Dark Mode Light Mode

Συνάντηση φορέων λόγω ΤΑΡ

Σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη τοπικών φορέων σε σχέση με τα όσα θα γίνουν στο συνεδριακό κέντρο της Λυδίας στις 9 Φεβρουαρίου.

Την ημερίδα ενημέρωσης για τον ΤΑΡ που οργανώνει το ινστιτούτο του Παντειου Πανεπιστημίου μαζί με την πρεσβεία της Νορβηγίας και το συλλαλητήριο των τοπικών φορέων που στόχο θα έχει να πείσει τους κατασκευαστές του αγωγού να του αλλάξουν όδευση, ώστε αυτός να μην περάσει από τα τενάγη των Φιλίππων.

Η προσέλευση των εκπροσώπων των τοπικών φορέων χθες άκρως ικανοποιητική. Η συζήτηση που άρχισε φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Θα γίνουν κι άλλες παρόμοιες συναντήσεις και πιθανότατα από την επιτροπή που θα δημιουργηθεί και η οποία θα έχει στόχο και την προετοιμασία της ημερίδας κυρίως όμως του συλλαλητηρίου.

Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής είπε ότι: «Από τη μια οι τοπικοί φορείς πρέπει να οργανώσουν την ημερίδα, από την άλλη με το συλλαλητήριο να δείξουν την αταλάντευτη απόφασή τους, την αντίθεσή τους στη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ, από τα τενάγη των Φιλίππων.

Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία, είπε ο Κωστής Σιμιτσής που στη συνέχεια μετέφερε στη σύσκεψη τις επιφυλάξεις του μητροπολίτη για το που θα γίνει το συλλαλητήριο καθώς ανησυχεί για την ιερότητα του χώρου.

Ο μητροπολίτης ζήτησε από το δήμαρχο κι αυτός το μετέφερε στη χθεσινή σύσκεψη, να διαφυλαχθεί η ιερότητα του χώρου – περιβάλλοντος χώρου του Βαπτιστηρίου της Λυδίας – όπου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο και να μη γίνει τίποτα το δυναμικό, μέσα στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και στον αύλιο χώρο αυτού.

Ο Κ. Σιμιτσής συμπλήρωσε ότι και ο μητροπολίτης συντάσσεται με τις ανησυχίες των πολιτών για την όδευση του αγωγού.

Ο Αρχέλαος Γρανάς ζήτησε ως προς τις εισηγήσεις των εκπροσώπων του ΤΑΡ στην ημερίδα αυτές να δοθούν εκ των προτέρων στους τοπικούς φορείς για να μπορούν νωρίτερα να τις μελετήσουν.

Ο πρόεδρος των αγροτών του Δήμου Καβάλας είπε για το συλλαλητήριο και την ημερίδα: «Πρόκειται για διαμαρτυρία που αφορά την εκδήλωσή μας. Στοχεύουμε στην αλλαγή της όδευσης. Δε θέλουμε οργανώσουμε κάτι που θα περιλαμβάνει ύβρεις. Δεν είμαστε χούλιγκανς. Προτείνουμε να γίνει επιτροπή, που θα διοργανώσει το συνέδριο στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Τεχνικού και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, των αγροτών, της Ομοσπονδίας του Εμπορικού συλλόγου και του δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει κι εμείς να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις στην ημερίδα. Σήμερα μας απάντησε μετά από αναμονή πολλών μηνών ο αγωγός ΤΑΡ, αλλά ουσιαστικά το email που μας έστειλε δεν έχει καμιά απάντηση. Μας γράφουν για παράδειγμα ότι συνίζηση είναι κάτι που αντιμετωπίζεται».

Το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας, που είπε ότι το συλλαλητήριο πρέπει να είναι δυναμικό, για να στείλει μήνυμα σ΄ αυτούς που θα είναι εκείνη την ημέρα στην περιοχή της Λυδίας και έχουν σχέση με την κατασκευή του αγωγού.

Ο Βαγγέλης Παππάς είπε ότι οι κατασκευαστές του αγωγού αγνοούν τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται από το νομό Καβάλας. Ζήτησε το συλλαλητήριο να γίνει ακριβώς έξω από το συνεδριακό κέντρο, στο οποίο θα φιλοξενηθεί η ημερίδα.

Η κα Δήμητρα Τσανάκα εξέφρασε προβληματισμό για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, γι΄ αυτό κατέθεσε την ιδέα μήπως είναι προτιμότερο το συλλαλητήριο να γίνει στην Καβάλα κι όχι στη Λυδία.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Στάση αναμονής των αγροτών

Επόμενο άρθρο

Ροντέο για τα 12 χιλιάρικα - Μας προσγείωσε ο Τσάκας με δηλώσεις στους 93, 7: « Περιμένουμε το θαύμα για να κάνουμε μεταγραφές»