Το απόγευμα της Παρασκευής συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την ενημέρωση και έκδοση ψηφίσματος για την διέλευση του αγωγού TAP από το δήμο Καβάλας. Στην αίθουσα των συνεδριάσεων παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της βουλής Γιώργος Καλαντζής, ο πρώην υφυπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης, ο πρώην βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης ο οποίος χειρίστηκε το θέμα της έλευσης του αγωγού και ο διάδοχός του Δημήτρης Κυριαζίδης και φυσικά ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Θέμης Καλπακίδης.
Την αρχική εισήγηση ανέλαβε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, ευχαριστώντας τους παριστάμενος προκειμένου με τις παρουσίες τους να υπογραμμίσουν την αντίρρησή τους για την έλευση του αγωγού μέσα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του δήμου. Η διοίκηση και το σώμα σαφώς και τάσσεται στο πλευρό των αγροτών. Η δήμαρχος ζήτησε ήδη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του δήμου για την ονομαστική προσφυγή που απαιτείται και θα υπογραφεί από όλα τα ονόματα των παραγωγών, των οποίων τα χωράφια θα πληγούν.
Ο Γιώργος Καλαντζής λαμβάνοντας το λόγο ενημέρωσε το σώμα ότι συναντήθηκε την Πέμπτη με τον αρμόδιο υπουργό κ. Μανιάτη και προγραμμάτισε συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη στο γραφείο του στο κτίριο της βουλής, όπου θα παραβρίσκονται όλες οι τοπικές αρχές και φυσικά οι καβαλιώτες βουλευτές, ώστε το θέμα να επιλυθεί μια και καλή.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωστής Σιμιτσής ζήτησε διευκρινίσεις επί της νομικής γνωμοδότησης για το εάν ο δήμος θα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που θα υπογράψουν την προσφυγή. Απαντώντας ο πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος εξήγησε ότι από τη στιγμή που υπάρχει έννομο συμφέρον και η δημοτική αρχή θα ασκήσει τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιώματά της.
Ο Ηλίας Ιωαννίδης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο έχει εξαφανιστεί από το ψήφισμα και γενικά από την επικαιρότητα η πρόταση που είχε προ 9μηνου διατυπώσει το ΤΕΕ ΑΜ.
Αμέσως μετά δόθηκε ο λόγος στους επικεφαλείς των παρατάξεων να τοποθετηθούν. Ο κ. Σιμιτσής επανέλαβε την αντίρρησή του στην προτεινόμενη από την κατασκευάστρια εταιρεία όδευση, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου να προτείνει εναλλακτικές λύσεις. Ο κ. Σιμιτσής παρατήρησε επίσης ότι η διοίκηση θα πρέπει να στηρίξει τη νομική παρέμβαση των αγροτών ενώ ζήτησε να ταχθούν όλοι υπέρ του ψηφίσματος, προκειμένου αυτό να είναι ομόφωνο και να αποκτήσει επιπλέον δύναμη.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι το θέμα είναι πολιτικό κι έτσι πρέπει να αντιμετωπισθεί και ζήτησε καλή οργάνωση όλων των τοπικών φορέων προ της συζητήσεως μέσω διαπαραταξιακής επιτροπής, ώστε το ζήτημα επιτέλους να τακτοποιηθεί χωρίς να υποθηκευθεί το μέλλον των επόμενων γενεών. Σύμφωνος με το ψήφισμα δήλωσε ο Άρης Βέρρος και πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου οι δημότες της Καβάλας να απαντήσουν θετικά η αρνητικά στην έλευση όπως την προγραμματίζει η κατασκευάστρια εταιρεία.
Ο Χρήστος Ποτόλιας εξαρχής τάχθηκε στο πλευρό των αγροτών αλλά συμπλήρωσε ότι το θέμα υπερβαίνει την καταστροφή της καλλιεργήσιμης γης και δεν αφορά μόνο στους αγρότες. Υπογράμμισε δε ότι από την έλευση γενικώς του συγκεκριμένου αγωγού τίποτε δε θα πρέπει να περιμένει ο ελληνικός λαός, ενώ η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στα σχέδιά της αγνοώντας τις όποιες αντιδράσεις σημειώνονται στην επιβολή της ευρωπαϊκή ενεργειακής πολιτικής. Κατέθεσε μάλιστα ο κ. Ποτόλιας ένα ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης το οποίο ζήτησε να τεθεί προς ψήφιση.
Ο Παράσχος Αγανικόλας αναφέρθηκε σε ενδεχόμενους επενδυτές που σαφώς και δε θα αποφασίσουν να δαπανήσουν τα χρήματά τους, σε μία επένδυση που θα κατασκευαστεί δίπλα σε ένα επικίνδυνο αγωγό. Δημοψήφισμα ζήτησε από την πλευρά του και ο κ. Αγανικόλας ώστε να αποφασίσει ο λαός για το μέλλον του.
Η δήμαρχος δήλωσε πρόθυμη να προσφύγει στη νομική οδό και ως δημόσιος οργανισμός, ακόμη κι αν η προσφυγή απορριφθεί. Για το δε δημοψήφισμα, ζήτησε να κρατηθεί ως «όπλο» που θα χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά τη νέα προγραμματισμένη συνάντηση. Ένα ολόκληρο κατάλογο με αντισταθμιστικά οφέλη έχει έτοιμο ο δήμος αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έτσι εύκολα θα ξεπουληθεί το «παιχνίδι» με «καθρεφτάκια» εκ μέρους της εταιρείας.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε την προσωπική του άποψη, ναι δηλαδή στην υλοποίηση του έργου εθνικής σημασίας, όχι όμως στην προτεινόμενη όδευση αλλά σε μια εναλλακτική όδευση που θα χαραχθεί το δυνατόν ορεινότερα. Αποφάνθηκε λοιπόν ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινή και γενικά αποδεκτή πρόταση που θα στηριχθεί δυναμικά από όλους, ενώ συντάχθηκε με το ψήφισμα που είχε κατατεθεί προς ψήφιση.
Ο Ντίνος Κλειτσιώτης συμφώνησε με τους προλαλήσαντες, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος από την όδευση του αγωγού εντός των Τεναγών. Συμφώνησε επίσης να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση στο γραφείο του κ. Καλαντζή όπου όλοι οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να εμφανιστούν με μια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη λύση.
Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος τάχθηκε στο πλευρό των αγροτών υπερασπιζόμενος τα δίκαια αγροτικά αιτήματα. Κίνηση μέσω νομικής οδού ζήτησε ο Τάκης Εμμανουηλίδης προκειμένου να ανατραπεί η επιζήμια κυβερνητική απόφαση. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Δημήτρης Κυριαζίδης, επαναλαμβάνοντας ότι ο φορέας θα σταθεί αρωγός στον αγώνα σε όποιο επίπεδο κι αν κριθεί απαραίτητη η βοήθειά του, εγκρίνοντας βεβαίως και το ψήφισμα.
Ο Θέμης Καλπακίδης ξεκαθάρισε ότι ο σύλλογος δεν είναι κατά του έργου συνολικά, αλλά μόνο ενάντιος στην προτεινόμενη όδευση όταν αυτή θα πλήξει τα αγροτικά συμφέροντα και θα καταστρέψει καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ζήτησε απόρριψη της συγκεκριμένης όδευσης αλλά και της εναλλακτικής της. Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης αναρωτήθηκε τι αποδεικνύει η συμπεριφορά το υπουργού ο οποίος πέταξε βολικά το «μπαλάκι», συμβουλεύοντας τους αγρότες να τα βρουν με τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας. Ζήτησε σύμπνοια και συνεργασία όλων ώστε να σταλεί το μήνυμα πως οι καβαλιώτες θα διεκδικήσουν και θα πετύχουν το καλύτερο δυνατό για την περιοχή τους.