Στους συνεδριακούς χώρους του ξενοδοχείου LUCY πραγματοποιείται από την Πέμπτη το απόγευμα με τελετή έναρξης χθες το πρωί το 7ο συνέδριο της HAICTA. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται εντός κι εκτός Ελλάδας τα τελευταία 15 χρόνια. Μια εταιρία που ασχολείται με τις εφαρμογές της πληροφορικής, στη γεωργία, τα τρόφιμα και το περιβάλλον.
Το συνέδριο είναι διεθνές. Πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα.
Στην τελετή έναρξης την Πέμπτη το πρωί παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Η συνεδριακή διαδικασία υποστηρίζεται από το ΤΕΙ Καβάλας, το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Υπάρχουν επίσης και ιδιώτες χορηγοί.
Οι αφίξεις των συνέδρων συνεχίστηκαν και χθες. Το συνέδριο τελειώνει σήμερα το απόγευμα. Την Κυριακή το πρωί υπάρχει πρόγραμμα περιήγησης στο Νομό Καβάλας. Το παρακολουθούν καθηγητές πανεπιστημίων, φοιτητές και εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιριών.
Σημειώνουμε ότι οι συμμετοχές στο συνέδριο φτάνει στο ποσό των 200 ευρώ κατ΄ άτομο.
Για την έναρξη και εξέλιξη του συνεδρίου όπως και για το θέμα του, μίλησε στην εφημερίδα μας, ο καθηγητής πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Σαλαμπάσης, που είναι και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής. Είπε τα εξής: «Πρώτ΄ απ΄ όλα να πούμε τι είναι η HAICTA. Είναι η εταιρία που ασχολείται με τις εφαρμογές της πληροφορικής και των επικοινωνιών στη γεωργία, τα τρόφιμα και το περιβάλλον. Η εταιρία αυτή λοιπόν είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος έχει ιδρυθεί εδώ και 15 χρόνια περίπου και ουσιαστικά ο σκοπός της είναι να προωθεί όλες αυτές τις τεχνολογίες της πληροφορικής και των τεχνολογιών στο χώρο της γεωργίας των τροφίμων και του περιβάλλοντος και οργανώνουμε ένα συνέδριο κάθε δύο χρόνια. Αυτό το συνέδριο που αυτή τη στιγμή οργανώνεται στην Καβάλα είναι το 7ο συνέδριο και ο σκοπός του συνεδρίου – ένα διεθνές στο οποίο συμμετέχουνε περίπου 100 άτομα από 25 χώρες – είναι προωθήσει τους σκοπούς και τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του συνεδρίου, να φέρει σε επαφή αγρότες, οι οποίοι μπορεί να ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν αυτές τις τεχνολογίες, να φέρουν σε επαφή εταιρίες που δημιουργούνε εφαρμογές, για παράδειγμα για κινητά τηλέφωνα, για υπολογιστές, υπάρχουνε πάρα πολλές εφαρμογές οι οποίες ουσιαστικά στοχεύουνε στο να λύσουνε συγκεκριμένα προβλήματα, ή γενικά να βελτιώσουνε τη καθημερινότητα ενός αγρότη. Αυτό λοιπόν είναι το συνέδριο που φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στην Καβάλα. Θα τελειώσει την Κυριακή και ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία».
—