Dark Mode Light Mode
Συνεχίζουν οι Φαρμακοποιοί
Συνεχίζουν την αποχή τους οι δικηγόροι της Καβάλας όλη την εβδομάδα
Δύο ενστάσεις για την απόφαση της περιμετρικής

Συνεχίζουν την αποχή τους οι δικηγόροι της Καβάλας όλη την εβδομάδα

Εκτάκτως συνεδρίασε χθες το απόγευμα η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Ασχολήθηκε μόνο με το θέμα της αποχής των δικηγόρων μιας που την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η τριών εβδομάδων νέα περίοδος αποχής, την οποία είχε αποφασίσει η συνέλευση του ίδιου συλλόγου. Μετά από συζήτηση που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας αποφάσισε δύο ακόμη μέρες αποχή. Σήμερα και αύριο. Αύριο Τρίτη το συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι για να πάρει νέα απόφαση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αποχή των δικηγόρων της Καβάλας θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα. Στην συνέχεια (από 17 Δεκέμβρη) τα δικαστήρια «επηρεάζονται» από την περίοδο των εορτών. Άρα θέμα επιστροφής ή συνέχισης της αποχής θα υπάρξει μετά τις γιορτές.

Όπως φαίνεται υπάρχει μια κατάσταση προσωρινής διάσπασης του μετώπου των Δικηγορικών Συλλόγων. Κυρίως η Αθήνα,ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη δεν επιθυμούν κι άλλες κινητοποιήσεις. Πολλοί όμως σύλλογοι της επαρχίας συνεχίζουν ή θα συνεχίσουν. Με βάση μόνο εκτιμήσεις, αυτές οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ως την περίοδο των εορτών.

Κατά την διάρκεια της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που έγινε Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή στην Κομοτηνή διαπιστώθηκε απροθυμία του προεδρείου να συζητήσει το θέμα των κινητοποιήσεων. 40 πρόεδροι από όλη την Ελλάδα ζήτησαν γραπτώς κάτι τέτοιο αλλά πάλι το προεδρείο ήταν αρνητικό. Όπως ήταν φανερό οι τρεις μεγάλοι σύλλογοι δηλαδή η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη είχαν ίδια στάση, κατά της συνέχισης των κινητοποιήσεων και της αποχής! Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι η Καβάλα αποφάσισε κατ’ επανάληψη αποχή, ακόμη κι όταν πολλοί άλλοι σύλλογοι έκαναν το ακριβώς αντίθετο.

*Έκκληση προς τους εισαγγελείς να λήξουν τις κινητοποιήσεις τους απηύθυναν η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων αναγνώρισαν μεν το δίκιο των αιτημάτων τους, αλλά επισήμαναν ότι οι επιπτώσεις της αποχής είναι μεγάλες και οι κινητοποιήσεις των δικαστικών λειτουργών είναι αναντίστοιχες με το θεσμικό τους ρόλο. Από την πλευρά τους οι δικαστές και οι εισαγγελείς, με ψήφισμα που εξέδωσαν μετά τη χθεσινή γενική συνέλευσή τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχθούν υποβάθμιση του λειτουργήματός τους στην επιχειρούμενη «υπαλληλοποίηση τους».Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αποφάσισε παράταση των κινητοποιήσεων μέχρι 19 Ιανουαρίου 2013, αλλά σε ηπιότερη μορφή. Δικαστές και εισαγγελείς επαναλαμβάνουν ότι η μείωση των αποδοχών τους πλήττει ευθέως το κύρος και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, «η οποία αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Ακόμη, στο ψήφισμα της ΕΔΕ υπογραμμίζεται ότι «οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι η μείωση των αποδοχών τους δεν πρόκειται να επηρεάσει την ποιοτική εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, τα οποία θα εξακολουθήσουν να ασκούν με σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, ως εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας και προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών».Η ΕΔΕ αποφάσισε τη συνέχιση διακοπής των συνεδριάσεων όλων των δικαστηρίων της χώρας (πολιτικών και ποινικών) από 12μμ έως 3 μμ

 

Προηγούμενο άρθρο

Συνεχίζουν οι Φαρμακοποιοί

Επόμενο άρθρο

Δύο ενστάσεις για την απόφαση της περιμετρικής