Dark Mode Light Mode
Συνάντηση εργασίας για το 5ο και 6ο νηίαγωγείο
Σταματημένα τα έργα του ΕΣΠΑ της ΠΕ Καβάλας – Πιθανό να χρειαστεί να συνεχιστούν στο νέο πρόγραμμα
Νέος γύρος διαβούλευσης για τον κανονισμό χρήσης των πεζόδρομων

Σταματημένα τα έργα του ΕΣΠΑ της ΠΕ Καβάλας – Πιθανό να χρειαστεί να συνεχιστούν στο νέο πρόγραμμα

Σε φάση στάσης βρίσκονται τα έργα ΕΣΠΑ της περιφερειακής ενότητας Καβάλας γεγονός διόλου παράξενο λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, στα περισσότερα έργα έχει κι επισήμως κηρυχτεί παύση εργασιών και θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις. Σε ορισμένα άλλα έργα έχει μειωθεί ο ρυθμός εκτέλεσής τους, ενώ κάποια προχωρούν με βραδείς ρυθμούς. Το έργο ανάπλασης της ιχθυόσκαλας για παράδειγμα που αν και είχε σταματήσει, τώρα επανήρθε σε στάδιο εκτέλεσης.

Ο αντιπεριφερειάρχης όμως διευκρίνισε ότι οι δυσκολίες εκτέλεσης των έργων δεν προέκυψαν αιφνίδια λόγω της τραπεζικής αργίας αφού και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών οι ανάδοχοι των έργων είχαν υποβάλει πίνακες προκειμένου να εισπράξουν χρήματα, το μόνο ωστόσο που είχαν λάβει ήταν κάποια μικροποσά. Οι εργολάβοι βρισκόταν δηλαδή σε οριακή κατάσταση πριν ανακύψει το πρόβλημα της τραπεζικής αργίας. Ο κ. Μαρκόπουλος εξέφρασε τους φόβους του αναφορικά με τις ημερομηνίες αποπεράτωσης των έργων. Αυτό σημαίνει ότι εάν δε διαφοροποιηθεί κάτι και τα χρονοδιαγράμματα τηρηθούν απαρέγκλιτα, τότε ορισμένα έργα θα πρέπει να μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν καθυστέρηση στα επόμενα προγραμματισμένα έργα.

Ακόμη και στην περίπτωση που η συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να εξασφαλισθούν οι πόροι για την εθνική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ, θα πρέπει να εξασφαλισθεί αποτελεσματικά η διαχείριση της καθυστέρησης των ημερομηνιών καθώς και των νομικών δεσμεύσεων οι οποίες υπάρχουν στις επιλεξιμότητες. Η κατάσταση θα είναι χρονικά πιεσμένη. Όπως πάντως παρατήρησε ο κ. Μαρκόπουλος, η πρόοδος των έργων είναι μεν σημαντική αλλά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να υπερισχύσει του εθνικού ζητήματος και της ελληνικής συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προηγούμενο άρθρο

Συνάντηση εργασίας για το 5ο και 6ο νηίαγωγείο

Επόμενο άρθρο

Νέος γύρος διαβούλευσης για τον κανονισμό χρήσης των πεζόδρομων