Dark Mode Light Mode

Τα «καθαρά» οικόπεδα Περιγιαλίου «πλησιάζουν την πολεοδομία

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο αντιδήμαρχος Φίλιππας Φιλιππίδης και η επικεφαλής της πολεοδομίας του Δήμου Καβάλας έδωσαν χθες περισσότερες διευκρινίσεις για τη διαδικασία σχετική με το σχέδιο πόλης Περιγιαλίου, ότι θα γίνει από δω και πέρα, περιέγραψαν εμμέσως πλην σαφώς ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την κατάθεση φακέλων στην πολεοδομία προκειμένου το προσεχές καλοκαίρι το αργότερο να εκδοθούν για το Περιγιάλι οι πρώτες οικοδομικές άδειες. Το καλό σενάριο αφορά τα «καθαρά» όπως χαρακτηρίζονται οικόπεδα του Περιγιαλίου, αυτά για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα και καθόλου προβλήματα με τις παρακείμενες οδούς. Αυτά τα «καθαρά» οικόπεδα που πάντως δε μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσα είναι, μπορούν να ζητήσουν πολεοδομική άδεια απευθυνόμενη στην ίδια υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, μέσα στο μήνα Μάρτιο.

Ανάλογα πόσο θα διαρκέσει η εξέταση του φακέλου – θα υπάρξει δηλαδή η καθιερωμένη περίοδος αναμονής – στη συνέχεια αναμένεται να εκδοθεί πολεοδομική άδεια.

Υπενθυμίστηκε χθες ότι ο συντελεστής στο Περιγιάλι είναι 0,8. Προβλέπεται δηλαδή να κατασκευαστούν κτίσματα με ύψος έως 11 μέτρα.

Όπως είπε η προϊστάμενη της πολεοδομίας κα Χατζηλιάδου έχουν προηγηθεί πέντε τοπικές πράξεις εφαρμογής, αυτή που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης είναι η πράξη εφαρμογής του συνολικού σχεδίου στην ίδια περιοχή.

Η κα Τσανάκα ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι καταχωρείται στο κτηματολογικό γραφείο Καβάλα η πράξη εφαρμογής του σχεδίου Περιγιαλίου. Παρουσία των δημοσιογράφων υπέγραψε τη σχετική αίτηση λέγοντας ότι είναι μία μεγάλη στιγμή για την πόλη της Καβάλας. Ακολουθεί διαδικασία νομικού ελέγχου, εισαγωγή δεδομένων στο εθνικό κτηματολόγιο.

Προϋπόθεση για τα «καθαρά» οικόπεδα να έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν οικοδομική άδεια, να καταργηθεί το 20% της εισφοράς σε χρήμα. Τα υπόλοιπα οικόπεδα πρέπει νάχουν πρόσωπο σε δρόμο, ο οποίος θα είναι υπαρκτός.

Ο Φίλιππας Φιλιππίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι κατά σύμπτωση το σχέδιο πόλης Περιγιαλίου άνοιξε το 1999 όταν πάλι ήταν αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών. «Με μένα το σχέδιο άνοιξε, με μένα το σχέδιο κλείνει», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι με την υπογραφή της αίτησης από πλευράς της δημάρχου, όλα τα δεδομένα του σχεδίου στέλνονται στο κτηματολογικό γραφείο για καταχώρηση, η επεξεργασία που μεσολαβεί θα διαρκέσει όπως είπε το πολύ ένα μήνα. Αμέσως μετά θα μπορεί να δίδεται για κάθε ιδιοκτησία οι συντεταγμένες της και ο κόσμος – είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης – θα μπορεί να χτίζει υπό προϋποθέσεις. Δημιουργείται ωστόσο επιτροπή που θ΄ ασχοληθεί με τα επικείμενα, δηλαδή τα ακίνητα που ήδη υπάρχουν σε οικόπεδα στο Περιγιάλι. Αν ένα οικόπεδο έχει επικείμενο κτίσμα τότε μεσολαβεί επιπλέον διαδικασία.

Σύμφωνα με το Φ. Φιλιππίδη το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διάνοιξη των δρόμων, η ύδρευση και η αποχέτευση. Είναι τα πρώτα έργα που ζητάμε από το νέο ΕΣΠΑ. Προβλέπεται δε – είπε ο αντιδήμαρχος – οδοποιΐα στο Περιγιάλι 80 περίπου χιλιομέτρων.

Η κα Χατζηλιάδου είπε ότι μετά την υπογραφή της αίτησης από τη δήμαρχο μπορεί να ζητήσει ο Δήμος Καβάλας την καταχώρηση της πράξης εφαρμογής. Συμφώνησαν άπαντες ότι είναι πρόβλημα για το σχέδιο Περιγιαλίου το ότι ολοκληρώνεται σε μία στιγμή οικονομικής κρίσης.

Η εισήγηση στη συνέντευξη τύπου της Δημάρχου για το σχέδιο πόλης Περιγιαλίου αναφέρει τα ακόλουθα:

 

Ανακοινώνεται ότι καταχωρείται στο Κτηματολογικό Γραφείο Καβάλας η Πράξη Εφαρμογής του σχεδίου πόλης Περιγιαλίου, μετά από αίτηση του Δήμου Καβάλας.

Το σχέδιο πόλεως Περιγιαλίου  εγκρίθηκε ως επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως της Καβάλας τον Ιανουάριο  του 1990, και αναθεωρήθηκε όπως ισχύει σήμερα τον Νοέμβριο του 2010 με αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα.

Η Πράξη Εφαρμογής Περιγιαλίου που η μελέτη της ξεκίνησε το έτος 1993, συντάχθηκε από τον Δήμο Καβάλας τον Μάρτιο του 2012 και μετά την νόμιμη διαδικασία των αναρτήσεων κυρώθηκε από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ τον Οκτώβριο του 2013.

Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.) των τεχνικών εργασιών για την συμβατότητα των ψηφιακών στοιχείων της Πράξης Εφαρμογής με την κτηματολογική βάση, ο Δήμος Καβάλας ζητά την καταχώρηση στο Κτηματολογικό Γραφείο Καβάλας της κυρωμένης Πράξης Εφαρμογής του σχεδίου πόλης Περιγιαλίου.

Από το Κτηματολογικό Γραφείο Καβάλας μετά την αίτηση του Δήμου Καβάλας για καταχώρηση και τον απαιτούμενο νομικό έλεγχο, δίνεται εξουσιοδότηση στην ΕΚΧΑ Α.Ε. να εισάγει τα ψηφιακά δεδομένα (χωρικά και περιγραφικά) στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ο Δήμος Καβάλας πρόκειται να επιβάλει εισφορά σε χρήμα στους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες σύμφωνα με τον Ν. 1337/83, ανάλογα με την επιφάνεια γης που ορίζει η Πράξη Εφαρμογής. Η εισφορά επιβάλλεται σε δόσεις ενώ προβλέπεται έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση. Ακόμα ο Δήμος Καβάλας αποζημιώνει τα επικείμενα προκειμένου να διανοιχθούν οι οδοί.

Για έκδοση οικοδομικών αδειών μετά την καταχώρηση της Π.Ε. στο Κτηματολόγιο, απαιτείται το οικόπεδο να έχει πρόσωπο σε διανοιγμένο και διαμορφωμένο στα οριστικά του υψόμετρα δρόμο και να έχει καταβληθεί το 20% της εισφοράς σε χρήμα.

Από τα στοιχεία της μελέτης αναφέρουμε ότι η έκταση της περιοχής σχεδίου πόλης  είναι 2500 στρέμματα και έχουν γίνει 2768 δηλώσεις ιδιοκτησίας από 1527 διαφορετικά πρόσωπα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Μ.ΠΕΜΠΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Επόμενο άρθρο

Ο Μάκης Παπαδόπουλος αντάλλαξε ευχές για Καλό Πάσχα