Φανερά στεναχωρημένος κι αγανακτισμένος είναι τελευταία ο επικεφαλής και ιδρυτής του ιστορικού λογοτεχνικού αρχείου Καβάλας, Νίκος Ρουδομέτωφ. Μέσω του ταχυδρομείου έλαβε ειδοποίηση από την εφορία ότι το ιστορικό και λογοτεχνικό αρχείο Καβάλας πρέπει να πληρώσει φόρο επιτηδεύματος για το 2013.
Το ποσό αναφέρεται στα 800 ευρώ. Πιθανόν να μειωθεί στα 500 ευρώ, μετά από προσφυγή του κ. Ρουδομέτωφ στην εφορία Καβάλας.
Ερευνώντας την υπόθεση και με τη βοήθεια της δικηγόρου Ευγενίας Παπαναστασίου, διαπίστωσε ότι ο φόρος επιτηδεύματος δεν εξαιρεί τις αστικές μη κερδοσκοπικου χαρακτήρα εταιρίες, όπως είναι το ιστορικό και λογοτεχνικό αρχείο Καβάλας. Μόνο που το ιστορικό και λογοτεχνικό αρχείο Καβάλας δεν είναι καθόλου κερδοσκοπικό, ίσα – ίσα που ο Ν. Ρουδομέτωφ το συντηρεί βάζοντας συνεχώς χρήματα από την τσέπη του.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας είπε ότι αρχικά όταν πήρε την ειδοποίηση ξαφνιάστηκε, νόμισε ότι έγινε κάποιο λάθος. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε επιβληθεί στο ιστορικό και λογοτεχνικό αρχείο παρόμοιος φόρος. Ειδικά το 2013. Ερευνώντας την υπόθεση διαπίστωσε ότι είναι δύσκολο να το αποφύγει.
«Αγανακτώ. Για μας το ιστορικό και λογοτεχνικό αρχείο Καβάλας είναι έργο ζωής», είπε με δικαιολογημένη την απογοήτευση. Στη συνέχεια συμπλήρωσε με τα ακόλουθα λόγια: «Με τη ρήση του Νίκου Μέρτσου: «Ουδείς υπηρέτησε την πατρίδα του ατιμώρητος», διότι μοιάζει με τιμωρία, κάποιος να ξοδεύει τη ζωή του ολόκληρη για να κρατήσει ένα αρχείο με πολλές δραστηριότητες, πληρώνοντας από την τσέπη του και να έρχεται το κράτος από πάνω κι αντί να σε επιβραβεύει να σε βάζει και φόρους. Είναι απίστευτο αυτό».
ΕΡ: Μπορείτε να το γλυτώσετε;
ΑΠ: «Δεν ξέρω αν μπορώ να το γλυτώσω. Ο νόμος λέει τον οποίο ψήφισε ο υπουργός Στουρνάρας τότε μαζί με τον κ. Θεοχάρη, δεν είχε εξαιρέσει αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά τις εντάσσει μέσα στις υπόχρεους προς πληρωμή φόρου επιτηδεύματος».
ΕΡ: Έχετε ξαναπληρώσει τέτοιο φόρο επιτηδεύματος;
ΑΠ: «Όχι ποτέ. Μα το αρχείο δεν κερδίζει χρήματα. Δεν έχει πόρους από πουθενά. Όταν έχει να πληρώσει, βάζουμε το χέρι στην τσέπη και τα καλύπτουμε και τώρα τελευταία είναι πολύ δύσκολα να καλύψουμε. Κάθε μέρα έχει ανάγκες, δαπάνες ένα σωρό».