Την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το μεγάλο πρόβλημα με τις πλημμύρες στα Τενάγη των Φιλίππων, χωρίς δυστυχώς να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή συγκεκριμένη απόφαση – για ακόμη μία φορά.
Ωστόσο, οι αγρότες και οι κάτοικοι της περιοχής των Φιλίππων δεν μπορούν να περιμένουν περισσότερο. Χρειάζεται επιτέλους να εφαρμοστεί μία δέσμη μέτρων και ενεργειών που, αφενός, θα ανακουφίσουν άμεσα τις πλημμυρισμένες περιοχές, αφετέρου, θα ανοίξουν το δρόμο για να αποφασιστεί μία ολοκληρωμένη παρέμβαση.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το πρόβλημα με τις πλημμύρες στα Τενάγη δεν πρόκειται να λυθεί, αν δεν θεσμοθετηθεί ένας συστηματικός και αποτελεσματικός συντονισμός ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που βρίσκονται στους Νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη η τάχιστη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Τεναγών Φιλίππων, στον οποίο θα συμμετέχουν οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας και Σερρών (με τα έμπειρα και ικανά στελέχη των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας που διαθέτουν), οι Δήμοι που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή, οι φορείς των αγροτών (ΤΟΕΒ και Αγροτικοί Σύλλογοι) και το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Μέχρι τότε, χρειάζεται να δούμε ορισμένα άμεσα μέτρα ανακούφισης των περιοχών που επλήγησαν και αποκατάστασης της λειτουργίας του συστήματος απορροής. Τέτοια θα μπορούσαν να είναι τα εξής:
-καθαρισμός της Κεντρικής Τάφρου
-καθαρισμός όλων των καναλιών που συμβάλλουν στην Κεντρική Τάφρο και ειδικά των τρικάναλων
-καθαρισμός των 4 καναλιών που μπορούν να μεταφέρουν τα νερά του Ζυγάκτη ποταμού στο Κεφαλάρι και από κει να τα εκβάλλουν στη συμβολή όπου ενώνεται ο Αγγίτης ποταμός με την Κεντρική Τάφρο
Η προηγούμενη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας είχε εγκρίνει μία εργολαβία ύψους 500.000 ευρώ, η οποία πρόσφατα συμβασιοποιήθηκε. Συνεπώς υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν άμεσα οι καθαρισμοί. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αγρότες οφείλουν μέσω των ΤΟΕΒ να συμβάλλουν στην καλή κατάσταση των έργων υποδομής (δρόμων και καναλιών).
Παράλληλα, χρειάζεται να προχωρήσει γρήγορα ένας πλήρης επανασχεδιασμός του όλου συστήματος. Ενδεχόμενα έργα προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να είναι:
-η κατασκευή ενός νέου καναλιού παράλληλα προς την Κεντρική Τάφρο από τη μεριά του Παγγαίου, ώστε να υπάρχει μία επιπλέον υποδομή ανακούφισης της Κεντρικής Τάφρου, που θα καταλήγει και αυτή τα νερά σε σημείο έξω από την κοιλάδα των Τεναγών
-η λειτουργία του φράγματος της Νικήσιανης ταυτόχρονα ως αρδευτικού και ως αποστραγγιστικού με τις ανάλογες τεχνικές τροποποιήσεις, με ταυτόχρονη κατάργηση της by-pass διόδου που επιλέχθηκε ως έκτακτη λύση.
Ένα πολύ σοβαρό θέμα που χρειάζεται να εξετάσουν από κοινού όλοι οι αρμόδιοι φορείς είναι η αδυναμία του συστήματος απορροής να λειτουργήσει αποτελεσματικά λόγω των καθιζήσεων που έχουν συσσωρευτεί, με αποτέλεσμα να έχει αχρηστευτεί ο καθοριστικός ρόλος της υψομετρικής διαφοράς στη λειτουργία του συστήματος.
Επιμένουμε ότι χρειάζεται να υπάρξει άμεσα ένας συντονισμός ανάμεσα στους φορείς των τριών Νομών και προτείνουμε το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ να αναλάβει την πρωτοβουλία του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο επίπεδο των τριών Νομών Καβάλας – Δράμας – Σερρών, τόσο στο επίπεδο της αντιμετώπισης των πλημμυρών, όσο και στο επίπεδο της παρακολούθησης και της ενημέρωσης (καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι για μερικούς μήνες) σχετικά με την καθημερινή λειτουργία του συστήματος απορροής.
Όλα αυτά μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των αγροτών στα Τενάγη, την ώρα που η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ωρίμανση και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ενός έργου υποδομής που θα δώσει μία ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα των Τεναγών.
Τα Τενάγη των Φιλίππων αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της περιοχής μας, που στήριζαν και στηρίζουν την αγροτική και τη μεταποιητική δραστηριότητα του Νομού μας, ενισχύοντας το αναπτυξιακό συγκριτικό και ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, έχουμε συμπεριφερθεί με μικρόνοα αντίληψη απέναντι στην προστασία των Τεναγών, υπονομεύοντας ουσιαστικά την παραγωγική δυνατότητα των αγροτών της περιοχής. Οφείλουμε λοιπόν να προστατεύσουμε τον φυσικό αυτόν πόρο και να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε με σύνεση τα προβλήματα που απειλούν όχι μόνο την ορθή αξιοποίησή του, αλλά εν τέλει τη βιωσιμότητά του.
Στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο οι επιστημονικοί φορείς έκρουσαν και πάλι «τον κώδωνα του κινδύνου» για την παραγωγική αειφορία του τυρφώνα. Οι αυτοδιοικητικοί και κρατικοί φορείς θα ακούσουν;
Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
Ο Επικεφαλής
Μάκης Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος