Στην αίθουσα συνεδριάσεων Νικόλαος Μάρτης του διοικητηρίου της Καβάλας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη υπηρεσιών παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου. Η σύσκεψη έγινε μετά από αίτημα του υπουργείου υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Καβάλας δηλώνουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν κρούσμα έμπολα στην περίπτωση που αυτό διαπιστωθεί στην περιοχή, προερχόμενο μάλιστα από κάποιο από τα πλοία που θα καταπλεύσουν είτε στο κεντρικό λιμάνι της πόλης, είτε στο εμπορικό λιμένα Φίλιππος Β΄.
Οι υπηρεσίες προετοιμάζονται, για κάθε ενδεχόμενο, κι όπως χαρακτηριστικά λέει ο Θ. Μαρκόπουλος μακάρι αυτές οι προετοιμασίες να πάνε χαμένες. «Καλό είναι – σημειώνει ο κ. Μαρκόπουλος – να προλαβαίνουμε τα προβλήματα».
Βασικός εισηγητής του θέματος – γνωρίζοντας από προηγούμενες συσκέψεις ετοιμότητας κατά κάποιο τρόπο, που έχουν σχέση με τα κρουαζιερόπλοια, που έρχονται την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο στην Καβάλα – ήταν ο διευθυντής της Δ/νσης υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος. «Μπορούμε ν΄ αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά» είπε μιλώντας για τη δική του και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Αναγνώρισε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει ακόμη καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση όλων όσων εμπλέκονται σε ένα τέτοιο έκτακτο περιστατικό.
Όλοι εύχονται να μην υπάρξει ποτέ κάτι τέτοιο. Άλλωστε η επιδημία του έμπολα είναι σε ύφεση.
Η δήλωση στους δημοσιογράφους του κ. Χρ. Παπαδόπουλου είναι η ακόλουθη: «Σήμερα (χθες) προγραμματίσαμε μία σύσκεψη σχετικά με τον έμπολα. Το ζήτησε το υπουργείο υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ζήτησε κατ΄ αρχάς από λιμάνια της χώρας να δηλώσουνε ποια μπορούνε ν΄ αντιμετωπίσουνε περιστατικά τύπου έμπολα. Το λιμάνι μας και οι υπηρεσίες έχουνε τι προδιαγραφές για ν΄ ανταποκριθούνε σε μία έκτακτη απειλή της δημόσιας υγείας. Θα συζητήσουμε για τα προβλήματα που ενδεχομένως έχει κάθε υπηρεσία όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Ίσως τώρα που το συζητάμε κάποιος να σκεφτεί ότι έχουμε κάποιο έκτακτο περιστατικό ή κάτι τέτοιο, Όχι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο κίνδυνος από τον έμπολα ήταν πολύ μεγαλύτερος πριν από μερικούς μήνες όταν ξεκίνησε η επιδημία. Κι αυτή τη στιγμή η επιδημία βρίσκεται σε πτώση. Παρόλα αυτά κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται, για να είμαστε έτοιμοι, προκειμένου ως χώρας να μπορούμε ν΄ αντιμετωπίσουμε μελλοντικές καταστάσεις. Άρα λοιπόν η προετοιμασία θα πρέπει να γίνεται σε χρόνο όπου δεν υπάρχει το οξύ πρόβλημα, όπως έχουμε σήμερα και πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο αυτό που θα βγει και όχι μόνο για τον έμπολα αλλά και για άλλες περιπτώσεις, που μπορεί να έρθουν με ένα πλοίο στο λιμάνι της Καβάλας».