Dark Mode Light Mode
Βεβήλωση του μνημείου των Καβαλιωτών Εβραίων
Στο εκθεσιακό κέντρο φιλοξενήθηκε η γ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων
Διαρρήκτης σχολείων και ΚΑΠΗ

Στο εκθεσιακό κέντρο φιλοξενήθηκε η γ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας φιλοξενήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης». Ήταν η δεύτερη ημέρα παραμονής των εκπροσώπων του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου στην πόλη, μετά την παρουσία τους στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Επιμελητηρίου Καβάλας, που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φ – Ν – Θ κ.κ. Προκοπίου.

Τις εργασίες της γενικής συνελεύσεως χαιρέτησαν η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, υπουργός με αρμοδιότητα το χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας – Θράκης, οι βουλευτές Καβάλας Ηλίας Ιωαννίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ Χρήστος Ηλιάδης. Τις εργασίες συντόνιζε ως οικοδεσπότης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, ενώ την αρχική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας ενός Επιμελητηρίου ανά νομό, καθώς και η ανάκληση της αποφάσεως περί κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια.

Η ημερήσια διάταξη της γ.σ. περιελάμβανε τα εξής θέματα:

•Αναθεώρηση της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας (με εισήγηση του κ. Σκιαδά ως συμβούλου της ΚΕΕΕ που καταρτίζει την πρόταση προς την κυβέρνηση).

•Τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων (εισηγητής Στ. Μωραϊτης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης).

•Πορεία των επιχειρήσεων στην κρίση (εισηγητής Dr. Δ. Καμπούρης).

•Έγκριση Β’ τροποποίησης προϋπολογισμού ΚΕΕΕ έτους 2015 (εισηγητής Γ. Χονδρογιάννης, οικονομικός επόπτης ΚΕΕΕ).

•Τοποθετήσεις προέδρων και μελών γενικής συνέλευσης.

 

ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ 59 & ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Άγγελος Τσατσούλης αναφέρθηκε στον πρωτοφανή φόβο και την αβεβαιότητα που βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος στη διάρκεια των τελευταίων 5 μηνών με δυσμενή συνέπεια την εκροή του συναλλάγματος, αναφέρθηκε στην παρατεταμένη ύφεσης της τελευταίας 5ετιας και στις προσδοκίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας από μέρα σε μέρα. Ο πρόεδρος ζήτησε από την πολιτεία να διατηρήσει τη λειτουργία των 59 Επιμελητηρίου που διόλου δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον κρατικό προϋπολογισμό και την αξιοποίηση των επιχειρηματικών φορέων ως θεσμικών συμβούλων του κράτους.

Δηλώνοντας μισή καβαλιώτισσα και με καταγωγή από τη Μουσθένη, η υπουργός Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά χαρακτήρισε τα Επιμελητήρια ως τον ακρογωνιαίο λίθο στήριξης της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η διαρκής μάχη και το ζητούμενο της κυβέρνησης είναι η έξοδος από την κρίση, εξήγησε η υπουργός, πλήρως αντιλαμβανόμενη τις οικονομικές συνέπειες που έχουν υποστεί τα Επιμελητήρια και οι ΜΜΕ. Οι προβληματισμοί των επιμελητηριακών προέδρων της Μακεδονίας & της Θράκης είναι γνωστοί στην υπουργό, η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι από κοινού συμπορεύονται στην οδό εξόδου από την κρίση και στην επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο βουλευτής Ηλίας Ιωαννίδης, ως επιχειρηματίας και μέλος του Επιμελητηρίου Καβάλας, θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αντιπολίτευσης, είχε ταχθεί ενάντια στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας, θέμα που πρέπει να επανέρθει στο προσκήνιο. «Δεν μπορώ να διανοηθώ την περιφερειακή ενότητα Καβάλας χωρίς την ταυτόχρονη λειτουργία του Επιμελητηρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης.

Ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε στους παριστάμενους ότι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα η Καβάλα ήταν ένα κέντρο διεθνούς εξαγωγικού εμπορίου, δείχνοντας το δρόμο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος εστιάστηκε στην ανάγκη να στηριχθεί στα πόδια της η ελεύθερη οικονομία, κάτι που προϋποθέτει την πάταξη της γραφειοκρατίας και την εξασφάλιση σταθερού φορολογικού πλαισίου. Μάλιστα παραδέχθηκε πως ήταν σφάλμα η κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής, ως αποτέλεσμα μιας ανούσιας εμμονής ορισμένων προηγούμενων κυβερνητικών παραγόντων.

Με πλούσια εμπειρία σε επιμελητηριακό – αυτοδιοικητικό – πολιτικό επίπεδο, ο βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναθεματίζει το κέρδος τοποθετούμενη ενάντια στη φιλοσοφία του επιχειρείν, έστω κι αν οι προηγούμενοι κυβερνώντες ήταν ακόμη χειρότεροι. Συμπλήρωσε ότι τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Επιμελητήρια πηγάζουν από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο κ. Χαρακίδης αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα Επιμελητήριο ανά περιφερειακή ενότητα, τη στιγμή μάλιστα που δεν επιβαρύνουν το κράτος ούτε με ένα ευρώ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος διευκρίνισε ότι αντιλαμβάνεται την οξυμένη κατάσταση και τα οικονομικά προβλήματα στην καθημερινή του επαφή με τους συμπολίτες του επιχειρηματίες. Η αντιπεριφέρεια προσπαθεί φιλότιμα να στηρίξει τα παραγόμενα από τις καβαλιώτικες επιχειρήσεις προϊόντα, εκτιμώντας το γεγονός ότι η περιφερειακή ενότητα Καβάλας παρουσιάζει μια σταθερή εξαγωγική κατεύθυνση σε τομείς όπως τα μάρμαρα, τα ψάρια και το πετρέλαιο. Γι’ αυτό άλλωστε, υπογράμμισε ο κ. Μαρκόπουλος, είναι δεδομένο πως πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτος ο σημαντικός ρόλος των Επιμελητηρίων.

Εκφράζονται την υπερηφάνεια της για τη φιλοξενία των εργασιών της γενικής συνελεύσεως στην πόλη, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ξεκαθάρισε ότι οι παρουσίες των τοπικών φορέων στη γ.σ. μεταφράζονται στην αναμφίβολη συμπαράστασή τους όχι μόνο προς το καβαλιώτικο Επιμελητήριο αλλά και γενικότερα προς το ντόπιο επιχειρείν. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ Χρήστος Ηλιάδης επεσήμανε ότι θύματα των μνημονίων και της κρίσης ήταν και παραμένουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Δυστυχώς, συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως εύκολα «θύματα», με τα σενάρια να προβλέπουν νέα επιχειρηματική υπερφορολόγηση. Η υφεσιακή – αντιαναπτυξιακή – τιμωριτική πολιτική εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ωστόσο θα πρέπει να παύσει, ενώ κατά τον κ. Ηλιάδη είναι επιβεβλημένη η επαναφορά της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες του για την εξαίρετη φιλοξενία, χαρακτήρισε το εκθεσιακό κέντρο ως λαμπρό παράδειγμα δράσης του ιδιωτικού τομέα σε αντιδιαστολή με το δημόσιο, μετέφερε την αγωνία των Επιμελητηρίων της επαρχίας από τα σενάρια περί συρρίκνωσης του αριθμού τους κι εφαρμογή ενός μοντέλου 13 περιφερειακών Επιμελητηρίων. Ο πρόεδρος αναρωτήθηκε με απορία πως είναι δυνατόν τα κόμματα ενόσω βρίσκονται στην αντιπολίτευση να κόπτονται υπέρ της λειτουργίας των Επιμελητηρίων και μόλις αναλάβουν την εξουσία αυτομάτως να διαφοροποιούν τις απόψεις τους. Ο πρόεδρος τόνισε πως η χώρα διανύει τη μεγαλύτερη εθνική κρίση μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο κι αποφάνθηκε ότι το δίλημμα που κυριαρχεί για την κυβέρνηση είναι είτε να εφαρμόσει μια επώδυνη λύση, είτε να οδηγηθεί σε μία καταστροφική ρήξη.

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΜΠΕΤΟ

Κατά την τελετή των εγκαινίων της Παρασκευής, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης αναφέρθηκε στην προϊστορία του κτηρίου, το οποίο θεμελιώθηκε το 1936 και ήταν το πρώτο κατασκευασμένο από μπετό στην πόλη. Ο πρόεδρος παρέθεσε επίσης τη σειρά των γεγονότων, από τη μελέτη του ΤΕΕ ΑΜ περί στατικής επάρκειας, την προσπάθεια που κατέβαλε ο επιχειρηματικός φορέας προκειμένου να εξασφαλίσει κονδύλιο για τις εργασίες, την εκμίσθωση τμήματος του κτηρίου σε εταιρεία, μέσω της οποίας χρηματοδοτήθηκε τελικά το σημαντικό έργο. Η ολοκλήρωση των εργασιών ανανέωσε τη ζωή του κτηρίου για επιπλέον εκατό χρόνια, όπως παρατήρησε ο κ. Τσατσούλης, ευχόμενος οι επόμενες γενιές ντόπιων επιχειρηματιών να το αξιοποιήσουν περαιτέρω.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος θύμισε στους συναδέλφους του ότι η βασική αιτία σύγκλισης της γενικής συνελεύσεως ήταν η χάραξη μιας προτάσεως για έξοδο της χώρας από την κρίση. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο, επεσήμανε ο κ. Μιχάλος, κάνοντας λόγο για μια λαϊκή εντολή που επιτάσσει την αμοιβαία κι επωφελή συμφωνία κυβέρνησης και εταίρων. Η αποτυχημένη πολιτική των προηγούμενων 5,5 ετών πρέπει να παύσει, η ρήξη να αποφευχθεί, η αξιοπιστία της χώρας να αποκατασταθεί και να ανακάμψει μια οικονομία που έχει πλέον «στεγνώσει». Ο κ. Μίχαλος συμπλήρωσε ότι η χώρα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και με την ταυτόχρονη τόνωση του παραγωγικού δυναμικού.

 

Προηγούμενο άρθρο

Βεβήλωση του μνημείου των Καβαλιωτών Εβραίων

Επόμενο άρθρο

Διαρρήκτης σχολείων και ΚΑΠΗ