Είναι κοινή εντύπωση ότι η Καβάλα είναι πολλά βήματα πίσω ως προς την ανακύκλωση, εδώ και πολλά χρόνια. Έγιναν οι πρώτες προσπάθειες τόσο από τον Στάθη Εριφυλλίδη όσο και από τον Κωστή Σιμιτσή, απέχουμε όμως πάρα πολύ από το επίπεδο που πρέπει και μπορούμε να φτάσουμε με όλα τα αναμενόμενα οφέλη.
Θυμίζουμε ότι επί δημαρχίας Εριφυλλίδη, είχαν τοποθετηθεί οι πρώτοι 300 περίπου μεταλλικοί κάδοι ανακύκλωσης με έξοδα του Δήμου, ενώ η διοίκηση Σιμιτσή είχε εξασφαλίσει από τη ΔΙΑΑΜΑΘ απορριμματοφόρα, 900 περίπου κάδους και συνοδευτικό εξοπλισμό, τα οποία παραλήφθηκαν από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου. Τελικά, από τους 900 κάδους τοποθετήθηκαν μόνο οι 350 περίπου, οι οποίοι απλά αντικατέστησαν τους παλαιότερους μεταλλικούς. Τι περιμένει λοιπόν η Δημοτική Αρχή, για να τοποθετήσει και τους υπόλοιπους 550 περίπου; Η δικαιολογία του τύπου «περιμένουμε τον κόσμο να εξοικειωθεί με την ανακύκλωση» που επικαλείται δεν είναι πειστική, καθώς ο κόσμος αν δεν βλέπει κάδους ανακύκλωσης γύρω του, πετάει τα ανακυκλώσιμα υλικά στα κοινά σκουπίδια. Στη Δράμα και στην Ξάνθη, που είναι μικρότερα αστικά κέντρα, έχουν ήδη τοποθετηθεί περίπου 800 και 700 κάδοι αντιστοίχως και παρουσιάζουν ικανοποιητικότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την Καβάλα. Εμείς με 900 καινούριους γαλάζιους κάδους και 300 παλιούς (σύνολο 1.200) οφείλουμε να είμαστε πρωταθλητές σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπως το αποδείξαμε στην ανακύκλωση γυαλιού.
Ένα εξίσου σημαντικό εμπόδιο αφορά στο επίπεδο της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης των πολιτών, που παραμένει ακόμη χαμηλό. Εκεί πρέπει να εστιάσει η διοίκηση του Δήμου, και όχι μόνο με τηλεοπτικά σποτάκια, αλλά και με πρωτότυπες δράσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών και θα τους ευαισθητοποιήσουν στην πράξη. Αρκετοί πολίτες συνεχίζουν να μη διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και να ρίχνουν κοινά απορρίμματα στους κάδους ανακύκλωσης. Επιπλέον, αρκετοί έχουν ακόμη την εντύπωση ότι μόνο το χαρτί ανακυκλώνεται, με συνέπεια όλα τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό, αλουμίνιο) να καταλήγουν στα κοινά σκουπίδια.
Ενώ λοιπόν η σημερινή διοίκηση διαθέτει πέντε καινούρια απορριμματοφόρα και 2 νταλίκες από τη ΔΙΑΑΜΑΘ, η αποστολή ανακυκλώσιμου υλικού στο ΚΔΑΥ της Ξάνθης έφτασε στους 14,5 τόνους περίπου (κυρίως χαρτί) τον μήνα, όσο ήταν δηλαδή και πέρσι που δεν υπήρχε ο καινούριος εξοπλισμός. Πώς είναι δυνατό με περισσότερους κάδους και περισσότερο εξοπλισμό να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα; Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να καρπωθεί πολιτικά τα θετικά αποτελέσματα από την ανακύκλωση του γυαλιού, που οφείλονται στην ιδιωτική εταιρεία που υλοποιεί την αποκομιδή και όχι στο Δήμο.
Τέλος, η Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Χιώτη-Πρασσά ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι 300 περίπου γαλάζιοι μεταλλικοί κάδοι (οι παλαιότεροι που αποσύρθηκαν) θα μετατραπούν σε πράσινους, για να δέχονται κοινά σκουπίδια. Δεν συμφωνούμε. Αυτοί οι παλαιότεροι μεταλλικοί κάδοι ανακύκλωσης είναι πιο ανθεκτικοί και μπορούν να κρατηθούν ως απόθεμα, για να αντικαθιστούν τους καινούριους κάδους που θα φθείρονται (οι καινούριοι πλαστικοί κάδοι καταστρέφονται ευκολότερα κατά το άδειασμά τους από τα απορριμματοφόρα).
Η Δημοτική Αρχή, όπως και σε όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν στον Δήμο, κάνει «μισές δουλειές». Προχωρά αργά και αφήνει τους φορείς, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις χωρίς την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση που απαιτείται, ώστε να γίνουν σύμμαχοι στην προώθηση της ανακύκλωσης με οφέλη κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά για όλους. Όσο συνεχίζει με αυτό τον ρυθμό, και ενώ ως Δήμος μπορούμε να γίνουμε «πρωταθλητές» στην ανακύκλωση, θα παραμένουμε «ουραγοί».
Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»
Ο Επικεφαλής
Μάκης Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος