Dark Mode Light Mode

Συνεχίζεται το έργο του μεντρεσέ αλλά…

Πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στην πόλη μας, εκδηλώσεις για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τούρκικο κράτος. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με δοξολογία στον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιου, συνεχίστηκαν με επιμνημόσυνη δέηση στο δημοτικό κήπο.
Συμμετείχαν αρκετοί πολίτες. Αισθητή έκανε την παρουσία του το συμβούλιο του συλλόγου Μικρασιατών μαζί με μέλη του ίδιου συλλόγου. Μετά την δοξολογία για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και τη διατήρηση της ταυτότητας των νέων Ελλήνων, οι πρόγονοι των οποίων κατάγονται από τη Μικρά Ασία, μίλησε ο σχολικός σύμβουλος Θανάσης Διαλεκτόπουλος.
Ενδιαφέρον επίσης έχει η δήλωση που έκανε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανακα μετά το τέλος των εκδηλώσεων σχετικά με το έργο του μεντρεσέ, όπου ο παλιός μεντρεσές ανακατασκευάζεται για να λειτουργήσει ως μουσείο που θα φιλοξενήσει το υφιστάμενο μουσείο του συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας.
Η κα Τσανάκα είπε ότι το έργο θα συνεχισθεί με χρήματα του ΕΣΠΑ. Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στη συζήτηση του σχετικού προγράμματος του 2015.
Υπάρχει όμως διαφοροποίηση σε σχέση με τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης γιατί το μουσείο που θα δημιουργηθεί δεν είναι βέβαιο ότι θα διατεθεί εξ ολοκλήρου στο σύλλογο Μικρασιατών. Η κα Τσανάκα είπε τα εξής: «Το έργο του μεντρεσέ είναι από τα έργα που συνεχίζονται μέσω του ΕΣΠΑ, Το τι είδους μουσείο θα γίνει μετά, εάν πρέπει να είναι μόνο για τους μικρασιάτες ή εάν θα πρέπει να το δώσουμε σε όλες τις προσφυγικές ομάδες, θ΄ αποφασιστεί αργότερα. Η Καβάλα είναι μια πόλη, η δεύτερη στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη Δράμα, που οι κάτοικοί της είναι απόγονοι προσφύγων».
ΕΡ: Δηλαδή δεν ισχύει ότι το μουσείο θα είναι του συλλόγου των Μικρασιατών, θα το ξαναδείτε αυτό το θέμα;
ΑΠ: «Θα το ξαναδούμε, γιατί κι οι άλλοι πρόσφυγες, που θα μπούνε δηλαδή;»
Σημειώνουμε ότι στις εκδηλώσεις που έγιναν στο δημοτικό κήπο, παραβρέθηκαν εκτός από την κα Τσανάκα, οι αντιπεριφερειάρχες Θ. Μαρκόπουλος, Σωτ. Παπαδόπουλος, ο περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μορφίδης, οι βουλευτές Γ.Πασχαλίδης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Ντ. Κλειτσιώτης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Γραμμένος, ο πρώην δήμαρχος Κ. Σιμιτσής, οι πρώην περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, Ανέστης Δημητριάδης, Κώστας Παπακοσμάς.
Εκτός από το σύλλογο Μικρασιατών δεν υπήρξαν άλλοι εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων στις εκδηλώσεις, γεγονός που δημιούργησε αρνητική εντύπωση. Στεφάνι εκτός των αναμενομένων και συνηθισμένων κατέθεσαν και οι φίλαθλοι της ΑΕΚ στην Καβάλα.

 

Προηγούμενο άρθρο

Μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ

Επόμενο άρθρο

Μεσίστια η σημεία στην Π.Υ. Καβάλας