντας μάλιστα με την καινούρια τεχνολογία, ολοκληρωθούν τότε θ΄ αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των γεωτρήσεων.
Ο Δ. Γόντικας είπε εισαγωγικά στους δημοσιογράφους ότι τα σεισμικά γίνονται και γιατί είναι δέσμευση της Ενεργειακής Αιγαίου σύμφωνα με την ανανέωση των συμβάσεων που υπέγραψε με το δημόσιο. Παρατήρησε όμως ότι γίνονται ένα χρόνο νωρίτερα παρά το ότι οι εξελίξεις στην αγορα είναι αρνητικές.
Και ο κ. Γόντικας αλλά και κυρίως ο κ. Νικολάου, τόνισαν ότι ρόλο παίζει και η πτώση των τιμών στη διεθνή αγορά ως προς το κόστος αυτών των ερευνών, οι τιμές είναι αισθητά μειωμένες και έτσι η Ενεργειακή Αιγαίου ουσιαστικά εκμεταλλεύεται την ευκαιρία.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι οι πολίτες της Καβάλας για τρεις περίπου εβδομάδες θα βλέπουν δύο πλοία να κινούνται συνεχώς στον κόλπο της Καβάλας, στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, που θα είναι τρισδιάστατες. Τα σεισμικά θα γίνουν σε μία θαλάσσια έκταση τριακοσίων ενενήντα τετραγωνικών χιλιομέτρων. Παρουσιάστηκε χάρτης που αναφέρεται ακόμα και σε περιοχές κοντά στη Νέα Πέραμο, ακόμα και σε θαλάσσια περιοχές έξω από το λιμάνι της Καβάλας.
Τα δύο πλοία θα έχουν οκτώ καλώδια που ουσιαστικά θα επιπλέουν στη θάλασσα, μήκους το κάθε ένα πέντε χιλιομέτρων περίπου. Αυτά τα καλώδια θα κάνουν όλη τη δύσκολη δουλειά.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι οι έρευνες θα βελτιώσουν την εικόνα για τον Πρίνο, θα ερευνήσουμε είπε και την τελευταία πιθανότητα σε μεγαλύτερο βάθος μέχρι και 6 χιλιόμετρα.
Θα ψάξουν δηλαδή ακόμα και κάτω από τα υφιστάμενα κοιτάσματα, τα οποία η εταιρία εκμεταλλεύεται μήπως σε μεγαλύτερο αυτών βάθος υπάρχει κι άλλο πετρέλαιο.
Η περιοχή είναι ώριμη. Ψάχνουμε τις δύσκολες παγίδες είπε ο κ. Νικολάου. Όπως τόνισε θα γίνουν έρευνες ακόμα και κάτω από τις πλατφόρμες ενώ προσωρινά για τη διευκόλυνση του εγχειρήματος για 5 έως 6 ημέρες το πολύ θα μετακινηθεί το γεωτρύπανο το οποίο αυτό το διάστημα θα σταθμεύσει στο νέο λιμάνι «Φίλιππος Β΄».
Όπως ανακοινώθηκε χθες υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα στον Πρίνο 30 εκατομμυρίων βαρελιών. Επίσης θα γίνουν έρευνες για νέα πεδία. Τα δυνητικά αποθέματα και οι έρευνες για τα νέα πεδία αφορούν τα σεισμικά. «Όλα αυτά θα δώσουν ζωή στον Πρίνο», είπε ο κ. Νικολάου.
Ο Δ. Γόντικας επανέλαβε ότι τελευταία με την υλοποίηση του προγράμματος των επενδύσεων έχουνε προσληφθεί περίπου νέοι εργαζόμενοι. Συνολικά στην Καβάλα εργάζονται 355 συμπεριλαμβανομένων των εργολαβικών, ενώ περίπου 50 ακόμη εργάζονται στην Αθήνα.
Ο Δ. Γόντικας είπε ότι οι γεωτρήσεις θα γίνουν τον Ιούλιο του 2015, αφού όπως τόνισε ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του γεωτρητικού εξοπλισμού.
Με τα σεισμικά επισπεύδουμε το επενδυτικό πρόγραμμα είπε επίσης, ενώ τα πλήρη κι αναλυτικά αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, αναμένονται να είναι στα χέρια της Ενεργειακής Αιγαίου μετά από περίπου ένα χρόνο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Γόντικας είπε για το θέμα του αγωγού μεταξύ της Καβάλα Oil και της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων: «Εμείς με τους ανθρώπους στη Ν. Καρβάλη μιλούμε συνεχώς. Συμφωνούμε να μετακινηθεί ο αγωγός αλλά είναι υποχρέωση του ΔΕΣΦΑ. Τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους καλέσαμε αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Αν κάποιος δεν θέλει, δεν θα έρθει στις εγκαταστάσεις μας ποτέ».
Σχετικά με το υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου Νότια Καβάλα, ο κ. Γόντικας είπε: «Η άδεια παραχώρησης μετά την ανανέωση που έγινε λήγει το Νοέμβριο του «15. Το δημόσιο έχει μια σειρά επιλογών. Εμείς έχουμε κάνει σε αυτό πρόταση».
Για την ίδια συνέντευξη τύπου δόθηκε το ακόλουθο δελτίο:
Σεισμικές έρευνες 3D από την Energean για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στον Πρίνο
Στην πραγματοποίηση γεωφυσικών σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων στον Κόλπο της Καβάλας προχωρεί η EnergeanOil&Gas, με στόχο τον εντοπισμό νέων πιθανών κοιτασμάτων στην Λεκάνη του Πρίνου και την περαιτέρω αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.
Πρόκειται για τις πρώτες τριών διαστάσεων έρευνες που πραγματοποιούνται στον Πρίνο μετά την αποχώρηση της καναδικής κοινοπραξίας NAPC και τις πρώτες που πραγματοποιούνται συνολικά στο Αιγαίο στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας. Η δε διεξαγωγή τους προβλέπεται στο 8ετές ερευνητικό πρόγραμμα που υπέβαλε η Energean στο Ελληνικό Δημόσιο, μετά την προ διετίας ανανέωση των συμβάσεων για τις Περιοχές Εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας.
Για την πραγματοποίηση των ερευνών, η Energean θα συνεργαστεί με την εξειδικευμένη και μεγάλης εμπειρίας εταιρεία DolphinGeophysical, θυγατρικής του ομίλου Dolphin (σύμβολο DOL, χρηματιστήριο του Όσλο). Ο όμιλος Dolphin λειτουργεί έναν ισχυρό στόλο που αποτελείται από επτά πλοία νέας γενιάς, τα οποία έχουν επιχειρήσει σχεδόν σε όλες τις μεγάλες περιοχές έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων ανά τον κόσμο.
Στον Κόλπο της Καβάλας θα χρησιμοποιηθούν τα πλοία «PolarMarquis» και «ArtemisArctic» για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων στο πετρελαϊκό πεδίο του Πρίνου. Η κάλυψη του πεδίου θα υποστηριχθεί και από τη διενέργεια ερευνών στην περιοχή των εξεδρών (complexundershootingoperation).
Οι έρευνες θα διεξαχθούν με βάση τους ειδικούς όρους και κατευθύνσεις όλων των διεθνών συμβάσεων ενώ στο πλοίο «PolarMarquis» θα επιβαίνουν τέσσερις παρατηρητές (MarineMammalObservers – MMO’s) θαλασσίων θηλαστικών καθώς και δύο εκπρόσωποι αλιευτικών οργανώσεων. Για τη διεξαγωγή των ερευνών έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές και λοιπές άδειες τόσο σε κεντρικό (ΥΠΑΠΕΝ, ΥΠΕΞ) όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Σχετικά με την νέα επένδυση της εταιρείας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EnergeanOil&Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής:
«Παρά τη γενικότερη αρνητική συγκυρία, η εταιρεία μας υλοποιεί ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στον Κόλπο της Καβάλας για την ανάπτυξη των βεβαιωμένων κοιτασμάτων 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, που θα διασφαλίσουν τουλάχιστον για 15 χρόνια τη λειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και την απασχόληση. Ήδη, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν αγορασθεί το πλωτό γεωτρύπανο EnergeanForce, το υποστηρικτικό πλοίο ValiantEnergy, έχουν δουλέψει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος πάνω από 300 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί τον τελευταίο μήνα πάνω από 50 εργαζόμενοι στην Καβάλα.
Βλέπουμε, όμως, πιο μακριά και επενδύουμε με ακόμη μεγαλύτερη προοπτική για το μέλλον του Πρίνου!
Οι τελευταίες έρευνες τριών διαστάσεων στον Πρίνο είχαν διεξαχθεί το 1997 και η τότε διαθέσιμη τεχνογνωσία δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή. Με την χρήση της νέας τεχνολογίας, οι έρευνες αναμένεται να μας δώσουν σημαντικά στοιχεία προς αξιοποίηση και ερμηνεία ως προς τα υφιστάμενα κοιτάσματα και τους ήδη καθορισμένους ερευνητικούς και αναπτυξιακούς στόχους. Επιπλέον, αναμένεται να δώσουν πληροφορίες για νέες στρατιγραφικές δομές και βαθύτερους ορίζοντες της Λεκάνης του Πρίνου, που δεν έχουν ως τώρα ερευνηθεί.
Η Energean αποδεικνύει έμπρακτα ότι είναι η μόνη εταιρεία που εξακολουθεί να επενδύει με ουσιαστικό τρόπο στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με στόχο την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και την ανάδειξη του νέου επιστημονικού δυναμικού της πατρίδας μας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής οικονομίας γενικότερα».
Οι έρευνες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 17 Ιουνίου και θα διαρκέσουν περίπου τρεις εβδομάδες, καλύπτοντας περί τα 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εντός των Περιοχών Εκμετάλλευσης του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας.
Για τις ανάγκες διεξαγωγής των σεισμικών ερευνών, το EnergeanForce, το οποίο έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση του κυρίως γεωτρητικού εξοπλισμού στην εξέδρα Alpha, θα μετακινηθεί για λίγες ημέρες στο λιμάνι «Φίλιππος Β΄» της Καβάλας.