Dark Mode Light Mode

Στη μνήμη των καβαλιωτών Εβραίων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο το μεσημέρι μία διήμερη επιστημονική συνάντηση που έγινε στην Καβάλα, η οποία οργανώθηκε από το σύνδεσμο φιλολόγων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ουσιαστικά ήταν ένα διήμερο στη μνήμη των καβαλιωτών Εβραίων, μια ειδικότερη έρευνα στην ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας στην πόλη μας.
Μεταξύ των εισηγητών ήταν ο Άγγελος Παλικίδης και ο συγγραφέας Μισέλ Φάις.
Το Σάββατο το πρωί όσοι συμμετείχαν στο διήμερο που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Λυκείου των Ελληνίδων, έκαναν έναν ιστορικό περίπατο στην πόλη μας, αρχίζοντας από το μνημείο για τους Καβαλιώτες Εβραίους, επί της οδού Ερυθρού Σταυρού. Λίγο πριν αρχίσει αυτός ο περίπατος κι αφού είχε ολοκληρωθεί η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων μιλήσαμε με το Βασίλη Ριτσαλέο, καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, για τη διήμερη αυτή συνάντηση. Μας μίλησε συγκεκριμένα γι΄ αυτά που είχανε γίνει την Παρασκευή κι αυτά που επρόκειτο να γίνουν το Σάββατο:
«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κι ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας, για πρώτη φορά, διοργανώνουν μία διήμερη συνάντηση αφιερωμένη στην μνήμη της Εβραϊκής Κοινότητας της Καβάλας. 73 χρόνια ακριβώς μετά τη σύλληψη και τον εκτοπισμό των Εβραίων Ελλήνων της Καβάλας, από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής. Οι άνθρωποι αυτοί, 1484 στον αριθμό οδηγήθηκαν στην Τρεμπλίνκα της Πολωνίας και εξοντώθηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Για πρώτη φορά λοιπόν, διοργανώνεται μία εκδήλωση στη μνήμη τους. Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ιστορία της εβραϊκής κοινότητας Καβάλας και η δεύτερη είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση και το Ολοκαύτωμα. Με τη βοήθεια ειδικών, ιστορικών, ανθρώπων που ασχολούνται με συγγραφή, όπως ο Μισέλ Φάις, θα επικοινωνήσουμε με τους εκπαιδευτικούς της Καβάλας για το ζήτημα του Ολοκαυτώματος και θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε από διαφορετικούς και δημιουργικούς τρόπους για να διδάσκουμε το Ολοκαύτωμα στο σχολείο».
ΕΡ: Θα ξεκινήσετε από το μνημείο και θα κάνετε ένα μικρό περίπατο. Μπορείτε να μας εξηγήσετε;
ΑΠ: «Σκεφτήκαμε να δώσουμε και μία βιωματική διάσταση στο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Καλέσαμε σήμερα τους εκπαιδευτικούς να παραβρεθούν εδώ στο μνημείο, να πούμε δύο λόγια για το ιστορικό της σύλληψης των Εβραίων της Καβάλας και στη συνέχεια να περιηγηθούμε σε ορισμένους τόπους μνήμης που συνδέονται με την Εβραϊκή ιστορία στην πόλη. Θα ξεκινήσουμε με τη Μεγάλη Λέσχη, που ιδρύθηκε από Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στις αρχές του 20ου αιώνα, θα συνεχίσουμε με το δημαρχείο της πόλης, που ήταν το κτήριο διοίκησης ενός από τους μεγαλύτερους καπνεμπορικούς οίκους της Καβάλας, με Εβραίο ιδιοκτήτη. Θα προχωρήσουμε στη συνέχεια στην πλατεία Καπνεργάτη όπου έγιναν μεγάλοι καπνεργατικοί αγώνες με τη συμμετοχή πολλών Εβραίων καπνεργατών, θ΄ ανηφορίσουμε στην Παύλου Μελά όπου ήταν παλαιότερα η Εβραϊκή Συναγωγή και Λέσχη και θα καταλήξουμε στο Εβραϊκό Σχολείο που είναι σήμερα η έδρα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας».

Προηγούμενο άρθρο

Προκόπης Δούκας: «Ποτέ δεν είναι πολυτέλεια ο πολιτισμός…»

Επόμενο άρθρο

Απαισιόδοξος ο Θανάσης Παφίλης