Στον ΧΥΤΑ του Δήμου Ξάνθης ετοιμάζεται να μεταφέρει τα απορρίμματα του ο Δήμος Νέστου, προκειμένου να αποφύγει τα πρόστιμα με τα οποία κινδύνευε και κινδυνεύει. Ταυτόχρονα ολοκληρώνει το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στον Ξηροπόταμο. Το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη, ολοκληρώνεται και σώζει τον Δήμο Νέστου από διάφορες περιπέτειες. Ο ΧΑΔΑ Ξηροποτάμου είναι ο τελευταίος παράνομος σκουπιδότοπος του Νομού Καβάλας. Όλοι οι άλλοι έχουν κλείσει. Η διοίκηση Τσομπανόπουλου επίσπευσε τις διαδικασίες μιας και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων μετά από δικαστική απόφαση που αναμένεται τον άλλο μήνα ήταν πολύ πιθανό. Κλείνοντας τον συγκεκριμένο σκουπιδότοπο έπρεπε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διάθεσης των σκουπιδιών όλου του Δήμου Νέστου. Επήλθε συμφωνία με τον Δήμο Ξάνθης κι έτσι άμεσα αλλά και προσωρινά τα σκουπίδια θα μεταφέρονται εκεί.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν και παραμένει μεγάλο για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Διάφοροι σχεδιασμοί απέτυχαν ενώ οι πιέσεις του κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση απέδωσαν. Κλείνοντας έναν παράνομο σκουπιδότοπο κάθε Δήμος πρέπει να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα που ανακύπτουν. Κι αυτόν τον «σκόπελο» τον ξεπέρασε ο Δήμος Νέστου με τη συμφωνία του με το Δήμο Ξάνθης.
Το σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε: Υπεγράφησαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, τρείς (3) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που δρομολογούν την παύση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) σε άλλες τρεις Περιφέρειες της χώρας, δηλαδή:1. Διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Πύργου Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.2. Διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων των Νομών Δράμας και Έβρου και του Δήμου Νέστου Ν. Καβάλας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.3. Διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων των Νομών Ευρυτανίας, Φωκίδας και των Δήμων Αμφίκλειας-Ελάτειας, Λοκρών και Μώλου-Αγ.Κωνσταντίνου Νομού Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.Τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στις περιοχές αυτές υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ παράλληλα επισπεύδονται οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων που προβλέπονται στους αντίστοιχους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς, για σύγχρονη και ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των αποβλήτων. Στις ΚΥΑ προβλέπονται, επίσης, μέτρα εφαρμογής και επέκτασης της ανακύκλωσης σε όλους τους Δήμους.
Σε δήλωσή του, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει: «Με την υπογραφή των ΚΥΑ για την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ και την επίσπευση της υλοποίησης των σύγχρονων υποδομών, συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια για την εξάλειψη των επιπτώσεων στο Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία από την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων. Παράλληλα, κάνουμε ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα για την αποτροπή της επιβολής χρηματικών κυρώσεων στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ήδη, σε όλες τις Περιφέρειες της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, έχει εξαλειφθεί η ανεξέλεγκτη διάθεση. Απομένουν η Πελοπόννησος και ορισμένες νησιωτικές περιοχές με ειδικές δυσκολίες, για τις οποίες εξελίσσεται επεξεργασμένο πρόγραμμα δράσης.Με την ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, οι απαράδεκτες πρακτικές Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων περνούν πλέον στο παρελθόν και προσδίδεται στην περιβαλλοντική προστασία αναπτυξιακή διάσταση.»