Η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, Λία Ασλανίδου, ήταν και χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η απογραφή γι΄ αυτούς τους πολίτες, γι΄ αυτές τις οικογένειες που ζούνε σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Χθες υπήρξαν τουλάχιστον είκοσι καινούριες περιπτώσεις. Όλες ήδη προωθήθηκαν στη ΔΕΗ Καβάλας. Η ευχάριστη έκπληξη έρχεται από τη ΔΕΗ Καβάλας, που δρα άμεσα εξετάζοντας γρήγορα κάθε περίπτωση, όπου μάλιστα πρότεινε για κοινωνικό τιμολόγιο, γι΄ αυτόν που δεν έχει ρεύμα στο σπίτι του, ή που στηρίζεται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Καβάλας, τότε η διαδικασία προχωρά γρηγορότερα.
Παρά το ότι επισήμως δεν υπάρχει καμιά ανακοίνωση θεωρείται πολύ πιθανό να έγιναν ήδη οι πρώτες επανασυνδέσεις ή να γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα.
Στην απογραφή συμμετέχουν κι αυτοί που χρωστούν χρήματα στη ΔΕΗ, δε μπορούν να πληρώσουν λογαριασμό ή λογαριασμούς, αλλά ακόμα δεν τους έχει κοπεί το ρεύμα.
Σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ Καβάλας ενημερώνεται προκειμένου να παρατείνει την ηλεκτροδότηση για όσο χρειαστεί.
Η Λία Ασλανίδου περιγράφει τη δύσκολη διαδικασία απογραφής τέτοιων περιπτώσεων, καθώς διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που προτιμούν τα λίγα χρήματα που έχουν να τα διαθέτουν για τρόφιμα. Έμαθαν όπως μας λέει χαρακτηριστικά αυτές οι οικογένειες να ζούνε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Η κα Ασλανίδου είπε τα εξής: «Οι αιτήσεις που έχουμε δεχθεί σήμερα, είναι γύρω στις 20. Συνεχίζεται όμως η προσέλευση του κόσμου. Φαίνεται ότι θα υπάρξουνε κι άλλες αιτήσεις. Εμείς από την μεριά μας δίνουμε σε καθημερινή βάση τις αιτήσεις στην ΔΕΗ».
ΕΡ: Αυτή ανταποκρίνεται;
ΑΠ: «Ανταποκρίνεται. Συνεργαζόμαστε άψογα μεταξύ μας και προσπαθούμε και οι δύο πλευρές να λύσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται το πρόβλημα. Παραμερίζοντας κάποιες δυσλειτουργίες που ίσως προκύψουνε. Η αλήθεια είναι πως είναι πιο εύκολο, σε ανθρώπους που είναι ήδη γραμμένοι σε κοινωνικές δομές, πιστοποιείται δηλαδή κατευθείαν ότι βοηθιέται από κάποια προνοιακή δομή είτε του Δήμου, είτε από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, γι΄ αυτούς τους ανθρώπους η διαδικασία είναι πιο εύκολη».
ΕΡ: Θα λέγατε κάτι το ιδιαίτερο γι΄ αυτές τις είκοσι περιπτώσεις…;
ΑΠ: «Υπάρχουν περιπτώσεις που ζούνε με κομμένο ρεύμα και ένα και ενάμιση χρόνο. Σ΄ ερώτηση που τους απευθύναμε: «γιατί το κάνετε αυτό;» απαντάνε ότι «προτιμάμε ν΄ ανταποκρινόμαστε στα καθημερινά μας έξοδα, για τη συντήρηση, απ΄ το να έχουμε ρεύμα. Έχουμε συνηθίσει».