Dark Mode Light Mode

Σύσκεψη για το κάτω νοσοκομείο – Συντονισμός για κοινή δράση

Χρήσιμη, ουσιαστική, υπέρ του συντονισμού για μία κοινή δράση που θα έχει αποτέλεσμα, ήταν το Σάββατο το απόγευμα η σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο με θέμα την αξιοποίηση των κτηρίων στο κάτω νοσοκομείο. Η σύσκεψη περιελάμβανε μία αναλυτική ενημέρωση για το ιστορικό του θέματος, από πλευράς του Κωστή Σιμιτσή και μια κατηγορηματική παρέμβαση υπέρ των απόψεων του Δήμου Καβάλας, από το διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γεράσιμο Βεντούρη.

Όπως προκύπτει το πρόβλημα που υπάρχει είναι νομικό και γραφειοκρατικό, αφορά όχι το υπουργείο υγείας, αλλά αυτό των οικονομικών, προς το οποίο θα κινηθούν συντονισμένα οι τοπικοί φορείς, έχοντας την υποστήριξη και του υπουργού υγείας. Αυτό το οποίο συμφωνήθηκε είναι η προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη το 2010 ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, να εγκριθεί απ΄ τον υπουργό υγείας ώστε να υπάρξει δραστηριότητα επί της ουσίας για την αξιοποίηση των ακινήτων, τώρα που το ιδιοκτησιακό θα εκκρεμεί. Όταν μετά από τρία – τέσσερα χρόνια καταλήξουν τα δικαστήρια για την ιδιοκτησία του κάτω νοσοκομείου, τότε ότι έχει μεσολαβήσει στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης και υλοποίησης αυτής, θα προσαρμοστεί κατάλληλα.

Τη συνάντηση παρακολούθησαν πολλοί και διάφοροι. Όλοι τους ενημερώθηκαν αναλυτικά για το πρόβλημα που ανέκυψε μετά από πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα του υπουργείου υγείας, ο οποίος ξαφνικά και χωρίς να ρωτήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανήγαγε ως μείζον θέμα το ιδιοκτησιακό, παραπέμποντάς το υπουργείο οικονομικών. Παρόντες ήταν ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων Φώτης Πούλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς, οι βουλευτές Ντ. Κλειτσιώτης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Ι. Πασχαλίδης, ο Λάζαρος Βασιλειάδης του ΤΕΕ, ο Χρήστος Κοπατσάρης μαζί με το Θρασύβουλο Βεντούρη (διοικητή της 4ης υγειονομικής περιφέρειας), η Στέλλα Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος του μητροπολίτη, ο Μάκης Παπαδόπουλος, ο Θόδωρος Μουριάδης, η Άννα Σπανδώνη, ο Δήμος Ζαχαριάδης, ο Άρης Βέρρος, ο δικηγόρος – εκπρόσωπος του Δήμου – Απόστολος Αγελαράκης, η Δήμητρα Τσανάκα, ο Ξενοφών Κροκίδης.

Στην εισήγησή του ο Κωστής Σιμιτσής παρουσίασε διάφορα έγγραφα και ιστορικά στοιχεία. Αναγνώρισε ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά διάφορες έμμεσες πηγές, που δείχνουν ότι το ακίνητο του κάτω νοσοκομείου είναι σε ποσοστό 80% δημοτικό.

Αυτές οι έμμεσες πηγές προκύπτουν από το 1921 και μετά, πολλές μάλιστα από αυτές ήρθαν στα χέρια του δήμου Καβάλας με δωρεά του Νίκου Ροδομέτοφ. Αναφέρθηκε για παράδειγμα ότι το 1954, το κράτος αναγνωρίζει ότι το προηγούμενο κτήριο στη θέση του σημερινού κάτω νοσοκομείου, ήταν δημοτικό.

Το 1890 οι καπνεργάτες κατασκευάζουν στην ίδια θέση ένα ξενοδοχείο που στη συνέχεια γίνεται το πρώτο νοσοκομείο της πόλης. Το 1923 το σχέδιο πόλης της Καβάλας, δείχνει την έκταση δημοτική. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το ακίνητο είναι δημοτικό. Κάπως έτσι επιβεβαιώθηκε ως δημοτική περιουσία και η έκταση του Εσκί Καπού, είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Έδειξε επίσης ότι το 1954, το ακίνητο που προϋπήρχε δόθηκε μόνο κατά χρήση στο νομικό πρόσωπο, που δημιουργήθηκε τότε, καθώς εκείνα τα χρόνια δημιουργήθηκε το νοσοκομείο Καβάλας.

Ο Κωστής Σιμιτσής έδειξε διάφορα έγγραφα, ορισμένα από τα οποία ήταν πρόσφατα από τα οποία προκύπτει ότι ουδέποτε το κράτος αμφισβήτησε τη δημοτική περιουσία στο κάτω νοσοκομείο.

«Σήμερα ο φάκελος του θέματος «κοιμάται» στην υπηρεσία, επί της οδού Κολωνού στην Αθήνα», τόνισε ο Κ. Σιμιτσής. Έδειξε μάλιστα το πόρισμα της κτηματικής υπηρεσίας Καβάλας, το 2011, που ερεύνησε την ιδιοκτησιακή υπόθεση, πόρισμα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ακίνητο του κάτω νοσοκομείου ποτέ δεν καταγράφηκε ως δημόσιο.

Για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η ακίνητη περιουσία ο Κ. Σιμιτσής είπε: «Η μελέτη που κάναμε έδειξε ότι προτιμότερη λύση είναι η μετατροπή του σε ξενοδοχείο. Δέχομαι όμως ότι σήμερα θα μπορούσε να προταθεί και κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα ένα πάρκο».

Το 2004 δηλώνεται στο κτηματολόγιο το ακίνητο 20% ιδιοκτησίας του δημοσίου και 80% του Δήμου Καβάλας. Επί υφυπουργείας Μιχάλη Τιμοσίδη και με αφορμή ερώτηση του Σάββα Εμινίδη η Διεύθυνση Τεχνικών Υποδομών του Υπουργείου Υγείας αμφισβητεί πρώτη φορά το ιδιοκτησιακό στέλνοντας το θέμα για γνωμοδότηση στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και σήμερα βρίσκεται. Από τότε κόλλησε αφού κανείς δεν τολμά να γνωμοδοτήσει, είπε χαρακτηριστικά ο Κωστής Σιμιτσήςς. Στη συνέχεια διατύπωσε την πρότασή του. Παρουσίασε την προγραμματική σύμβαση του 2012, ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας και την 4η υγειονομική περιφέρεια, είπε ότι αυτή η σύμβαση πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό υγείας, να προχωρήσει υλοποίησή της, μέχρι να ξεκαθαρίσει δικαστικώς το ιδιοκτησιακό. «Να πιέσουν οι βουλευτές τον υπουργό υγείας να εγκρίνει τη σύμβαση», είπε ο Κωστής Σιμιτσής.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Θρασύβουλος Βεντούρης, διοικητής της 4ης υγειονομικής περιφέρειας. Κατ΄ αρχήν είπε ότι δεν υπάρχει καμιά ανάμειξη στο από το ΤΑΪΠΕΔ. «Εμείς δεν αμφισβητούμε το ιδιοκτησιακό. Απλώς το υπουργείο υγείας ρώτησε το υπουργείο οικονομικών και αυτό δεν απάντησε».

Ο Θρ. Βεντούρης είπε: «Ο υπουργός υγείας είναι έτοιμος να επικυρώσει τη σύμβαση, τα υπόλοιπα είναι ένας κυκεώνας. Εμείς θα το ασφαλίσουμε το κτήριο του κάτω νοσοκομείου, με περίφραξη και φύλαξη. Ενδέχεται πάντως το γυάλινο κτήριο να λειτουργήσει ως πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ ο οποίος σήμερα στην Καβάλα πληρώνει σε ενοίκια 10.000 ευρώ το μήνα».

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε: «Ρώτησα το Μιχάλη Τιμοσίδη και μου είπε ότι ο λόγος που τότε δεν πέρασε και το 20% του ακινήτου στο δήμο, είναι η ατμόσφαιρα που υπήρχε τότε λόγω των γεγονότων στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου. Οι υπουργοί τότε αρνούνταν. Η υπόθεση λοιπόν είναι θύμα εκείνης της ατμόσφαιρας. Πρέπει να πιεσθεί ο Άδωνης Γεωργιάδης και να επικαιροποιηθεί η προγραμματική σύμβαση από τον υπουργό».

Ο βουλευτής Ντ. Κλειτσιώτης είπε ότι ο Δήμος Καβάλας ολιγώρησε στη φύλαξη και προστασία του ακινήτου. Τόνισε ότι τώρα πρέπει να πιεσθεί ο υπουργός για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. «Εμείς ποτέ δεν είχαμε παραχωρημένο το κτήριο του κάτω νοσοκομείου για να κάνουμε οποιαδήποτε δαπάνη σε αυτό» του απάντησε ο Κ. Σιμιτσής.

Τέλος ο Ξενοφών Κροκίδης είπε πρέπει να συζητηθεί η αξιοποίηση του ακινήτου. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προταθεί εκεί ένα πάρκο. Παρατήρησε από την άλλη πλευρά ότι ίδια είναι η κατάσταση και στην περιοχή του Σανατορίου.

 

Ανάρτηση Σιμιτσή για το αποτέλεσμα της σύσκεψης

 

Η σαββατιάτικη σύσκεψη για το παλιό Νοσοκομείο ήταν χρήσιμη για τους εξής τρεις λόγους:

1. Ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης δεσμεύθηκε πως θα επικυρώσει σύντομα την Προγραμματική Σύμβαση που είχαν υπογράψει ο Δήμος Καβάλας και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης από το 2012. Τη δέσμευση μετέφερε προφορικά ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ ΜΑΘ κ. Βεντούρης.

2. Οι βουλευτές (Παναγιωτόπουλος, Πασχαλίδης, Κλειτσιώτης) δεσμεύτηκαν πως θα πιέσουν τον υπουργό να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του το ταχύτερο δυνατό.

3. Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ ΜΑΘ κ. Βεντούρης και ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Κοπατσάρης ανέφεραν ότι βρέθηκε τρόπος να χρηματοδοτηθεί η φύλαξη των δυο κτηρίων.

Παράλληλα, διευκρινίστηκε πως όσο το Ελληνικό Δημόσιο έχει την κατοχή των κτηρίων στο παλιό Νοσοκομείο και δεν τα παραδίδει στον Δήμο Καβάλας, η ευθύνη της φύλαξής τους ανήκει στο Δημόσιο και όχι στον Δήμο μας. Η φύλαξη ξεκινάει από τη Δευτέρα. Ευχαριστώ όλους όσοι παραβρέθηκαν (αντιπεριφερειάρχης Γρανάς, πρόεδροι ΤΕΕ και ΙΣΚ Βασιλειάδης και Κροκίδης, εκπρόσωπος ξενοδόχων Πούλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι) κι έλαβαν μέρος στη συζήτηση, καθώς και τους δημοσιογράφους που την κάλυψαν.

 

Προηγούμενο άρθρο

Εθνικός Γαζώρου- ΑΟΚ 1-1: Όλα κρίθηκαν, μέσα σε δυο λεπτά. Πολύτιμος βαθμός.

Επόμενο άρθρο

Ήταν για ώρες σήμερα η Καβάλα - Μία πόλη γεμάτη αστυνομικούς