Dark Mode Light Mode

«Στήριξα την περιφέρειά μου ως ολότητα»

Η Νέα Δημοκρατία του Νομού Καβάλας γιόρτασε χθες – με καθυστέρηση είναι αλήθεια – τα σαράντα από την ίδρυση του κόμματος. Ήταν μία εκδήλωση που είχε τρία διαφορετικά θέματα, με τρεις διαφορετικές παραμέτρους. Το πρώτο είναι η συγκυρία στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, η κρίσιμη διαπραγματεύση με την τρόικα και βέβαια οι επερχόμενες εκλογές αν γίνουν την άνοιξη, λόγω του προέδρου της δημοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά η παρουσία στην εκδήλωση και η ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη, έθεσε τη δεύτερη παράμετρο, τι γίνεται με την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε σχέση με τις μεμονωμένες κινήσεις, ανταγωνιστικές πολλές φορές με την Ανατολική Μακεδονία, των φορέων της Θράκης, στις οποίες συμμετείχε και συμμετέχει ο ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης.

Τέλος δόθηκε στην ίδια εκδήλωση και μία εορταστική πλευρά, με την απονομή τιμητικών επαίνων σε παλιούς βουλευτές της Ν.Δ., προέδρους της νομαρχιακής επιτροπής και της ΟΝΝΕΔ.

Σε αυτό το σημείο υπήρξε πρόβλημα με την εκδήλωση, καθώς δεν είχαν εντοπισθεί, όλοι όσοι έπρεπε να τιμηθούν. Έτσι την τελευταία στιγμή έγιναν ευτυχώς – δεν ξέρουμε αν έγιναν όλες, πάντως έγιναν οι περισσότερες – διορθωτικές κινήσεις.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έφτασε στο χώρο της εκδήλωσης λίγη ώρα μετά τις 11.00. Έτυχε κατά γενική ομολογία θερμής υποδοχής. Σχεδόν κανείς δεν του μίλησε για το παρελθόν του, σε σχέση με την Καβάλα. Απέφυγαν να του ανοίξουν τέτοιες συζητήσεις.

Στις δηλώσεις του ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι είναι αναγκαιότητα η ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατέκρινε εγωϊσμούς και προσωπικά πάθη, αλλά και τοπικισμούς που συντηρούν όπως άφησε να εννοηθεί την αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Εγώ πίστεψα την περιφερειακή συνείδηση», είπε και αρνήθηκε ότι αδίκησε την Καβάλα, υποστηρίζοντας το ακριβώς αντίθετο. Ότι τη βοήθησε, φέρνοντας ως παράδειγμα αποφάσεις που πήρε όταν ήταν υπουργός μεταφορών. «Στήριξα την περιφέρειά μου ως ολότητα», είπε ο κ. Στυλιανίδης, κάλεσε δε την Ανατολική Μακεδονία σε κοινούς αγώνες ώστε όλη μαζί η περιφέρεια να διεκδικήσει στην Αθήνα.

Ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος θέλησε να βάλει την όλη εκδήλωση σε μια διαφορετική βάση. Είπε στους δημοσιογράφους ότι η εκδήλωση δεν είναι εορταστική. Μίλησε σε αυτούς για την κρισιμότητα της στιγμής, λόγω της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα.

Ο Κώστας Ευθυμιάδης μίλησε και για τα δύο θέματα, δηλαδή και για την κρισιμότητα της στιγμής και για την ευκαιρία η Νέα Δημοκρατία της Καβάλας να βραβέψει και να τιμήσει όσους την βοήθησαν. Έτσι λοιπόν τιμήθηκαν πρώην πρόεδροι της ΝΟΔΕ, της ΟΝΝΕΔ, πρώην βουλευτές του Νομού Καβάλας, που είναι όλοι τους εν ζωή. Άσχετα από το ποιοι τιμήθηκαν στο τέλος, οι διοργανωτές είχαν προετοιμάσει τιμητικούς επαίνους για το Μανόλη Φραντζεσκάκη, το Φίλιππα Φιλιππίδη, το Σταμάτη Τζάμαρη, τον Π. Τανιό, τον Κώστα Τάτση, το Μένανδρο Μαρινάκη, το Μιχάλη Τσοκτένογλου, το Νικήτα Καλαφάτη, τον Π. Παπαδάκη, Μ. Μπάμπουρα, το Θόδωρο Μαρκόπουλο, το Θόδωρο Μάνταλο, το Γιώργο Λουπέλη, τον Χ. Κυρκούση, τον Ξενοφώντα Αναγνωστάκη, τον Γιάννη Αερίδη. Στη συνέχεια λόγω λαθών που εντοπίστηκαν δεν τηρήθηκε αυτή η διαδικασία.

Από τους πρώην βουλευτές τιμήθηκαν ο Μίμης Χριστοφιλογιάννης, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Οι δηλώσεις του Ευρυπίδη Στυλιανίδη πριν την εκδήλωση ήταν οι εξής:

ΕΡ: Υπάρχουν σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι προϋποθέσεις για μία ισόρροπη ανάπτυξη;

ΑΠ: «Είναι αναγκαιότητα αυτό. Θα πρέπει να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το ρόλο και τη σημασία που πρέπει να παίξει ο κάθε νομός και να βασιστούμε στην αρχή της αλληλεγγύης και της συμπληρωματικότητας μεταξύ των νομών μας. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε ως περιφέρεια να είμαστε υπολογίσιμη δύναμη στην Αθήνα και η τελική είσπραξη που θα κάνουμε για την περιοχή μας, θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που συνήθως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι τροπικισμοί, οι αντιπαραθέσεις, το κλείσιμο μέσα σε προσωπικούς εγωϊσμούς και πάθη, δε μπορούν να βοηθήσουν την περιοχή να ανεβεί. Η περιοχή αυτή είναι στρατηγικής και εθνικής σημασίας και θα πρέπει ν΄ ανεβεί όλη μαζί με τον ίδιο τρόπο, και με έξυπνες επιλογές».

ΕΡ: Έχετε πει όχι πανεπιστήμιο στην Καβάλα όταν ήσασταν υπουργός παιδείας, πιθανόν να έχετε συμβάλει να μη γίνει στην Καβάλα εφετείο, τι λέτε γι΄ αυτά;

ΑΠ: «Υπάρχουν πάρα πολλοί που κλείνουν προς τους τοπικισμούς, οι οποίοι δηλητηριάζουν την αναγκαιότητα ανάπτυξης της περιφερειακής συνείδησης. Ενδεχομένως είναι υποταγμένοι στην ιδιότητά τους, αυτοί που λένε αυτό και το καλλιεργούν. Εγώ πάντως υπήρξα ένας πολιτικός που πίστεψε στην περιφερειακή συνείδηση. Ως υπουργός παιδείας θυμίζω ότι είχα εγκρίνει πάνω από 70 εκατομμύρια για την ανάπτυξη των σχολικών και πανεπιστημιακών υποδομών στην Καβάλα. Είχα υπογράψει την αύξηση των σπουδαστών του ΤΕΙ Καβάλας κατά 35% και τη δημιουργία καινούριων τμημάτων. Επίσης σε συνεννόηση με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Θράκης και τον πρόεδρο του ΤΕΙ, είχαμε τότε προκαλέσει ν΄ αναπτυχθεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ένα πρότυπο μοντέλο συνεργασίας πανεπιστημίου και ΤΕΙ σε μία ενιαία ενότητα, όπου τα μέλη και οι φοιτητές και του ενός και του άλλου ιδρύματος θα συνυπάρχουν και θα συνεργάζονται μεταξύ τους προς όφελος όλων των νομών και όλης της περιφέρειας. Αυτό είναι ένα σημείο, ενδεχομένως κάποιοι δεν θέλουν να το φροντίζουν επαρκώς. Αλλά έχω την υποχρέωση να το πω. Και μια που ρωτήσατε να κάνω και τον απολογισμό, αμέσως μετά στη συνέχεια ως υπουργός μεταφορών θυμίζω ότι με την υπογραφή μου ξεκίνησε όλη η μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας και της βιομηχανικής περιοχής της Καβάλας με το κεντρικό εθνικό και το διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο, με τη συμπαράσταση και των βουλευτών και συναδέλφων της περιοχής, οι οποίοι πάντοτε έδιναν τη μάχη για να βοηθήσουνε το νομό, όπου κι αν βρέθηκα ένιωσα την ανάγκη να στηρίξω την περιφέρειά μου ως ολότητα και όχι τον κάθε νομό χωριστά, αλλά τον κάθε νομό συμπληρωματικά με τους άλλους νομούς».

ΕΡ: Ο κ. Καλαντζής άφησε κάποιες αιχμές σχετικά με το ζήτημα που χρονίζει, το 12% της επιδότησης εργασίας. Πως το σχολιάζετε αυτό καθώς η ανισορροπία για την Καβάλα και τη Δράμα σε σχέση με τη Θράκη συνεχίζετε;

ΑΠ: «Θέλω να στρέψω αλλού την προσοχή σας και να σας πω ότι το 12% έχει να καταβληθεί στη Θράκη από το 2010, όπως και το 4% στην Καβάλα και τη Δράμα. Κι αυτή τη στιγμή αυτό πληγώνει αφάνταστα τη ρευστότητα των τοπικών επιχειρήσεων με δεδομένη και τη στενότητα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν κι επομένως να είμαστε προσανατολισμένοι σε κοινούς αγώνες από δω και πέρα και δεν έχει νόημα μεταξύ μας να διαχωριζόμαστε. Θα πρέπει να πάμε όλοι μαζί και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούται η περιοχή μας. Κι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μία τέτοια προσπάθεια, απ΄ την οποία δεν εξαιρούμε κανένα. Ο κάθε νομός έχει τα δικά του, όλοι όμως έχουμε τα συλλογικά και συνολικά ζητήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Προηγούμενο άρθρο

Επιστολή στη δήμαρχο

Επόμενο άρθρο

920 κάδοι ανακύκλωσης στο Δήμο Καβάλας