Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα «Ν. Μάρτης» της περιφερειακής ενότητας με θέμα τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, κατόπιν αιτήματος της αντιδημάρχου ποιότητας ζωής Κορίνας Χιώτη Πρασσά και με συντονιστές εκ μέρους της διεύθυνσης υγείας το Χρήστο Παπαδόπουλο κι εκ μέρους της διεύθυνσης κτηνιατρικής το Θεόφιλο Ελευθεριάδη. Η σύσκεψη είχε ως αφορμή τον ενδεχόμενο κίνδυνο περιστατικών λύσσας που κινούνται με κατεύθυνση από τη Θεσσαλονίκη. Εάν δεν εκδηλωθούν συντονισμένες ενέργειες δεν αποκλείεται να καταγραφούν προβλήματα στην επαρχιακή περιοχή Παγγαίου κι ακόλουθα τα προβλήματα να επεκταθούν και μέχρι την πόλη της Καβάλας.
Αν και ο νόμος 4039 είναι θετικός ωστόσο δεν εφαρμόζεται στο σύνολό του. Έτσι, οι εμπλεκόμενοι φορείς που συναντήθηκαν και συνομίλησαν αποφάνθηκαν ότι θα πρέπει να προηγηθεί μια ευρεία ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών, προκειμένου να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη διαδικασία σήμανσης των ζώων. Στη συνέχεια, εάν οι συστάσεις δεν υλοποιηθούν, τότε θα ακολουθήσουν έλεγχοι και οι διαπιστωμένες παραβάσεις θα επισύρουν τσουχτερά πρόστιμα.
Στη σύσκεψη είχαν κληθεί οι αντιδήμαρχοι ποιότητας ζωής Νέστου, Παγγαίου και Θάσου, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί ως ολότητα και να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Εκπρόσωποι των δύο πρώτων δήμων παραβρέθηκαν, αλλά απουσίασε εκπρόσωπος του νησιού. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της αστυνομίας και του νοσοκομείου, που εμπλέκονται στα περιστατικά επιθέσεως σκύλων σε ανθρώπους, καθώς και μέλη των δύο ζωοφιλικών σωματείων. Πρόσκληση συμμετοχής είχαν λάβει επίσης τα μέλη της 5μελους επιτροπής του δήμου Καβάλας.
Η κ. Πρασσά παρέθεσε τον απολογισμό δράσεων της διοικήσεως του δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων, αναφέροντας το ετήσιο κόστος λειτουργίας του δημοτικού κυνοκομείου που κυμαίνεται από 80.000 έως 100.000 ευρώ, στη διαδικασία περισυλλογής αδέσποτων με τη μέθοδο του κλουβιού, στις χορηγίες παλετών από εταιρεία που τοποθετήθηκαν στα κλουβιά του κυνοκομείου, στις ατομικές καρτέλες που έχουν δημιουργηθεί για κάθε ζώο προκειμένου να καταρτισθεί μια βάση δεδομένων. Η αντιδήμαρχος ανέφερε αριθμητικά πόσες σημάνσεις – εμβολιασμοί – υιοθεσίες έχουν εξασφαλισθεί, ενώ εγκρίθηκε κονδύλι για τη συνέχιση του προγράμματος των στειρώσεων έως το τέλος του 2015 κι αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών όπως τροχαία ατυχήματα με θύματα τα αδέσποτα. Η αντιδήμαρχος προανήγγειλε επίσης ότι θα υπάρξει παραλία όπου θα επιτραπεί η παρουσία σκύλων συνοδευόμενων από τους ιδιοκτήτες τους και μέσω επιπλέον χορηγιών σε παλέτες θα κατασκευαστούν σπιτάκια για τη στέγαση αδέσποτων σκύλων.
Η κ. Πρασσά γνωστοποίησε επίσης τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής για την κατασκευή νέου κυνοκομείου, μέσω δαπάνης που θα προέλθει από το ποσό 1.300.000 ευρώ που συνολικά ενέκρινε το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, θα συσταθεί γραφείο διαχείρισης αδέσποτων που θα αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών για ομαλή συμβίωση, θα δέχεται τις δωρεές των πολιτών, θα προωθεί διαδικασίες υιοθεσίας και θα παρέχει ιατρικές συμβουλές, ενώ θα καταγράφει και τις περιπτώσεις αδέσποτων ζώων που χρήζουν στειρώσεως.
Το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην πόλη της Καβάλας αλλά έχει λάβει πλέον περιφερειακή διάσταση. Μέσω επιστολών προς τα υπουργεία θα ζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές των κυνοκομείων και των καταφυγίων ζώων που λειτουργούν στην ΑΜΘ. Οι δήμοι από την πλευρά τους, θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μία καμπάνια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών, για τη δημιουργία μητρώου ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, για την οργάνωση εκδηλώσεων στα σχολεία, για την εξασφάλιση χορηγιών από εταιρείες, αλλά και για τη συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους οι οποίοι θα αναλάβουν εθελοντικά τη στείρωση των αδέσποτων.
Όπως υπογράμμισε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, δυστυχώς λίγα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και θα έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα κυρίως από τους δήμους. Η διεύθυνση υγείας ανησυχεί για την επανεμφάνιση της λύσσας έπειτα από δεκαετίες. Ενδεχόμενα περιστατικά θα καταγραφούν πρωτίστως στο δήμο Παγγαίου με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη και θα οφείλονται σε κάποιο άγριο ζώο. Η τεράστια σημασία της σήμανσης των δεσποζόμενων θα πρέπει να γίνει κατανοητή σε όλους τους ιδιοκτήτες, ακόμη και σ’ εκείνους των αγροτικών περιοχών, ενώ όσοι δε συμμορφωθούν θα πρέπει αναγκαστικά να υποστούν τις κυρώσεις.
Ο Θεόφιλος Ελευθεριάδης επεσήμανε ότι τα αδέσποτα ζώα και η λύσσα συνδέονται άμεσα. Παρατήρησε ότι εάν οι φιλόζωοι που ταΐζουν αδέσποτα ζώα βοηθήσουν στη διαδικασία περισυλλογής, τότε η λύση του κλουβιού «αιχμαλωσίας» δε θα ακολουθείται. Για τα σκυλιά που θα συλλέγονται και θα περνούν από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του κυνοκομείου, πρότεινε την τοποθέτηση περιλαίμιου με ειδικό χρωματικό κώδικα. Έτσι το δημοτικό συνεργείο θα ξεχωρίζει από απόσταση ποια ζώα είναι ήδη εμβολιασμένα και στειρωμένα κι άρα δε θα απαιτείται εκ νέου η συλλογή τους. Ο κ. Ελευθεριάδης πάντως διευκρίνισε ότι λύσσα δεν παθαίνουν μόνο τα σκυλιά αλλά και οι γάτες. Αυτές οι περιπτώσεις μάλιστα είναι δυσκολότερες, διότι μια ασθενής από λύσσα γάτα εμφανίζει επιθετικές τάσεις και δύσκολα συλλέγεται προς θεραπεία.
Εκείνο που κατ’ επανάληψη τονίσθηκε είναι η επιτακτική ανάγκη να μεριμνήσει για το θέμα των αδέσποτων ο δήμος Παγγαίου, ενημερώνοντας κι ελέγχοντας όχι μόνο τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς αλλά κυρίως τους κυνηγούς και τους κτηνοτρόφους. Πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η οργάνωση ενημερωτικής καμπάνιας σχετικά με την ηλεκτρονική σήμανση κι έπειτα θα πρέπει να ακολουθήσει ο έλεγχος ακόμη κι από την αστυνομία, έστω κι αν απαιτηθεί η επιβολή αυστηρών προστίμων. Σε κάθε περίπτωση, οι διοικήσεις των δήμων χρειάζονται τη βοήθεια είτε των σωματείων είτε των μεμονωμένων φιλόζωων που δρουν στα διοικητικά τους όρια.