Την εβδομάδα που μας έρχεται και συγκεκριμένα από την Τρίτη 10 μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαρτίου πρόκειται να γίνει στην Καβάλα μια ειδική συνάντηση των εταίρων στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρότζεκτ Mare Nostrum.
Την συνάντηση αυτή οργανώνει και φιλοξενεί ο Δήμος Καβάλας που είναι και ο ίδιος μέλος αυτού του προγράμματος το οποίο έχει ως αντικείμενο να διερευνήσει νέους τρόπους παραγωγής και διοίκησης σε όλη την ακτογραμμή της Μεσογείου.
Στη συνάντηση αυτή, που θα γίνει στο Ιμαρέτ, θα παρουσιαστεί μια νέα εργαλειοθήκη εναλλακτικών νομικών και θεσμικών οργάνων που θα βελτιώσουν την λειτουργία των αρχών του ICZM (Integrated Coastal Zone Management).
Η εργαλειοθήκη του Mare Nostrum Project, που πρόσφατα αναπτύχθηκε, βασίζεται στην λεπτομερή ανάλυση σε κατά περίπτωση τοπικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές χώρες της Μεσογείου.
Η επικεφαλής και συντονίστρια του προγράμματος Mare Nostrum κυρία Rachelle Alterman, καθηγήτρια του Τεχνολογικού Ιδρύματος «Technion» του Ισραήλ σημειώνει:
«Αναλύοντας ειδικές κατά περίπτωση μελέτες πάνω σε τοπικά – δημοτικά επίπεδα, το πρόγραμμα Mare Nostrum έχει την δυνατότητα να προτείνει μια δέσμη νομικών και θεσμικών εργαλείων τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τοπικές διοικήσεις αλλά και εθνικές κυβερνήσεις να βελτιώσουν την λειτουργία των αρχών του ICZM. Αντί να ψάχνουμε για τις «καλύτερες πρακτικές» γενικώς οι οποίες πιθανόν να μην είναι εφαρμόσιμες σε τοπικά δεδομένα, η εργαλειοθήκη του Mare Nostrum προτείνει μια δέσμη εναλλακτικών εργαλείων.»
Στο πρόγραμμα Mare Nostrum συμμετέχουν δέκα συνολικά εταίροι από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Μάλτα και το Ισραήλ. Από ελληνικής πλευράς είναι οι δήμοι Καβάλας και Αλεξανδρούπολης και τα πανεπιστήμια Δημοκρίτειο και Θεσσαλίας.