Με μία σύντομη χρονικά και ακριβέστατη στην ώρα έναρξης λιτή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας που στο εξής θα κοσμεί την είσοδο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Παρόντας ο τιμώμενος καβαλιώτης στην καταγωγή συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, το όνομα του οποίου στο εξής θα χαρακτηρίζει το δημοτικό κτίριο της οδού Κασσάνδρου.
Ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής απευθυνόμενος στους παραβρισκόμενους σημείωσε πως η Καβάλα τιμά τον δικό της άνθρωπο, τον διακεκριμένο συγγραφέα ο οποίος δώρισε χιλιάδες τίτλους βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της γενέτειράς του. Παρόμοιες ενέργειες κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, μόνο δύναμη κι αισιοδοξία γεμίζουν τους πάντες. Ανάλογες γενναιόδωρες ενέργειες ενθαρρύνονται από τη διοίκηση του δήμου που χθες δια στόματος Κωστή Σιμιτσή ευχαρίστησε θερμά τον Βασίλη Βασιλικό κι ευχήθηκε να τρέφει πάντοτε για την πόλη του τα ίδια αισθήματα.
Ο τιμώμενος συγγραφέας δεν αναφέρθηκε μόνο στην τεράστια συγκίνηση που του γέννησε η τιμή της Καβάλας, αλλά ανέτρεξε και στις παιδικές του αναμνήσεις, επιβεβαιώνοντας πως η γενέτειρά του σφράγισε τη ζωή και το έργο του. Ο κ. Βασιλικός χαρακτήρισε την τιμή που του έγινε ως την ύψιστη που θα μπορούσε να του επιφυλαχθεί κι εξέφρασε την πεποίθηση του πως το πνεύμα του πατέρα του θα ήταν σίγουρα ευτυχισμένο, αφού ο γιος του αναγνωρίσθηκε στη γενέτειρά του.
Ο Βασίλης Βασιλικός επεσήμανε πως η Καβάλα ήταν και παραμένει πηγή έμπνευσης για το έργο του και γύρισε το χρόνο πίσω, ενθυμούμενος ακόμη και τον παππού του, τον μπαρμπα – Λιά, το οποίον επισκεπτόταν στις εγκαταστάσεις των Μύλων Νικολετόπουλου που ως γνωστό κατεδαφίστηκαν «εγκληματικά» τον Απρίλη του 2005.
Ο συγκεκριμένος παππούς – παραμυθάς στάθηκε η αιτία της συγγραφικής πορείας του κ. Βασιλικού. Ήταν εκείνος που κατάφερε να κόψει τα καλώδια και να γλιτώσει τους Μύλους από την κατοχική ανατίναξη, ήταν όμως και ο κυνηγός του οποίου τον σκύλο λόγω ζήλειας πυροβόλησε ο Βούλγαρος Διοικητής των κατοχικών στρατευμάτων κατά την υποχώρηση, τότε που αφαίρεσαν από την οικία και το πιάνο της μητέρας του. Οι αναμνήσεις έφτασαν μέχρι το 1941, όταν παιδάκι ακόμη ο Βασίλης Βασιλικός άκουσε από τα χείλη της γειτόνισσάς του τη λέξη «πόλεμος», που τον σημάδεψε.
Μετά το πέρας των χαιρετισμών ένας πιτσιρικάς, νεαρός αναγνώστης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, βοήθησε τον Δήμαρχο να τραβήξει την ελληνική σημαία και να αποκαλύψει την ταμπέλα όπου πλέον αναγράφεται: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ «Βασίλης Βασιλικός». Ακόλουθα ο τιμώμενος συγγραφέας ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο στους χώρους της βιβλιοθήκης, όπου τοποθετήθηκαν κάποια από τα χιλιάδες βιβλία της δωρεάς του. Ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για το βράδυ της Δευτέρας στην Παλιά Μουσική, όπου θα πραγματοποιούνταν η ειδική εκδήλωση με την προβολή βίντεο για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Βασιλικού, όπου και θα μιλούσαν ο Διαμαντής Αξιώτης, ο Κοσμάς Χαρπαντίδης και η Γεσθημανή Καρατζαφέρη.