Χθες το πρωί συνεδρίασε στα γραφεία του συλλόγου το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού συλλόγου Καβάλας. Αμέσως μετά ακολούθησε η ενημερωτικού χαρακτήρα γενική συνέλευση όπου οι φαρμακοποιοί του Νομού ενημερώθηκαν για το αντικείμενο της κινητοποίησης που άρχισε χθες και είναι πανελλαδικού χαρακτήρα.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση του υπουργού με την οποία οριστικοποιείται η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό των φαρμακοποιών. Μόλις ξεκαθαρίσει το θέμα της υπουργικής απόφασης οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών θα λάβουνε άλλο χαρακτήρα, πολύ πιθανό είναι μετά την προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Χθες ήταν η πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων. Οι πολίτες του Νομού Καβάλας εξυπηρετήθηκαν με πρόγραμμα λειτουργίας ορισμένων μόνο φαρμακείων, διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων, που γεωγραφικά καλύπτουν όλο το Νομό.
Στην πόλη της Καβάλας το πρωί λειτούργησαν δύο φαρμακεία, το απόγευμα επίσης δύο, το βράδυ λειτούργησε ένα. Ταυτόχρονα οι φαρμακοποιοί του Νομού Καβάλας έχουνε το νου τους στην Αθήνα, καθώς εκεί θα οριστικοποιηθεί η εξέλιξη που περιμένουν, δηλαδή υπουργική απόφαση ή θα υποχωρήσει η κυβέρνηση.
Νωρίτερα χθες το πρωί η πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Καβάλας Σίσσυ Ρακιτζή είπε στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής, τα ακόλουθα:
Δήλωση Ρακιτζή
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσσυ Ρακιτζή μας μίλησε για τη νέα απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου όπου μετείχαν όλοι οι συνάδελφοί της και ειδικότερα μας είπε:
“Αυτό που συντελείται είναι η τελική πτώση των φαρμακείων. Στο εξής τα φαρμακεία θα περάσουν στα χέρια των καρτέλ και των μεγάλων αλυσίδων, χωρίς να μπορεί οποιοσδήποτε να παρέμβει. Τις προηγούμενες φορές και στη διάρκεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων, προσπαθούσαμε μέσω της συζήτησης και της διαβούλευσης να το παλέψουμε. Εδώ κι επτά χρόνια τα φαρμακεία βρίσκονται στο επίκεντρο και βάλλονται διαρκώς.
Εκείνο που αναμένει ο κλάδος της επόμενες ημέρες αν όχι ώρες, είναι η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία θα κοινοποιηθεί και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Θεωρώ ότι καμία παρέμβαση εκ μέρους μας δεν θα είναι εφικτή, διότι οι κυβερνώντες δεν ακούν κανένα. Θεωρώ δηλαδή ότι το θέμα είναι τελειωμένο και μας έχουν ξεπουλήσει ήδη. Ο κλάδος θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα. Να υπενθυμίσω ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη υποστηρίζουν τις απόψεις μας και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια ήδη από το 2009 είχαν εκδώσει απόφαση σχετική με το ιδιοκτησιακό, πρεσβεύοντας ότι ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι κατά 100% ο φαρμακοποιός.
Όταν το παιχνίδι παίζεται τόσο άσχημα, όταν στην υπόθεση εμπλέκονται καρτέλ και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που επιπλέον είναι αμερικάνικα, αυτονόητα οι συνθήκες γίνονται πολύ δυσκολότερες. Το σχετικό προεδρικό διάταγμα συμπεριλήφθηκε ως προαπαιτούμενο μέσω της έκθεσης του ΟΟΣΑ. Η έναρξη της υπόθεσης δηλαδή έγινε με τον πρώην υπουργό κ. Χατζηδάκη και την έκθεση του ΟΟΣΑ, όπου προτείνονταν διαφοροποίηση του ιδιοκτησιακού ώστε ο φαρμακοποιός να μην είναι απαραίτητα ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης, αλλά θα μπορεί να μετέχει και κάποιος κεφαλαιούχος. Επί κυβερνήσεως Σαμαρά είχε επιχειρηθεί η αλλαγή του ιδιοκτησιακού αλλά δεν είχε εφαρμοστεί, διότι οι υπεύθυνοι είχαν σεβαστεί τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Ποιο άραγε θα είναι το όφελος του κράτους με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων; Ο κλάδος από την πλευρά του ότι μπορούσε ήδη τα πρόσφερε, όπως οι υποτιμήσεις και οι εκπτώσεις των φαρμάκων.
Τελικά το μέτρο επιβάλλεται από μία αριστερή κυβέρνηση, η οποία λογικά θα έπρεπε να ενδιαφερθεί για την υγεία των πολιτών, θα έπρεπε να ενδιαφερθεί για τη στήριξη μιας μεσαίας επιχείρησης όπως είναι το φαρμακείο. Πρωτίστως θα έπρεπε να ενδιαφερθεί για την εγχώρια βιομηχανία, αφού οι αμερικάνικες φαρμακοβιομηχανίες θα διοχετεύσουν στην αγορά τα δικά τους γενόσημα σκευάσματα που είναι αγνώστου ποιότητας. Σύντομα, το υπουργείο υγείας θα χάσει τον έλεγχο στο συγκεκριμένο τομέα και όλοι θα μετατραπούμε σε υποχείρια διότι οι μεγαλομέτοχοι δε θα είναι πια οι φαρμακοποιοί”.
=