Δύο μαθήτριες γυμνασίου συνάντησαν στη Θάσο με την ευκαιρία της πρόσφατης θεατρικής παράστασης, «Εκκλησιάζουσες», το γνωστό από την τηλεόραση ηθοποιό Κώστα Κόκλα. Μίλησαν μαζί του για τη Θάσο, για τα έργα του Αριστοφάνη και φυσικά για την τηλεόραση. Η συνέντευξή του αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του νησιού. Το κείμενο της συνέντευξης είναι το ακόλουθο:
Ο κύριος Κόκλας σε όλους γνωστός «Μάρκος Βασιλιάς» στην πετυχημένη σειρά του Mega παραχώρησε στο Θασόραμα μια πολύ θερμή συνέντευξη, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Θ: Κ. Κόκλα, καλησπέρα σας!
Κ: Καλησπέρα σας, παιδιά!
Θ: Συγχαρητήρια για την παράσταση! Δεν θέλουμε να σας ταλαιπωρήσουμε, μόνο μερικές απλές ερωτήσεις θα κάνουμε. Κατά κάποιο τρόπο, σήμερα παίζατε εντός έδρας σαν νησιώτης που είστε και εσείς.
Κ: Ναι, ναι όπως τα λέτε. Έπαιξα εντός έδρας, εδώ στη Θάσο, σε έναν υπέροχο χώρο, ένα πάρα πολύ όμορφο θέατρο. Εντυπωσιάστηκα! Έχει πολύ ωραία ενέργεια, ένα εξαιρετικό κοινό εδώ, στη Θάσο, εννοώ, που διασκέδαζε, που έπιανε τα πάντα, γέλαγε σε κάθε ατάκα..
Θ: Και εμείς γελάσαμε πολύ!
Κ: Δεν το περίμενα, γιατί ξέρετε ο Αριστοφάνης είναι και λίγο ιδιαίτερος. Είναι και πολιτικό το “θέατρο” του.
Θ: Όμως μάλλον και εσείς συμβάλλατε σ’ αυτό..
Κ: Ε, ναι.
Θ: Το πολιτικοποιήσατε. Και ο τρόπος σας ήταν πολύ.. αποτελεσματικός!
Κ: Σας ευχαριστώ πολύ! Σημασία έχει το αποτέλεσμα, ότι δηλαδή ο κόσμος πέρασε πάρα πολύ ωραία.Χαίρομαι που είμαι στη Θάσο, θέλω να ξανάρθω. Δεν έχω ξανάρθει, είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Θάσο.
Θ: Α, είναι η πρώτη φορά. Φαντάζομαι ότι θα έχετε λίγο χρόνο να την γνωρίσετε καλύτερα..
Κ: Δυστυχώς, όχι, γιατί αύριο πρέπει να φύγουμε, θα πάμε Κομοτηνή. Έχουμε περιοδεία.
Θ: Βρήκατε καθόλου χρόνο για την Ζάκυνθο που αγαπάτε;
Κ: Στη Ζάκυνθο θα κατέβω στις 10 Αυγούστου, γιατί θα παίξω εκεί πέρα και θα μείνω, επειδή είναι η οικογένεια μου, για να τους δω κιόλας, εν όψει και του Δεκαπενταύγουστου. Πάντα περιμένω με ξεχωριστή λαχτάρα να πάω στο νησί! Να ξεκουραστώ, να δω τους φίλους μου.
Θ: Όσον αφορά την παράσταση, επιλέξατε να παίξετε χωρίς σκηνικό.
Κ: Ναι, ξέρετε πιστεύαμε ότι το κείμενο του Αριστοφάνη δεν χρειαζόταν σκηνικά. Ούτως ή άλλως, είδατε ότι η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια αλάνα, σε μια πλατεία. Το κείμενο του και η μουσική έχουν τόση δύναμη που θεωρήσαμε ότι θα το φορτώναμε αν υπήρχε και σκηνικό. Απ’ ότι φαίνεται, λειτούργησε κιόλας.
Θ: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε για τον δύσκολο χειμώνα που περιμένουμε;
Κ: Ο Αριστοφάνης μας τα έχει πει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχουμε ορισμένα ελαττώματα, είναι τα “οικεία κακά” που έχουμε σαν λαός. Καλά είναι να μην βαυκαλιζόμαστε με ψέμματα, να μην λέμε ψέμματα στους εαυτούς μας, να ξέρουμε ποιοι είμαστε, τι έχουμε κάνει πραγματικά, τι κάνουμε και τι έχουμε σκοπό να κάνουμε. Έτσι θα είναι πιο απλά τα πράγματα για μας και δεν θα ντρεπόμαστε για τίποτα.
Θ: Όσον αφορά την συμμετοχή ή μάλλον την αποκλειστική συμμετοχή των γυναικών στην εξουσία;
Κ: Εγώ με τις γυναίκες δεν έχω πρόβλημα. Τις θαυμάζω και τις εμπιστεύομαι απόλυτα στις δουλειές που κάνουν…(γέλιο)
…δηλαδή δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να αναλάμβαναν και πλήρως την εξουσία. Εντάξει, ο Αριστοφάνης, λόγω της περιόδου που επικρατούσε τότε στην πόλη με πολιτικό αδιέξοδο, όπως καλή ώρα και σήμερα, χρησιμοποιεί μια εξτρεμιστική πρόταση. Δηλαδή σκέφτηκε: αφού εσείς οι άνδρες δεν τα καταφέρνετε, ας δώσουμε τουλάχιστον την εξουσία στις γυναίκες που τα καταφέρνουν στα σπίτια τους, είναι μάνες και..
Θ: Όμως, τότε οι γυναίκες δεν είχαν και το δικαίωμα ψήφου, ήταν χειρότερα τα πράγματα.
Κ: Ναι ήταν πολύ άσχημα τα πράγματα τότε για τις γυναίκες, δεν ψήφιζαν, δεν είχαν ιδιοκτησία. Εν πάσει περιπτώσει, σας εύχομαι ένα υπόλοιπο καλοκαιριού.
Θ: Θα σας απολαύσουμε πάλι στους ‘Βασιλιάδες” το χειμώνα;
Κ: Πρώτα ο θεός, το κανάλι με ενημέρωσε ότι από μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να γράφουμε πάλι επεισόδια. Αυτοί θαξεκινήσουν το πρόγραμμα τα Χριστούγεννα, απ’ ότι λένε.
Θ: Πολύ ωραία,σας περιμένουμε με ανυπομονησία!
(Πηγή Θασόραμα, Η Σελίδα της Θάσου)