Με το brand «Kavala Coop», η ΕΑΣ Καβάλας επεκτείνει την παρουσία της στις ξένες αγορές της Μέσης Ανατολής, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας καταγράφοντας ήδη τζίρο κοντά στα 45 εκατ. ευρώ και εξαγωγές που φτάνουν τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ κύριος παράγοντας της επιτυχίας της είναι η ζήτηση των αγορών για το ακτινίδιο, προϊόν το οποίο εξάγεται σχεδόν στο σύνολο της παραγωγής τους (10.000 τόνοι).
Επόμενη αγορά-στόχος για το ακτινίδιο της ΕΑΣ Καβάλας, αποτελεί η Κίνα και όπως φαίνεται ο στόχος αυτός υλοποιείται καθώς οι πρώτες συμφωνίες έχουν ήδη κλειστεί με κινεζικές εταιρίες, ωστόσο για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές αναμένεται ακόμα η πιστοποίηση από την κινεζική πρεσβεία, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχο Σαραντίδη. Παράλληλα, η παραγωγή ακτινιδίου αναμένεται να αυξηθεί στους 13.000-14.000 τόνους την επόμενη τριετία από τους παραγωγούς της ΕΑΣ.
Δεύτερος στόχος της προσπάθειας «Kavala Coop», είναι η υλοποίηση επενδυτικού πλάνου ύψους 45 εκατ. ευρώ με στόχο τη μετατροπή του εκκοκκιστηρίου σε ψυγεία, για τη διατήρηση των φρούτων αλλά και ο εκσυγχρονισμός του συσκευαστηρίου ελιάς. Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κώστας Λεπίδας, δήλωσε σχετικά με τις νέες επενδύσεις ότι «Θα διαθέσουμε 2,5 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εκκοκκιστηρίου σε ψυγεία. Τα ψυγεία που έχουμε τώρα είναι δυναμικότητας 7.000-7.5000 τόνων και με την επέκταση θα αυξηθούν κατά 1500 τόνους», ενώ προσέθεσε ότι «παρόλο που η πανελλαδική παραγωγή ακτινιδίου φτάνει τους 150.000 τόνους, οι εγκαταστάσεις καλύπτουν μόλις το 1/5 της παραγωγής με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η αγορά από νωρίς με το προϊόν και μετά να βρίσκεται σε έλλειψη».
Σημειώνεται ότι η ΕΑΣ Καβάλας ιδρύθηκε το 1927 ως δευτεροβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση και σήμερα λειτουργεί στο πλαίσιο του νέου νόμου 4015 ως πρωτοβάθμιος Αγροτικός Συνεταιρισμός -που προέκυψε από τη συγχώνευση 33 αγροτικών συνεταιρισμών από τις περιοχές Καβάλας, Νέστου και Θάσου- με περισσότερα από 2.300 μέλη-παραγωγούς.
Επιπλέον σήμερα, αντιπροσωπεύει και εμπορεύεται μεγάλη γκάμα προϊόντων με προεξέχοντα τα ακτινίδια, τα λευκά σπαράγγια, το καλαμπόκι, την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, τις ελιές θρούμπες Θάσου, σιτηρά, αραβόσιτο, φασόλια και διάφορα άλλα προϊόντα. Στο μεταξύ, ξεκίνησε πειραματικά την καλλιέργεια κερασιών και αχλαδιών με σκοπό να επεκταθεί περαιτέρω και σε αυτή την αγορά. (Πηγή Agronews)
—