Dark Mode Light Mode

Στο εργοτάξιο της Μεγάλης Λέσχης – Στατική ενίσχυση κι ανάδειξη των έργων τέχνης

Το 1909 μεταβιβάστηκε από το Παρθεναγωγείο Καβάλας το οικόπεδο επί της οδού Κύπρου στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας, για την ανέγερση της Λέσχης της Ελληνικής Κοινότητας Καβάλας. Βασικός όρος ήταν το ύψος του κτηρίου που επρόκειτο να ανεγερθεί να μην κάλυπτε τη θέα του Παρθεναγωγείου. Από αρχιτεκτονική άποψη η Μεγάλη Λέσχη αποτελεί δείγμα αυστριακού μπαρόκ και σύμφωνα με την άποψη κάποιων παραπέμπει σε αντίγραφο μέρους του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης.

Η Μεγάλη Λέσχη που επί σειρά ετών φιλοξένησε τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης και χρησιμοποιήθηκε για την οργάνωση αμέτρητων εκδηλώσεων, είναι και θα παραμείνει ένα εργοτάξιο όπου τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάστασή της. Την πορεία εξέλιξης του έργου σε ένα εμβληματικό κτήριο για την ιστορία της Καβάλας παρουσίασαν χθες το πρωί ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και ο αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης. Είναι γνωστό ότι η Μεγάλη Λέσχη παραχωρήθηκε από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα στο δήμο για 25 έτη προκειμένου να αξιοποιηθεί και να μετατραπεί σε κέντρο πολιτισμού – μίνι συνεδριακό κέντρο – χώρο εκδηλώσεων, ενώ στο ισόγειο θα στεγαστεί χώρος εκθέσεων ζωγραφικής και χώρος εκμάθησης πληροφορικής κι ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το κτήριο θα είναι προσβάσιμο και για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, αφού θα τοποθετηθεί ανελκυστήρας.

Τεράστιος είναι ο εσωτερικός πλούτος του κτηρίου, με τοιχογραφίες οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών και θα αποκατασταθούν από τους συντηρητές. Η ολοκλήρωση του έργου θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία ένα κτήριο κόσμημα, τουριστικά επισκέψιμο. Επί του παρόντος εξελίσσονται εργασίες στη θεμελίωση της Μεγάλης Λέσχης με στατικές ενισχύσεις. Εντός χρονοδιαγράμματος κινούνται οι εργασίες και η αποπεράτωση υπολογίζεται τον Οκτώβριο του 2015. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στο ποσό των 3.655.000 ευρώ και κατόπιν της εκπτώσεως που προσέφερε ο εργολάβος διαμορφώθηκε περίπου σε 1.820.000 ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης στην αποκάλυψη των τοιχογραφιών, η ύπαρξη των οποίων είχε χαθεί στο χρόνο. Φωτογραφίες του χώρου από το 1925 τον εμφανίζουν ως ασπρισμένο. Ο συντηρητής έργων τέχνης Διονύσης Καπιζιώνης εξήγησε ότι οι τοιχογραφίες είχαν καλυφθεί με αλλεπάλληλες στρώσεις από ασβεστοχρώματα που σταδιακά αφαιρούνται. Οι επιφάνειες καθαρίζονται και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των επιχρισμάτων, η στερέωση με ρητίνες και η χρωματική αποκατάσταση. Το μοτίβο των τοιχογραφιών είναι επαναλαμβανόμενο σε όλο το μήκος της οροφής.

Παράλληλα, οι εξαιρετικές πόρτες του κτηρίου από μασίφ ξύλο βρίσκονται σε φάση καθαρισμού και θα περαστούν με βερνίκι. Επίσης, συντήρηση θα υποστούν και οι πορσελάνινες σόμπες του κτηρίου που θεωρούνται εξαιρετικά δείγματα τέχνης κι ελάχιστα έχουν απομείνει σ’ όλη τη χώρα. Οι πέντε συνολικά σόμπες μετά τη συντήρησή τους θα είναι διακοσμητικά στοιχεία του χώρου. Ομοίως θα συντηρηθούν οι παλιοί καθρέφτες και οι κρεμαστοί πολυέλαιοι, που αποτελούν επίσης δείγματα έργων τέχνης. Κοντολογίς, το κτήριο μετά το πέρας των εργασιών θα αποδοθεί όπως ακριβώς ήταν στην αρχική του φάση.

Εάν το έργο δεν εντάσσονταν προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ θα οδηγούνταν στην καταστροφή και μαζί του θα χάνονταν κι ένα κομμάτι της καβαλιώτικης ιστορίας. Όσες ψηφίδες ιστορίας έχουν απομείνει θα πρέπει να διαφυλαχθούν, να συντηρηθούν κι αξιοποιηθούν και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.

 

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, στον ανατολικό ισόγειο χώρο θα δημιουργηθεί αίθουσα εκθέσεων, με τις σχετικές βοηθητικές λειτουργίες που είναι απαραίτητες όπως wc, αποθήκη και κουζίνα. Ο δυτικός ισόγειος χώρος θα χωριστεί σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε τμήμα που θα εξυπηρετεί τον όροφο, όπου θα τοποθετηθεί ανελκυστήρας και θα δημιουργηθούν wc κοινού. Ο συγκεκριμένος χώρος θα συνδέεται με το διάδρομο της κύριας εισόδου. Στον όροφο, μετά τις εργασίες αποκατάστασης, η κεντρική αίθουσα θα φιλοξενεί εκδηλώσεις, η αμέσως μεγαλύτερη αίθουσα θα διατίθεται για συνέδρια, ημερίδες κ.λ.π, ενώ οι μικρότερες αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν για τις λειτουργικές ανάγκες του κτιρίου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί αποκατάσταση της κουζίνας και των wc.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου αντικαθίστανται όλα τα παλιά εξωτερικά κουφώματα, κατασκευάζεται ράμπα πρόσβασης για ΑΜΕΑ, κατασκευάζεται ανελκυστήρας, συντηρούνται και αποκαθίστανται όλα τα εσωτερικά επιχρίσματα και ο υπάρχων ζωγραφικός διάκοσμος. Προβλέπεται η κατασκευή χώρου κουζίνας. Γίνεται στατική ενίσχυση της οροφής του ισογείου και της οροφής του ορόφου, καθώς και των υποστυλωμάτων του ισογείου. Αντικαθίσταται το δώμα της κουζίνας και οι αντίστοιχες δοκοί από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αποκαθίσταται η ξύλινη στέγη. Αποκαθίστανται όλα τα δίκτυα (ηλεκτρικά-υδραυλικά) για την πλήρη και σωστή λειτουργία τους. Τοποθετούνται νιπτήρες, λεκάνες, μπαταρίες, δοχεία πλύσεως, λεκάνη, κ.λ.π. για την πλήρη λειτουργία των χώρων, ενώ τοποθετούνται και φωτιστικά σώματα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Η απεργία συνεχίζεται - «Ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς» για τους φαρμακοποιούς

Επόμενο άρθρο

Μιλάνε με προπονητές… χωρίς να έχουν την ευθύνη της ομάδας