Dark Mode Light Mode
Ενωση: Νίκου- Τακιανός στο προσκήνιο
Συνέχιση του προγράμματος ΕΣΠΑ – 60.000 επιδοτούμενες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Πολύς κόσμος στη Θάσο το τριήμερο

Συνέχιση του προγράμματος ΕΣΠΑ – 60.000 επιδοτούμενες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία για την ένταξη των δομών και τη συνέχεια των ωφελούμενων γυναικών στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και αναμένεται να καλύψει πανελληνίως 60.000 θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενες δομές θα πρέπει να υποβάλλουν το φάκελο με την αίτηση τους μέχρι τις 19/7/2013. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. από τις ενστάσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη μόνον αυτές που έχουν παραληφθεί και πρωτοκολληθεί μέχρι την 24/7/2013 και ώρα 12:00. Μετά την εξέταση των ενστάσεων καταρτίζονται οι οριστικοί πίνακες που θα παρουσιάζονται ανά Νομό, Δήμο και οι ηλικίες τέκνων. Οι πίνακες θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στις 24/7/2013.

Η αίτηση συμμετοχής των ενδιαφερομένων γυναικών, θα διατίθεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στις ιστοσελίδες της Ε.Ε.Τ.Α.Α, της ΚΕΔΕ και του ΕΠΑΝΑΔ, από τις 25/7/2013. Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλονται το χρονικό διάστημα από τις 25/7/2013 έως τις 2/8/2013 και μόνο ταχυδρομικά. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων, συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ορίζεται η 2/8/2013 και ώρα 14:00 βάσει απόδειξης ταχυδρομείου ή Εταιρίας ταχυμεταφοράς (courier).

Η έγκαιρη υποβολή θα αποδεικνύεται μόνο από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου ή το αποδεικτικό της Εταιρίας ταχυμεταφοράς (courier). Αιτήσεις ή/και δικαιολογητικά που κατατίθενται ή παραλαμβάνονται μετά τις 2/8/2013, δεν λαμβάνονται υπόψη. Σε περίπτωση υποβολής παραπάνω από μιας αίτησης από οποιαδήποτε αιτούσα, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η πρώτη υποβληθείσα και πρωτοκολλημένη αίτηση.

Μετά την ανακοίνωση των Πινάκων, οι μητέρες έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν τα τέκνα τους στις δομές όπου τοποθετούνται. Η εγγραφή θα πρέπει να γίνει από την 02/09/2013 μέχρι και τις 13/09/2013. Στην περίπτωση μη προσέλευσης των ωφελουμένων μητέρων κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα οι δομές ενημερώνουν την Ε.Ε.Τ.Α.Α Α.Ε.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης διατηρούν οι ενδιαφερόμενες που έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 35.000 ευρώ για μητέρες που έχουν 3 ή τέσσερα παιδιά και 40.000 ευρώ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω. Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.

Ανησυχία επικράτησε τους προηγούμενους μήνες για τη συνέχιση ή μη του επιδοτούμενου προγράμματος που θα πρόσφερε δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Καβάλας. Όπως όμως μας εξήγησε ο πρόεδρος του νομικού προσώπου ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Λεωνίδας Παππάς την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε επισήμως η προκήρυξη του προγράμματος κι έτσι έως τις 19/7 οι φορείς θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους, ενώ από τις 25/7 θα αρχίσει η προθεσμία υποβολής αιτήσεως εκ μέρους των μητέρων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στην οδό Αρκαδίου όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία των παιδικών σταθμών προκειμένου να παραλαμβάνουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που είναι πολλά. Επίσης, οι άνεργες μητέρες που επιθυμούν τη φιλοξενία των παιδιών τους θα πρέπει να διαθέτουν θεωρημένη κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ με ημερομηνία τουλάχιστον 20/6. Τροφεία δεν θα καταβάλουν οι οικογένειες πλην εκείνων που η μητέρα είναι δημόσια υπάλληλος.

Στόχος της διοικήσεως του νομικού προσώπου είναι να καλυφθούν και φέτος όλες οι θέσεις με τη φιλοξενία εξακοσίων και πλέον παιδιών. Ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους που δε θα καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξακολουθεί να ισχύει το κριτήριο της μείωσης των τροφείων κι επιπλέον κάθε αίτηση δύναται να εξετασθεί εξατομικευμένα. Ζητούμενο είναι να μη χαθεί ούτε μία θέση φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς γι’ αυτό οι πάντες θα πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως και να ζητήσουνε περαιτέρω πληροφορίες στο τηλέφωνο 2510243764.

Σωτήριο είναι το επιδοτούμενο πρόγραμμα όχι μόνο για το νομικό πρόσωπου που χρηματοδοτείται με ποσό της τάξεως των 3.400 ευρώ ετησίως για κάθε βρέφος και με ποσό 2.700 ευρώ ετησίως για κάθε νήπιο, όπως σωτήριο είναι και για τις οικογένειες που απαλλάσσονται από την καταβολή τροφείων νιώθοντας σιγουριά για τις άριστες συνθήκες φιλοξενίας των παιδιών τους.

Η συνέχιση του προγράμματος οφείλεται στην καθολική αντίδραση οικογενειών και βρεφονηπιακών σταθμών, δημοτικών και ιδιωτικών, στην ενδεχόμενη παύση του. Αιρετοί και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης κοινωνικής υποδομής. Μάλιστα ο Λεωνίδας Παππάς εκτιμά ότι κάτι ανάλογο θα εξασφαλισθεί και για την έτερη σημαντική δομή του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Είτε μέσω νέας παρατάσεως είτε μέσω οριστικής λύσης του θέματος, βασιζόμενης στη συνέχιση της παρούσας καταστάσεως και της μετατροπής των εργασιακών συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

 

Προηγούμενο άρθρο

Ενωση: Νίκου- Τακιανός στο προσκήνιο

Επόμενο άρθρο

Πολύς κόσμος στη Θάσο το τριήμερο