Dark Mode Light Mode
Φύσηξε έρωτας ... νοτιάς !
Συναρπαστική η Ευτυχία της Νένας – Η προπώληση οδηγεί και σε τέταρτη παράσταση
Εξιχνίαση διαρρήξεων στη Θάσο

Συναρπαστική η Ευτυχία της Νένας – Η προπώληση οδηγεί και σε τέταρτη παράσταση

 

Ευτυχείς θα πρέπει να είναι όσοι πρόλαβαν στη ζωή τους να γνωρίσουν μια συναρπαστική προσωπικότητα όπως η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Ευτυχείς και όσοι το σαββατόβραδο βρέθηκαν στην πρεμιέρα του χειμερινού θεατρικού φεστιβάλ που ετοίμασε ο Θοδωρής Γκόνης για το δημοτικό περιφερειακό θέατρο, παρακολουθώντας την παράσταση που η Νένα Μεντή έχει κυριολεκτικά απογειώσει με την ικανότητά της.

Στο κατάμεστο «Αντιγόνη Βαλάκου», όπου επιστρατεύθηκαν πτυσσόμενες καρέκλες και σκαλοπάτια προκειμένου να βολευτεί το κοινό, δόθηκε μια από τις καλύτερες παρατάσεις, σύμφωνα με τα λεγόμενα του παραγωγού Σάκη Μανάφη και σύμφωνα με τον βαθμό ικανοποίησης της εξαιρετικής πρωταγωνίστριας. Εξάλλου, το θερμότατο και παρατεταμένο χειροκρότημα των όρθιων θεατών μετά την ολοκλήρωση της παράστασης και το εκ βαθέων ειλικρινές χαμόγελο της Νένας Μεντή, αποτέλεσε την ουσιαστική επιβεβαίωση των παραπάνω.

Το ότι η Καβάλα επεφύλασσε την καλύτερη και ζεστότερη υποδοχή για την παραγωγή «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου», που έχει εδώ και χρόνια αριστεύσει όπου κι αν φιλοξενήθηκε, διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή. Η προπώληση των εισιτηρίων οδήγησε τους υπευθύνους να προγραμματίσουν δύο επιπλέον παραστάσεις πέραν εκείνων του Σαββάτου και της Κυριακής. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η ζήτηση και το ενδιαφέρον του καβαλιώτικου κοινού, εξασφάλισαν παραστάσεις τόσο για το βράδυ της Δευτέρας 10 όσο και για το βράδυ της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου.

 

ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΥΣΑ…

Αλάνθαστο παραμένει το ένστικτο και το κριτήριο ποιότητας για τους θεατρόφιλους της πόλης, αν και οι απόψεις που εδώ και χρόνια συνοδεύουν την παράσταση «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, είναι κάτι περισσότερο από διθυραμβικές. Το κείμενο που βασίζεται στο βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία», διανθισμένο με την επιλογή τραγουδιών της Ελεάνας Βραχάλη, είναι τόσο άμεσο ώστε από το πρώτο πεντάλεπτο απορροφά απολύτως την προσοχή κάθε θεατή.

Ακόμη κι αν υπάρχει η σωστή «μαγιά» για το χτίσιμο μιας επιτυχημένης παράστασης όμως, το μαγικό συστατικό της ολοκληρωτικής επιτυχίας ανήκει στο προσωπικό «άγγιγμα» της Νένας Μεντή. Για τα ενενήντα περίπου λεπτά διάρκειας της παραστάσεως, η Νένα σχεδόν «εξαφανίζεται» και πάνω στη σκηνή αφήνει χώρο για να πρωταγωνιστήσει η ίδια η Ευτυχία. Όσοι γνωρίζουν αυτή την ιδιόρρυθμη αλλά εξαιρετικά ταλαντούχα γυναίκα μόνο ως φιγούρα σε φωτογραφίες, σίγουρα στο εξής θα ταυτίζουν νοητά την Ευτυχία με τη Νένα. Προφανώς αυτή είναι η τεράστια επιτυχία που επέτυχε η κ. Μεντή με τη διαχείριση της ηρωίδας της. Ανάγκασε τους πάντες να πιστέψουν ότι μπροστά τους έβλεπαν την ίδια τη στιχουργό να αφηγείται μέσω «φλας μπακ» και «χρονικών παλινδρομήσεων», μια ζωή που περιελάμβανε τα πάντα.

Όντως βίωσε πολλά η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έως το 1972 όταν κι έφυγε για πάντα. Ξεριζωμό και προσφυγιά, απώλειες αγαπημένων προσώπων όπως η μάνα, ο σύζυγος, η κόρη, πάθη όπως η χαρτοπαιξία και η συγγραφή στίχων. Τόσο αληθινών στίχων, με γλυκόπικρο περιεχόμενο, όπως ακριβώς ξετυλίγεται και η ίδια η ζωή. Η παράσταση αποτελεί μια «πραγματεία» πάνω στην ιστορία της λαϊκής ποίησης και του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Η ερμηνεία της Νένας Μεντή «χτυπά» το κοινό κατά κύματα. Το οδηγεί από το γέλιο στο δάκρυ και ξανά στο γέλιο με μοναδική μαεστρία. Κανείς δεν αντιστέκεται και κυρίως κανείς δεν αποσπάται από τα επί σκηνής τεκταινόμενα. Κι όταν το ενθουσιώδης χειροκρότημα κοπάσει, αυθόρμητα ο θεατής μπορεί να ομολογήσει ότι ευχαρίστως θα ήθελε αυτή η παράσταση να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή.

 

«ΚΑΘΑΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ» ΚΑΙ ΠΡΟΠΩΛΗΣΕΙΣ

Δε θα υπήρξε πιο ευοίωνη έναρξη για το χειμερινό θεατρικό φεστιβάλ από εκείνη του Σαββάτου. Η αρχή λένε πως είναι το ήμισυ του παντός. Αφενός λοιπόν οι επιλογές του Θοδωρή Γκόνη κι αφετέρου οι τεράστιες ικανότητες της Νένας Μεντή, προοιώνισαν ότι κάτι θαυμαστό θα εξελιχθεί και θα προσφερθεί φέτος στο θεατρόφιλο κοινό της Καβάλας. Το φιλόξενο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» θα είναι ανοικτό και θα αναμένει ανυπόμονα τους θεατές. Με το κυλικείο του πεντακάθαρο για πρώτη φορά και με τις κανάτες του νερού (που αντικατέστησαν το ακαλαίσθητο μηχάνημα) να θυμίζουν «σπίτι». Με τις αφίσες των παλαιότερων παραγωγών του δημοτικού περιφερειακού θεάτρου αναρτημένες, να αφηγούνται μια ιστορία αρκετών δεκαετιών. Κυρίως, με ποιοτικά θεάματα επί σκηνής να προσελκύουν το ενδιαφέρον, παρέχοντας στιγμές ψυχαγωγίας και φυγής από τις θλιβερές σκέψεις της καθημερινότητας.

Πρόσθετα στοιχεία για τις ορθές επιλογές του κ. Γκόνη, πέραν της τεράστιας επιτυχίας που σημειώνει η παρθενική παράσταση, είναι και η προπώληση που ήδη άρχισε για τη συνέχεια του προγράμματος. Αφού τα εισιτήρια για την παράσταση «Συμβολαιογράφος» με την Ηρώ Μανέ και για τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο ΟΣΚΑΡ ήδη παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση. Ακριβώς γι’ αυτό και σας συμβουλεύουμε: «Φέτος μη χαλαρώνετε… Να είστε έτοιμοι για άμεση ανταπόκριση σε κάθε πολιτιστική πρόκληση που θα νιώσετε».

 

ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

=====================================================================

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Φύσηξε έρωτας ... νοτιάς !

Επόμενο άρθρο

Εξιχνίαση διαρρήξεων στη Θάσο