Αυξημένα περιστατικά πνιγμών στις καβαλιώτικες ακτές καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και κυρίως με θύματα ηλικιωμένα άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφών Κροκίδης, δυστυχώς η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των καταλόγων όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι η χώρα μας είναι μεν μικρή αλλά διαθέτει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Ζητήσαμε από τον κ. Κροκίδη να συμβουλεύσει τους ηλικιωμένους λουόμενους για τους κανόνες ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούν.
Διευκρίνισε λοιπόν ότι άτομα που έχουν υποστεί δυσάρεστα συμβάντα όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να αποφεύγουν τα θαλάσσια μπάνια κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Προτιμητέες είναι είτε οι πρωινές είτε οι απογευματινές ώρες. Σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό έκαστου ηλικιωμένου θα πρέπει να διαμορφώνεται και το πρόγραμμα των μπάνιων του, ενώ υπάρχουν και άτομα που δε θα έπρεπε επ’ ουδενί να επισκέπτονται τις παραλίες.
Σίγουρα τα θαλάσσια μπάνια ευεργετούν τον οργανισμό σε μυοσκελετικές και καρδιαγγειακές περιπτώσεις, ωστόσο το βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Οι ηλικιωμένοι που προσέρχονται στην παραλία θα πρέπει να παραμένουν πλησίον της ακτής και να μην απομακρύνονται σε μεγάλα βάθη. Καλό θα ήταν να πηγαίνουν για μπάνιο με παρέα αλλά ακόμη και στην περίπτωση που είναι μόνοι, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμένουν εντός του οπτικού πεδίο των λοιπών λουόμενων.
Μη εκπαιδευμένα άτομα στην παροχή πρώτων βοηθειών δύσκολα θα μπορέσουν να βοηθήσουν κάποιο συνάνθρωπό τους σε περίπτωση ανάγκης. Μέσα στο νερό ένας άνθρωπος που χρειάζεται βοήθεια μπορεί να γίνει επικίνδυνος εάν δε συνεργαστεί με το «σωτήρα» του. Η προσπάθεια διάσωσης καλό θα ήταν να επιχειρηθεί από δύο τουλάχιστον άτομα, ο δε λουόμενος θα πρέπει να μεταφερθεί στην ακρογιαλιά και να ξαπλώσει στο πλάι ώστε να αναλάβει κάποιος γνώστης τη διαδικασία ανάνηψης. Φυσικά, ο Ξενοφών Κροκίδης συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον στις πολυσύχναστες παραλίες είναι απαραίτητη η παρουσία ναυαγοσωστών προς επιτήρηση. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση και η περικοπή πόρων από την τοπική αυτοδιοίκηση άφησε «ορφανές» κάποιες ακτές από ναυαγοσώστες.