Dark Mode Light Mode

Συνάντηση Βαγγέλη Παππά με τη διοίκηση του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ

Για εξεύρεση χώρου προκειμένου να μετατραπεί σε στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, τα οποία έχουν μείνει μόνα μετά το θάνατο των συγγενών που τους φρόντιζαν, δεσμεύθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας Βαγγέλης Παππάς, σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μάκης Κρεμύδας, τόνισε πως τα προβλήματα δεν λύνονται με ευχές αλλά πρέπει να μπουν στόχοι, να γίνει οργανόγραμμα και να υπάρχει η πολιτική βούληση υλοποίησής του. Έθεσε ως βασικότερο όλων την ύπαρξη στέγης, ενός χώρου αυτόνομης ή ημιαυτόνομης διαβίωσης, πλαίσιο φιλοξενίας που δεν υπάρχει πουθενά στη Βόρεια Ελλάδα, παρά μόνο ιδρυματικού τύπου υποδομές με πολλές φορές, απαράδεκτες συνθήκες.

Ο ίδιος όσο και άλλα μέλη του Συλλόγου, ζήτησαν να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα το θέμα προσβασιμότητας στην πόλη, κάτι για το οποίο πιθανόν να χρειαστεί και σύγκρουση με διάφορα συμφέροντα. Επίσης, το ζήτημα της εργασίας ατόμων με αναπηρία, συνδέεται άμεσα με την προσβασιμότητα αφού, θα πρέπει το περιβάλλον της πόλης να είναι φιλόξενο και να υπάρχει υποστήριξη για να βγει το άτομο από το σπίτι του.

Ωστόσο υπογραμμίστηκε πως η εξεύρεση εργασίας για τα ΑμεΑ είναι πλέον μια πολύ δύσκολη υπόθεση, ενώ ο κ. Κρεμύδας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ζητήματα που άπτονται της περίθαλψης και της μεταφοράς, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι η μετακίνηση προς τις Επιτροπές δεν έχει κάποια θεσμοθετημένη διαδικασία.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου επεσήμανε πως αναγκαστικά η φροντίδα για όλα τα παραπάνω θα επιβαρύνει το δήμο αφού, η κεντρική διοίκηση είναι πλέον πολύ μακριά από την πραγματικότητα και ζήτησε να βρεθούν τρόποι ώστε ο δήμος να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των δημοτών με απόλυτη προτεραιότητα σε ό,τι έχει να κάνει με το να απαλυνθεί ο ανθρώπινος πόνος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης» ξεκαθάρισε πως όλες οι προτάσεις του συνδυασμού είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της στέγης για τα άτομα που χάνουν τους υποστηρικτές τους:

«Είναι συγκλονιστικό και μόνο ως σκέψη. Υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης χώρου για μετατροπή σε μικρά διαμερίσματα αφού υπάρχουν πολλά ανεκμετάλλευτα δημοτικά κτήρια που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό αυτό. Θα πρέπει να προηγηθεί μια καταγραφή των αναγκών προκειμένου να διερευνηθεί αν θα είναι πλήρως υποστηριζόμενα τα άτομα ή θα έχουν αυτονομία». Ο κ. Παππάς στηλίτευσε το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν ευκαιρίες για χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών όσο και για τη λειτουργία τους μετέπειτα αλλά, δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει αυτό το μεγάλο κενό.

Δεσμεύτηκε επίσης για τη συνεχή κι αδιάλειπτη συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο προκειμένου να εξατομικεύεται και να προσαρμόζεται στις συνθήκες η βοήθεια του δήμου, ενώ ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου για διάφορες άλλες προτάσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του συνδυασμού, μεταξύ των οποίων και η εγκατάσταση στις παραλίες, του καινοτόμου βραβευμένου συστήματος Seatrac για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα των ατόμων με αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα, σκέψη την οποία αποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση, αφού μια τέτοια υποδομή λείπει από το δήμο της Καβάλας, παρά το ότι όμοροι δήμοι έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Τέλος ο κ. Παππάς, είπε πως είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει φροντίδα για τον συνεχή έλεγχο, αποκατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών για ασφαλή και απρόσκοπτη κίνηση μέσα στην πόλη, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με οποιαδήποτε συμφέροντα εμποδίσουν τις προσπάθειες για να γίνει η πόλη προσβάσιμη και φιλόξενη για όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

==

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα, την αγορά της Καβάλας και τους καταναλωτές

Επόμενο άρθρο

Ο δικηγόρος της εταιρίας «Όσιος Δαβίδ» φέρεται να απειλεί με καταγγελία ΑΝΕΘ και ΝΕΚ