Dark Mode Light Mode

Συνεδρίαση με ειδικό περιεχόμενο – Ψήφισμα ενάντια στην απόλυση των δημοτικών υπαλλήλων

Με τις τέσσερις κυρίες – μέλη της δημοτικής παρατάξεως «Ώρα για έργο» παρούσες και με τη Δήμητρα Τσανάκα να κρατά πλέον τα ηνία της μείζονος αντιπολίτευσης, συναντήθηκαν χθες το απόγευμα οι δημοτικοί σύμβουλοι στο δημαρχείο, αν και ο προγραμματισμός αφορούσε στην ετήσια συνεδρίαση που φιλοξενείται στις Κρηνίδες. Οι καταιγιστικά δυσάρεστες για την τοπική αυτοδιοίκηση εξελίξεις σχετικά με το λουκέτο της Δημοτικής Αστυνομίας που ελαφριά την καρδία προωθεί η κυβέρνηση, προκάλεσε την έκτακτη κυριακάτικη σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και σηματοδότησε την έναρξη κινητοποιήσεων.

Η συνεδρίαση άρχισε με τις ευχές της προέδρου Άννας Σπανδώνη προς τη διάδοχο του Θόδωρου Καλλιοντζή. Η κ. Σπανδώνη παρέθεσε τη διάρθρωση των θεμάτων αφού μόνο κάποια έκτακτα ζητήματα και φυσικά το ψήφισμα του σώματος ενάντια στην κατάργηση δημοτικών υπηρεσιών και απόλυσης δημοτικών υπαλλήλων θα συζητούνταν.

Θέμα εκδόσεως ψηφίσματος συμπαράστασης στο Δήμαρχο Αθηνών Γιώργο Καμίνη που προπηλακίσθηκε από δημοτικούς υπαλλήλους ζήτησε ο Στάθης Εριφυλλίδης. Επί του θέματος, ο Κωστής Σιμιτσής που είχε παρακολουθήσει τα διαδραματισθέντα στην αίθουσα όπου συνεδρίασε η διοίκηση τη ΚΕΔΕ, διηγήθηκε τα γεγονότα υποστηρίζοντας ότι μεταξύ των διαμαρτυρόμενων εργαζομένων διείσδυσαν και προβοκάτορες.

Για το επίμαχο θέμα ο Δήμαρχος Καβάλας παρατήρησε ότι αν και η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και δεν υλοποιεί τα συμφωνηθέντα, αντιθέτως οι ΟΤΑ από την πλευρά τους έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες κι έχουν διατυπώσει πλήθος προτάσεων για τον εξορθολογισμό του δημοσίου τομέα. Σήμερα η εύκολη λύση για τους κυβερνώντες είναι να «κόψουν τα κεφάλια» μερικών χιλιάδων εργαζομένων στους δήμους, χωρίς κανείς να υπολογίζει τις συνέπειες που θα επιφέρει το μέτρο. Κάποιοι μιλούν με αριθμούς, λησμονώντας ότι πίσω τους βρίσκονται ανθρώπινες ζωές, επεσήμανε ο κ. Σιμιτσής. Φτάσαμε στο ως εδώ και μη παρέκει, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας ότι έτσι πλήττεται η αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Ο Δήμαρχος αφού διαβεβαίωσε το σώμα για τις άριστες υπηρεσίες που προσφέρει η Δημοτική Αστυνομία, αναφέρθηκε και στην κυβερνητική πρόθεση να απολύσει τους σχολικούς φύλακες, οι οποίοι διαφυλάττουν τις σχολικές περιουσίες. Κατέληξε δε ότι σε καμία περίπτωση η διοίκηση δεν σκοπεύει να δεχθεί το λουκέτο των προαναφερόμενων δημοτικών υπηρεσιών. Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε ο Κωστής Σιμιτσής προαναγγέλλοντας έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ εντός Ιουλίου με θέμα την υποβάθμιση των ΟΤΑ.

Ο Δήμαρχος πρότεινε το κλείσιμο του δήμου στη διάρκεια των σημερινών κινητοποιήσεων και την παρουσία του σώματος στη συγκέντρωση των εργαζομένων. Αν χρειαστεί θα εγκαταλείψουμε ακόμη και την αίθουσα του σώματος εάν αυτό επιδιώκουν οι κυβερνώντες αφού δε θα έχουμε πλέον οποιαδήποτε χρησιμότητα για την κοινωνία κι ας έρθουν να διοικήσουν οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων, κατέληξε ο κ. Σιμιτσής.

 

ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Στην παρθενική της ομιλία ως επικεφαλής της αντιπολιτεύσεως, η Δήμητρα Τσανάκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αυτοδιοικητικού χαρακτήρα τοποθέτηση του Δημάρχου. Η κ. Τσανάκα θύμισε ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ άρα κανείς δεν μπορεί πλέον να νιώθει σίγουρος για το εργασιακό του μέλλον. Επίσης, η κ. Τσανάκα σημείωσε ότι όντως πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι και οικογένειες, όπως για παράδειγμα πίσω από το 1.500.000 ανέργων του ιδιωτικού τομέα κρύβονται οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες επιβίωσής τους.

Η κ. Τσανάκα ζήτησε να μη χρησιμοποιηθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι για πολιτικά και κομματικά παιχνίδια ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2014. Πρότεινε δε η ΚΕΔΕ να απαιτήσει την απόλυση του 20% των ρουσφετολογικά προσλαμβανόμενων υπαλλήλων της Βουλής, ποσοστό όμοιο με εκείνο των δημοτικών υπαλλήλων που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο Στάθης Εριφυλλίδης κριτικάρισε τους «λεονταρισμούς» του Δημάρχου κι αναρωτήθηκε εάν σε κάθε ταξίδι του στην Αθήνα επαναλαμβάνει τα όσα χθες δήλωσε στους υπουργούς, ή στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών όταν βρίσκεται στις Βρυξέλες. Ο οικονομικός πόλεμος που βιώνουμε καταμετρά πλήθος θυμάτων σε πολλούς τομείς με τον ιδιωτικό να πλήττεται περισσότερο. Ο κ. Εριφυλλίδης δήλωσε θιασώτης των μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε τη λύπη του για την παραμικρή απόλυση, μείωση μισθού ή συντάξεως, ομολόγησε όμως τη δυσκολία του να αντιταχθεί στις απολύσεις. Ωστόσο, δήλωσε αλληλέγγυος στους δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι δεν του λένε καλημέρα την τελευταία 6ετία, αφού στο παρελθόν είχε προτείνει τη διάλυση της υπηρεσίας.

 

ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Για τη διαφοροποιημένη χθεσινή τοποθέτηση του Δημάρχου έκανε λόγο ο Άρης Βέρρος, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αυτονόητη η αντίθεση της παράταξής του σε οποιαδήποτε απόλυση δημοτικού υπαλλήλου. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια κατόπιν της δημαρχιακής τοποθετήσεως προκειμένου να πιστέψουμε τα λεγόμενα του κ. Σιμιτσή, δήλωσε ο κ. Βέρρος, αποσαφηνίζοντας ότι η κοινωνία θα πρέπει να αντιληφθεί ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες από το ενδεχόμενο κλείσιμο των δήμων. Ο Δήμος Ζαχαριάδης αποφάνθηκε ότι το σύνολο των Δημάρχων συμφωνεί με τις κυβερνητικές προωθήσεις άρα ανατροπή δε θα πρέπει να αναμένεται από θεσμικούς φορείς, παρά μόνο όταν οι εργαζόμενοι και γενικά οι πολίτες αποφασίσουν να ανατρέψουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Αρκετοί ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που θέλησαν να τοποθετηθούν επί του θέματος, βρίσκοντας την ευκαιρία να γενικεύσουν την ομιλία τους περί των κυβερνητικών πολιτικών. Το ψήφισμα που η διοίκηση ετοίμασε και παρουσίασε στο σώμα ώστε να εγκριθεί ανέφερε τα ακόλουθα:

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

Πληροφορούμενο πως η νέα σειρά μέτρων εξοικονόμησης χρημάτων πλήττει κυρίως τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Αξιολογώντας ως πολύ σοβαρές τις φήμες για κατάργηση δημοτικών υπηρεσιών που έχουν αποδείξει ότι λειτουργούν σωστά και οργανωμένα και ότι είναι χρήσιμες για την όλη λειτουργία των Δήμων,

Θεωρώντας ότι παρόμοιες ενέργειες προσβάλλουν βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και υποβαθμίζουν τον θεσμικό τους ρόλο ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τις δυνατότητες που έχουν για οργανωμένες παρεμβάσεις στην κοινωνία, για την τήρηση της δημοκρατικής λειτουργίας και ευταξίας μέσα στο χώρο των οικονομικών δραστηριοτήτων και των επαγγελμάτων και για δράσεις ανακούφισης των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων,

Πεπεισμένο πως η ανεργία δεν καταπολεμάται με περισσότερη ανεργία, ιδίως υπαλλήλων που με αξιοκρατικό τρόπο και αντικειμενικά κριτήρια εισήλθαν στο Δημόσιο και δείχνουν καθημερινά με τον μόχθο τους πως κρατούν τον όρκο τους προς την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο,

ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ

Προς κάθε σχέδιο κατάργησης δημοτικών υπηρεσιών, απόλυσης δημοτικών υπαλλήλων οποιασδήποτε ειδικότητας, είτε δημοτικών αστυνομικών, είτε σχολικών φυλάκων, είτε όποιων άλλων,

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ την κινητικότητα, για την οποία όμως απαιτούνται μελέτες επιστημονικά τεκμηριωμένες από εξειδικευμένους φορείς, όπου θα έχουν λόγο μέσω πλατιάς ανοιχτής διαβούλευσης όλοι οι ενδιαφερόμενοι, πρωτίστως όμως οι ίδιοι οι ΟΤΑ,

ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ να δει επιτέλους σοβαρά την αγωνία του ελληνικού λαού, να σκύψει στα προβλήματά του και να τα λύσει γρήγορα και αποφασιστικά, τηρώντας όμως τη δημοκρατική διαδικασία, και να πάψει να επιδιώκει την εύκολη γι’ αυτήν λύση των απολύσεων, που είναι όμως επώδυνη για την κοινωνία και τις ανθρώπινες υπάρξεις που αφορά.

 

=====================================================================

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Το ΙΚΑ ονειρεύεται να κατασκευάσει στη θέση του υπάρχοντος νέο κτίριο

Επόμενο άρθρο

Η έκθεση για τον «καπνό» φιλοξενείται στη πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας