Το μεγαλύτερο πανελλήνιο συλλαλητήριο συλλόγων πολυτέκνων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου που περιελάμβανε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ζάππειο και πορεία προς τη βουλή, με το αίτημα να μην υπάρξει σφαγή των πολυτέκνων με την περικοπή και ουσιαστική κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, την εξοντωτική φορολόγηση των πολυτέκνων και την αδυναμία τους να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκτός της περιφέρειας του τόπου κατοικίας τους.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως κάποια περικοπή εκ μέρους της κυβέρνησης, ωστόσο πολλές φήμες έχουν ήδη διαρρεύσει με αποτέλεσμα οι σύλλογοι πολυτέκνων της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση. Εκείνο που υποσχέθηκαν οι εμπλεκόμενοι ήταν η επαναφορά των συνθηκών σε επίπεδο μετεγγραφών του σπουδαστών πολύτεκνων οικογενειών στο καθεστώς που ίσχυε το 2009. Παρόλα αυτά, τα οικονομικά αιτήματα των πολυτεκνικών οικογενειών εξετάζονται ακόμη.
Πάντως η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος παρακολουθεί τις εξελίξεις και διατηρεί άμεσες επαφές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Ο καβαλιώτικος σύλλογος ενημερώνεται άμεσα από την ΑΣΠΕ και εάν κριθεί απαραίτητο, τότε δεν αποκλείονται νέες κινητοποιήσεις και σε τοπικό επίπεδο. Οι πολύτεκνοι της Καβάλας δε χάνουν την αισιοδοξία τους και δηλώνουν έτοιμοι να πράξουν το καθήκον τους ώστε να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό για τις οικογένειες.
Σύμφωνα με την άποψη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, φέτος ο πολύτεκνος φορολογείται 20 φορές περισσότερο από το προηγούμενο έτος, αφού το 2011 για ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ πλήρωνε 130 ευρώ και εφέτος πληρώνει 2.680 ευρώ και επιπλέον 520 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και επιπρόσθετα 500 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος εάν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, χωρίς να αναφέρεται το χαράτσι της ΔΕΗ.
Διαρρέεται η περικοπή και ουσιαστική κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, στους Έλληνες πολύτεκνους, που θα χορηγούνται μόνο σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 5.000 ή 10.000 ευρώ. Η θέσπιση όμως, εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση τους, είναι αντισυνταγματική, δεδομένου ότι αυτά έχουν τον χαρακτήρα κινήτρου προς τους νέους γονείς για την δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών, με στόχο την αντιμετώπιση του οξέως δημογραφικού προβλήματος της χώρας, όπως έχει αποφανθεί κατ’ επανάληψη το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η ΑΣΠΕ καταγγέλλει την τακτική της κυβέρνησης και ζητά άμεση παρέμβαση από τον πρωθυπουργό ώστε:
1) Να τηρήσει την ρητή δέσμευση του ότι θα επαναφέρει τα πολυτεκνικά επιδόματα, όπως ίσχυαν το 2009.
2) Να επανέλθει το αφορολόγητο όριο για τους πολυτέκνους με τέσσερα προστατευόμενα μέλη στο ποσό των 25.500 ευρώ, που είχε θεσπισθεί με τον Ν. 384223-4-2010 και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον στο ποσό των 23.000 ευρώ, που θεσπίσθηκε με τον ν. 39861-7-2011 και να παύσει η εξοντωτική αυτή φορολογική επιδρομή κατά των πολυτέκνων.
3) Να επανέλθει το καθεστώς των μετεγγραφών από εφέτος για τα παιδιά των πολυτέκνων, όπως ίσχυε επί 32 χρόνια και κανένα πρόβλημα δεν δημιούργησε, δεδομένου ότι με τις νέες ρυθμίσεις οι πολύτεκνοι με τους παράνομους περιορισμούς του προηγουμένου έτους και την δεινή οικονομική κρίση αδυνατούν να σπουδάσουν τα τέκνα τους, αφού δεν μπορούν να διατηρούν δύο και τρία σπίτια και να ρυθμισθεί αμέσως το θέμα της εγγραφής των τέκνων των πολυτέκνων στις σχολές που είχαν επιτύχει και οι σχολές τους διέγραψαν παρανόμως, γιατί κάποιο από τα αδέλφια τους υπερέβαινε το 23ο έτος της ηλικίας του.
4) Να επανέλθει το καθεστώς διορισμού των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, μέτρου δημογραφικού που απέδωσε στην πράξη και χωρίς πάλι οικονομικό κόστος.
5) Να παύσει η κυβέρνηση να θέτει στην ίδια κατηγορία τους πολυτέκνους με τους αγάμους, αφού σε όλα τα μέτρα, που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ο πολύτεκνος έχει την ίδια μεταχείριση με τους αγάμους (περικοπές μισθών, δώρων, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, χαράτσια, κλπ).