Dark Mode Light Mode

Τέσσερις δίκες στο μονομελές δείχνουν τα κακώς κείμενα των Ελλήνων

Τέσσερις (τουλάχιστον) υποθέσεις που δικάστηκαν χθες το πρωί στο Μονομελές Καβάλας δείχνουν (και οι τέσσερις) τα κακώς κείμενα των Ελλήνων. Πέρα από τις ευθύνες των πολιτικών, πέρα από τις ευθύνες της τρόικας και των πάσης φύσεως δανειστών, κάτι φαίνεται ότι δεν πήγαινε καλά στην πατρίδα μας. Τώρα που το κράτος -ελπίζουμε ότι- οργανώνεται καλύτερα, τώρα διάφορες ιστορίες απώλειας δημόσιου χρήματος απασχολούν τη δικαιοσύνη. Τα χρήματα επιστρέφονται αλλά ουδείς γνωρίζει αν ταυτόχρονα διορθώνεται η συγκεκριμένη ελληνική νοοτροπία. Κάποιοι- όχι και τόσο λίγοι- είχαν το μυαλό τους στο εύκολο χρήμα. Τώρα οδηγούνται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια. Πολλές φορές παρουσιάζουν ανόητες δικαιολογίες, άλλοτε αποφεύγουν να εμφανιστούν. Δικάζονται ή με εξουσιοδότηση προς τον συνήγορο υπεράσπισης ή χωρίς να είναι καθόλου παρόντες.

Υπόθεση 1η. Κατηγορούμενοι δύο άνδρες που για αρκετούς μήνες εισέπρατταν επίδομα βαριάς αναπηρίας από τη Πρόνοια. Σε έλεγχο (μάλλον τυχαίο) βρέθηκαν να εργάζονται αν και ανάπηροι. Το κράτος οδήγησε την υπόθεση στο δικαστήριο. Ο ένας αθωώθηκε αφού επέστρεψε τα χρήματα που είχε εισπράξει, ποσό 1.600 ευρώ. Ο δεύτερος οφείλει 2.950 ευρώ.Προσπαθεί λίγα λίγα να τα γυρίσει πίσω. Το δικαστήριο αθώωσε τον έναν που επέστρεψε τα χρήματα, έδωσε χρόνο και αναβολή στον άλλον για να κάνει το ίδιο. Μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο εκπρόσωπος της Πρόνοιας Καβάλας που στο μεταξύ έγινε δημοτική υπηρεσία.

Υπόθεση 2η. Γυναίκα εισέπραττε από τη ΔΕΗ τη μειωμένη σύνταξη της μητέρας της, λόγω του ότι ο πατέρας της εργάζονταν στη δημόσια επιχείρηση. Όταν η μητέρα πέθανε η κόρη δεν δήλωσε τον θάνατο της με αποτέλεσμα να συνεχίζει να εισπράττει τη σύνταξη. Ζημιά στο δημόσιο 25.000 ευρώ συν οι τόκοι. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε από τη ΔΕΗ στην Αθήνα όπου έγινε ανώνυμη καταγγελία. Η κατηγορούμενη δεν εμφανίστηκε καθόλου στο δικαστήριο κι έτσι καταδικάστηκε.

Υπόθεση 3η. Γυναίκα δεν δήλωσε το θάνατο της μητέρας της με αποτέλεσμα να συνεχίζει να εισπράττει σύνταξη του ΙΚΑ για το χρονικό διάστημα Μάης 2009 έως Οκτώβρης 2011. Ζημιά στο ΙΚΑ 19.000 ευρώ συν οι τόκοι. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε από την απογραφή που έκανε το ΙΚΑ στους συνταξιούχους του. Η κατηγορούμενη δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και παρά το ότι επιστρέφει τα χρήματα με δόσεις καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον εκπρόσωπο του ΙΚΑ (μάρτυρα κατηγορίας) αν το ταμείο είχε ενημέρωση για τους θανάτους από το ληξιαρχείο του κάθε Δήμου κι ο υπάλληλος του ΙΚΑ απάντησε αρνητικά. «Αυτό γίνεται τώρα με το σύστημα Αριάδνη» είπε στο πρόεδρο. Όταν το ΙΚΑ ζήτησε από την Αγροτική τράπεζα κατάσχεση του υπολοίπου του συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού σε αυτόν βρέθηκαν 120 ευρώ. Στη δίκη έκανε παράσταση πολιτικής αγωγής το ΙΚΑ.

Υπόθεση 4η και σοβαρότερη. Περιστατικό κατάχρησης στα ΕΛΤΑ Καβάλας έως του ποσού των 310.000 ευρώ. Η υπόθεση είναι σε εκκρεμότητα στη δικαιοσύνη αφού ο ταμίας (ήδη απολύθηκε) δεν δέχεται ότι πήρε όλο το ποσό. Φέρεται να παραδέχεται περίπου 200.000 ευρώ. Χθες δικάστηκε μια άλλη πτυχή της υπόθεσης. Όταν το 2008 αποκαλύφθηκε η υπόθεση ανέλαβε να κάνει έλεγχο άλλος υπάλληλος των ΕΛΤΑ Καβάλας. Βάση και της απόφασης του δικαστηρίου χθες ο επιθεωρητής και ελεγκτής της πρώτης υπόθεσης υπεξαίρεσε ποσό 13.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα προσπάθησε να τα χρεώσει στον πρώτο υπάλληλο που ήταν εκείνη την περίοδο «κόκκινο πανί» λόγω της αρχικής υπόθεσης. Ο πρώτης υπάλληλος –ταμίας- έκανε μήνυση στον δεύτερο- επιθεωρητή- κι ο επιθεωρητής καταδικάστηκε παρά το ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπεξαίρεσε το ποσό.

 

Προηγούμενο άρθρο

Στο λιμάνι της Καβάλας το πλοίο «Θεόφιλος» αφού δεν υπάρχουν χρήματα για τον εφοδιασμό του

Επόμενο άρθρο

Κούφιες υποσχέσεις - Τέλος δεν έχει η κοροϊδία για το παλιό νοσοκομείο