Με αφορμή ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος την περασμένη Παρασκευή, υπήρξαν και δημοσιεύματα και αναρτήσεις στην Αθήνα που αναφέρουν οριστική συμφωνία της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του αγωγού ΤΑΡ. Η συμφωνία –γράφτηκε- είναι βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική. Κάπου κάπου διαβάζουμε (στα ίδια κείμενα) αόριστες αναφορές και για το θέμα της όδευσης.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο πρόεδρος του συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης ζήτησε περισσότερες κι ειδικότερες πληροφορίες από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Αυτοί υποσχέθηκαν να ενημερωθούν για να τον ενημερώσουν εντός των ημερών. Δηλαδή θα πρέπει να περιμένουμε για να καταλάβουμε τι ισχύει ως προς το «ανοιχτό» για τους τοπικούς φορείς, ζήτημα της όδευσης του αγωγού από τον Αμυγδαλεώνα ως τα όρια του Νομού Καβάλας με τον Νομό Δράμας. Όσο για την ανακοίνωση του Υπουργείου, αναφέρει: «Με αντιπροσωπεία της εταιρείας «Trans Adriatic Pipeline AG», αποτελούμενη από τον Εμπορικό Διευθυντή της TAP AG Lutz Lendwehr, τον Διευθυντή του ελληνικού τμήματος του αγωγού Ricard Scoufias, τον Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων Ελλάδας Αλέξανδρο Πανουργιά και την Νομική Σύμβουλο Κατερίνα Μούντριχα, συναντήθηκε χτες ο υπουργός ΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής του Γραφείου υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, η Ειδική Συνεργάτης του υπουργού, Μαργαρίτα Σύρκου, ο Διπλωματικός Σύμβουλος, Νίκος Γιωτόπουλος και ο Νομικός Σύμβουλος του υπουργού, Αλέξανδρος Νικολούζος. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο πλευρών που χαρακτήρισε τις συνομιλίες των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες είχαν σκοπό, και κατέληξαν στην αποσαφήνιση σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην απρόσκοπτη συνέχιση του έργου.Η αποτελεσματική διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, επέτρεψε τη διαπίστωση ότι είναι πλέον εφικτή η επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η μετάβαση στις επόμενες φάσεις του έργου και να ξεκινήσει η κατασκευή του στο ελληνικό τμήμα, βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Η εταιρεία ενημερώθηκε επίσης ότι υπεγράφη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) αναφορικά με τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην όδευση του αγωγού, ενώ προωθείται και η κοινοποίηση Εξαίρεσης Κρατικής Ενίσχυσης, στις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο υπουργός επεσήμανε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP είναι έργο στρατηγικής σημασίας για την πολλαπλότητα των ενεργειακών πηγών και θέτει τις βάσεις για την αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει οφέλη που θα αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε τοπικό επίπεδο και με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην κατασκευαστική διαδικασία του αγωγού. Επιβεβαιώνεται επίσης, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ επενδύσεων που, ταυτόχρονα με την ικανοποίηση των επιχειρηματικών προσδοκιών, θα εξαντλούν τα περιθώρια προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του τόπου».
*Η Εφημερίδα των Συντακτών στην έκδοση της το Σάββατο εκτιμά ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι περισσότερα, τονίζει ότι έχουν ρυθμιστεί και οι τροποποιήσεις στο σκέλος της όδευσης του αγωγού.