Dark Mode Light Mode
Συνάντηση Μουριάδη - Ανδρουλάκη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Καβάλας
Συνάντηση του M. Konig με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας – Ξενάγηση της γερμανικής αποστολής στα αξιοθέατα της Καβάλας (φωτογραφίες)
Μια διαφορετική συμμετοχή στον Γρηγοριανό Αγώνα Δρόμου

Συνάντηση του M. Konig με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας – Ξενάγηση της γερμανικής αποστολής στα αξιοθέατα της Καβάλας (φωτογραφίες)

Ο Δήμαρχος Νυρεμβέργης, Marcus Konig, βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου 1 Ιουνίου 2024 στο Δημαρχείο Καβάλας, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του στην περιοχή μας, προκειμένου να συζητήσει με τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, το πλαίσιο της περαιτέρω συνεργασίας των δύο αδελφοποιημένων πόλεων.

Κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνομιλίας τους, παρουσία των στελεχών της διοίκησης του Δήμου Καβάλας και εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου Νυρεμβέργης, έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων, καθώς και στις καλές πρακτικές που εφαρμόζει η γερμανική πόλη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Μουριάδης, αφού παρουσίασε αναλυτικά όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Δήμος Καβάλας για την καλύτερη δυνατή επεξεργασία των στερεών αποβλήτων, την αντικατάσταση του παλιού ύδρευσης της πόλης και της δημοτικής ενότητας Φιλίππων και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της ΔΕΥΑΚ, επισήμανε στον ομόλογό ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απορρόφηση κονδυλίων που σχετίζονται με τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις και πως σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας τόσο στο κέντρο, όσο και στις γειτονιές της Καβάλας.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Konig αναφέρθηκε στα ειδικά προγράμματα που υλοποιεί αυτή την περίοδο ο Δήμος Νυρεμβέργης σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς, με στόχο, όχι μόνο να διατηρηθεί καθαρός ο οικιστικός ιστός της πόλης, αλλά και για να αξιοποιηθεί η ηλεκτρική ενέργεια και η θερμότητα που παράγουν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, προς όφελος των πολιτών.

Παράλληλα, τόνισε με έμφαση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Νυρεμβέργης, σε συνεργασία με εξειδικευμένα στελέχη της οικονομίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ήπιας μετάβασης σε μια πιο πράσινη και ανθεκτική πόλη, ικανή να ανταποκριθεί με επάρκεια στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, κατόπιν σχετικής πρότασης του γερμανού Δημάρχου, την οποία αποδέχτηκε ο κ. Μουριάδης, το επόμενο διάστημα θα μεταβεί στη Νυρεμβέργη μια ομάδα διοικητικών παραγόντων του Δήμου Καβάλας, προκειμένου να καταγράψει τα βασικά στοιχεία της τεχνογνωσίας που κατέχουν οι οργανωμένες υπηρεσίες της αδελφοποιημένης πόλης και αναζητήσει τρόπους εφαρμογής της στην περιοχή μας.

Το πρωί της ίδιας ημέρας (1/6), ο κ. Konig και όλα τα μέλη της γερμανικής αποστολής έκαναν μία βόλτα στην Καβάλα και ξεναγήθηκαν στο Κάστρο, στις Καμάρες και στο μνημείο του Αποστόλου Παύλου, ενώ ενημερώθηκαν για την ιστορία των κτηρίων της οδού Κύπρου και του Μουσείου Καπνού.

Λίγο αργότερα, ο Δήμαρχος Νυρεμβέργης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, προκειμένου να λάβει γνώση για τις δράσεις του, να τους παρουσιάσει τις παρεμβάσεις που κάνουν οι νέοι στη δική του πόλη και να προσκαλέσει στο παγκόσμιο forum Νέων που θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική πόλη το 2025.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Konig, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του ΦΟΚ και της ομάδας Unposed Collective, στην αίθουσα εκδηλώσεων του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας.

“Σχεδιάζοντας αδελφοποιημένες πόλεις με φως”

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: “Αυτό που κάνει τη φωτογραφία μια παράξενη εφεύρεση είναι οι πρώτες ύλες της: το φως και ο χρόνος». Τα λόγια του Βρετανού Συγγραφέα, Jonh Berger, περιγράφουν εύγλωττα την ποικιλία των συναισθημάτων που προκαλούν τα καλλιτεχνικά αποτυπώματα των μελών του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας και της Unposed Collective Nurnberg.

Εικόνες από το αχνό παρελθόν, μνήμες που δεν κατάφερε να σβήσει η λήθη και στιγμές «παγωμένες», με φόντο τις γειτονιές της Καβάλας και της Νυρεμβέργης, ζωντανεύουν μέσα από την έκθεση φωτογραφίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.

Την πρώτη ημέρα του φετινού καλοκαιρού, οι υπηρέτες της όγδοης τέχνης των εν λόγω αδελφοποιημένων πόλεων φωτίζουν τις ζωές μας, απαθανατίζοντας φιγούρες και καταστάσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Ας γίνουμε συνοδοιπόροι σ΄ αυτό το ταξίδι, η ποιότητα και η ευδιάκριτη ευαισθησία των οδηγών του θα μας καθηλώσει!”

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ, MARCUS KONIG: “Τι μαγευτική στιγμή είναι όταν οι φωτογραφίες φέρνουν το παρελθόν στο παρόν, όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν τα πρόσωπα των φίλων τους από το σχολείο, όταν πλατείες, δρόμοι και ολόκληρες πόλεις αποτυπώνονται τη στιγμή μιας αξέχαστης αντανάκλασης του φωτός και αυτή η ατμόσφαιρα μαγεύει ακόμα και το πιο θλιβερό μέρος.

Αυτό ακριβώς πετυχαίνουν οι φωτογράφοι με τις φωτογραφίες τους: Στα αρχαία ελληνικά, φωτογραφία σημαίνει κάτι σαν «σχέδιο με φως», το οποίο, νομίζω, περιγράφει την τέχνη με την οποία οι φωτογράφοι αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά μιας κατάστασης ιδιαίτερα εύστοχα.

Και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που οι λάτρεις της φωτογραφίας από τη Νυρεμβέργη και την Καβάλα συναντήθηκαν για να εξερευνήσουν την πόλη τους φωτογραφικά και να την παρουσιάσουν ο ένας στον άλλο.

Η Unposed Collective Nürnberg και ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας θα φωτογραφίσουν από κοινού, θα προσφέρουν φωτογραφικά εργαστήρια και θα παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκθέσεις στις δύο πόλεις. Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή που συνδέει τους δύο: η δικτύωση των εραστών της φωτογραφίας στην κοινότητα της φωτογραφίας δρόμου με ευρωπαϊκές φωτογραφικές ομάδες και ιδρύματα και ολοένα περισσότερο με τις αδελφοποιημένες πόλεις της Νυρεμβέργης.

Εύχομαι ό,τι καλύτερο στο έργο και ευελπιστώ για περαιτέρω συνεργασία και προσκαλώ όλους τους ενδιαφερόμενους στη Νυρεμβέργη και την Καβάλα να μαγευτούν από τις φωτογραφίες των αδελφοποιημένων πόλεων”.

πηγή: Δήμος Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Συνάντηση Μουριάδη - Ανδρουλάκη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Μια διαφορετική συμμετοχή στον Γρηγοριανό Αγώνα Δρόμου