Dark Mode Light Mode
Κι άλλη υπομονή με την αμφιδρόμηση στην παράκαμψη
Στην Καβάλα η 3ήμερη Διεθνή Συνάντηση για τη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης στην Μεσόγειο
«Θέλουμε μόνιμη λύση του προβλήματος»

Στην Καβάλα η 3ήμερη Διεθνή Συνάντηση για τη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης στην Μεσόγειο

Με την παρουσία της Δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, ξεκίνησαν το πρωί σήμερα οι εργασίες της τριμερούς διεθνούς συνάντησης για τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης της Μεσογείου. Η συνάντηση φιλοξενείται στην πόλη μας από 10-12 Μαρτίου με τη συμμετοχή κορυφαίων εμπειρογνωμόνων για θέματα που αφορούν στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης.

Ο Δήμος Καβάλας , όπως έκανε γνωστό ο συντονιστής κ. Μενέλαος Χατζηαποστολίδης, συμμετέχει ως ένας από τους 11 βασικούς εταίρους του έργου Mare Nostrum που εστιάζει στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της παράκτιας ζώνης στην Μεσόγειο σύμφωνα με τις αρχές του Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης.

«Είναι μεγάλη η χαρά μας γιατί φιλοξενούμε στον όμορφο τόπο μας, κορυφαίους επιστήμονες, οι οποίοι με τις εργασίες τους μπορούν να συμβάλλουν στη γεφύρωση του σημείου εφαρμογής του πρωτοκόλλου για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης της Μεσογείου» σχολίασε αρχικά η κ. Τσανάκα, κάνοντας λόγο μάλιστα για μια ιδιαίτερη και βασική καινοτομία της όλης δράσης.

«Είναι μοναδικό το γεγονός ότι όλα αρχίζουν από τις τοπικές κοινωνίες και εξαπλώνονται. Οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που συνδράμουν στο όραμα μιας βιώσιμης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης και είναι ευχής έργο αυτή η συγκυρία, μια εκτός των άλλων αναδεικνύει και το ανθρώπινο δυναμικό των τοπικών κοινωνιών.

Από την θέση μου συγχαίρω όλους τους συντελεστές της προσπάθειας αυτής και εύχομαι οι εργασίες και της συγκεκριμένης συνάντησης να συμβάλλουν σε μια αισιόδοξη εξέλιξη των πραγμάτων. Είθε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με θεσμούς, πανεπιστημιακούς και άλλους οργανισμούς να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» τόνισε η Δήμαρχος.

Όπως η ίδια άλλωστε έκανε γνωστό, για το Δήμο Καβάλας, η διαχείριση μιας παράκτιας ζώνης αποτελεί πρόκληση. «Θέλουμε αρχικά εναρμόνιση όλων των συνδεδεμένων δραστηριοτήτων. Στην συνέχεια θα καλύψουμε το κενό της έλλειψης στοιχείων χωρίς τα οποία δεν νοείται άσκηση πολιτικής.

Το παρατηρητήριο της παράκτιας ζώνης της Καβάλας, θα μετατραπεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο, με παροχή υπηρεσιών, προσφορά πληροφοριών που θα καλύπτουν παράλληλα τον πολεοδομικό σχηματισμό και θα απευθύνονται στους πολίτες.

Ο Δήμος Καβάλας, στηρίζεται στη δουλειά που γίνεται στο συγκεκριμένο έργο ενώ δια αυτού θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή πολιτική του τόπου.

Η διαχείριση της παράκτιας ζώνης δεν μπορεί να αποκοπεί από παράλληλες δράσεις. Η Καβάλα – τέλος – δεν θέλει να περιορίσει το πεδίο συνεργασίας που άρχισε με άλλους εταίρους. Έπεται καλή συνέχεια και επιπλέον συνεργασία» δήλωσε καταληκτικά η Δήμαρχος.

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι σκοπός της συμμετοχής του Δήμου είναι, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου τον Δεκέμβριο του 2015, να έχει συστήσει το πρώτο Παρατηρητήριο Παράκτιας Ζώνης(ΠΠΖ) στην Μεσόγειο, μέσω του οποίου θα είναι σε θέση να χειριστεί καίρια θέματα που αφορούν την παράκτια ζώνη της πόλης μας. Το ΠΠΖ θα αποτελεί ένα βιώσιμο μηχανισμό συλλογής, καταγραφής και αποτύπωσης δεδομένων σχετικών με τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης του Δήμου όπως θεσμικά και νομικά στοιχεία, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, αναγνώριση ανθρωπογενών πιέσεων και εκτίμηση επιπτώσεων.

Εξάλλου, χαιρετισμό στις εργασίες της συνάντησης έκανε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημοσθένης Τουλκίδης, ενώ οι καθηγητές κ.κ. Γιώργος Συλαίος και Κώστας Λαλένης ανέπτυξαν στην συνέχεια τους τομείς δράσης, δίδοντας με τον τρόπο αυτό, δια των εκπροσώπων των τοπικών μέσων ενημέρωσης, πληροφόρηση για το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα από το πρόγραμμα αυτό.

Η διεθνής τριήμερη συνάντηση αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη μίας εργαλειοθήκης ικανής να υποστηρίξει πρακτικά σε τοπικό επίπεδο την εφαρμογή των αρχών του Πρωτοκόλλου, εφαρμογή η οποία αποτελεί και συμβατική υποχρέωση για τις χώρες της Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Καταληκτικά να προσθέσουμε ότι η συνέντευξη τύπου έγινε με τη συμμετοχή των συντονιστών των πανεπιστημιακών εταίρων του έργου, των καθηγητών Γ. Συλαίου και Κ. Λαλένη από αντίστοιχα το ΔΠΘ και το ΠΘ, καθώς και της εκπροσώπου του Επικεφαλής Εταίρου, της Rachelle Alterman από το Technion University (Ισραήλ).

Η ταυτότητα του Mare Nostrum

Πρωταρχικός στόχος του έργου Mare Nostrum είναι να συμβάλει στη βελτίωση των διαδικασιών εφαρμογής και υλοποίησης της πολιτικής που αναφέρεται στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης σε τοπικό, εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των πολιτικών της παράκτιας ζώνης στις ευρύτερες κοινωνικό-οικονομικές και χωροταξικές πολιτικές.

Επικεφαλής εταίρος είναι το Πανεπιστήμιο Technion (Ισραήλ). Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από συνολικά 11 εταίρους από Ισραήλ, Ισπανία, Ιορδανία, Μάλτα και Ελλάδα (Δήμος Αλεξανδρούπολης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Δήμος Καβάλας). Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στα 4,319,529 € και χρηματοδοτείται κατά 90% από το Πρόγραμμα Λεκάνη της Μεσογείου και κατά 10% από Εθνικούς Πόρους, προβλέπεται δε να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015. (πηγή facebook Δήμου Καβάλας)

 

Προηγούμενο άρθρο

Κι άλλη υπομονή με την αμφιδρόμηση στην παράκαμψη

Επόμενο άρθρο

«Θέλουμε μόνιμη λύση του προβλήματος»