Dark Mode Light Mode

Τα λάθη του δασικού χάρτη o δήμος Καβάλας θα καταθέσει ένσταση

Την προηγούμενη εβδομάδα ανήρτησε το Δασαρχείο Καβάλας το δασικό χάρτη που αφορά στη δημοτική ενότητα Καβάλας και την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση του χάρτη. Ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, στη διάρκεια της συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με την παρουσία του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, αναφέρθηκε στο θέμα υποστηρίζοντας ότι ο δήμος έχει υποστεί μία μεγάλη οικονομική ζημιά από τη σχετική νομοθεσία που ορίζει ως δάσος ακόμα και τις εκτάσεις που καλύπτονται από πουρνάρια ύψους 10 εκατοστών. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δασικό χάρτη, 55 διαφορετικά σημεία που βρίσκονται στις παρυφές της πόλης, χαρακτηρίζονται ταυτόχρονα και αναδασωτέες εκτάσεις αλλά και οικόπεδα εντός σχεδίου όπου δύναται να οικοδομηθούν σπίτια. Το Δασαρχείο επιμένει να χαρακτηρίζει τις εκτάσεις αναδασωτέες και δεν αποδέχεται το σχέδιο του 1985.

Την παρουσίαση του χάρτη παρακολούθησε την περασμένη Παρασκευή ο δικηγόρος Φάνης Γκερλεκτσής, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας κλήθηκε να διατυπώσει την άποψή του από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ. Αρχικά παρατήρησε ότι η ανάρτηση του δασικού χάρτη για τον καποδιστριακό δήμο Καβάλας αναμενόταν τον Ιανουάριο και στη συνέχεια δεν απέκλεισε την ανάκληση του χάρτη, αφού σ’ αυτόν παραμένουν αρκετές «γκρίζες ζώνες». Πρόκειται δηλαδή για σημεία όπου είτε το σχέδιο πόλης εισδύει στη δασική έκταση, είτε συμβαίνει το αντίστροφο.

Οι «θιγόμενοι» ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέλθουν στην υπηρεσία προκειμένου να διερευνήσουν τις ενδείξεις του χάρτη σε σχέση με τις ιδιοκτησίες τους και στη συνέχεια να αποφασίσουν εάν θα προβάλουν τις αντιρρήσεις τους εντός προθεσμίας 60 ημερών όπως προβλέπει ο νόμος, έως δηλαδή τις 16 Σεπτεμβρίου 2013. Η κατάθεση των αντιρρήσεων θα δώσει στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να διατηρήσουν ανοικτό το δικό τους θέμα ώστε να εξετασθεί μεμονωμένα από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί, με σκοπό να ακολουθήσει αυτοψία. Οι ιδιοκτήτες επίσης μπορούν είτε μόνοι είτε συνοδευόμενοι από τοπογράφους και δικηγόρους, να παρουσιαστούν ενώπιον της επιτροπής και να υποστηρίξουν τα επιχειρήματά τους.

Ο Φάνης Γκερλεκτσής επεσήμανε ότι όσοι ζήτησαν ανάκληση του δασικού χάρτη οφείλουν να παραθέσουν τα σημεία της διαφωνίας τους, διότι όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της συσκέψεως δε στάθηκαν αρκετά ώστε να παύσει η διαδικασία. Ο δήμος Καβάλας επομένως ως άμεσα ενδιαφερόμενος θα πρέπει να διερευνήσει το θέμα. Ζητούμενο είναι να ξεκαθαριστεί η φύση των προβλημάτων τα οποία και οδηγούν στην ανάγκη ανακλήσεως του χάρτη. Ο κ. Γκερλεκτσής παραδέχθηκε ότι μικρές ή μεγαλύτερες αδυναμίες πράγματι δύναται να υπάρχουν στο χάρτη, αφού δεν περιλαμβάνονται χαρακτηρισμοί για όλες τις ιδιοκτησίες στο ύψωμα Βασιλάκη για παράδειγμα και στην περιοχή πάνω από το σανατόριο. Έστω κι αν οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες είναι καταχωρημένες στο κτηματολόγιο. Ενώ σοβαρή αμφισημία υπάρχει στην περιοχή γύρω από την πόλη.

 

ΕΝΣΤΑΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ

Αντίθετος με την άποψη του Δασαρχείου δήλωσε χθες το πρωί ο αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης, που ουσιαστικά ζητά την ανάκληση του χάρτη ώστε το θέμα να εξετασθεί εξαρχής. Ο δήμος Καβάλας είχε εκφράσει εγκαίρως τις αντιρρήσεις του, πριν καν ετοιμασθούν οι δασικοί χάρτες και ενόσω συντάσσονταν το γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Τότε η διοίκηση είχε ασχοληθεί με περιοχές όπως του Αγίου Τρύφωνα και του Προφήτη Ηλία που συμπεριλαμβάνονται στο ρυμοτομικό σχέδιο του 1984, τις οποίες όμως το Δασαρχείο χαρακτηρίζει ως αναδασωτέες βάσει διατάγματος του 1934. Τότε φυσικά οι συντεταγμένες δεν ήταν τόσο συγκεκριμένες όσο οι σημερινές η δε δασική γραμμή στο χάρτη εμφανιζόταν καλύπτοντας όμως μια περιοχή 200 μέτρων.

Υπάρχουν περιοχές που ρυμοτομήθηκαν νόμιμα με προεδρικό διάταγμα, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, ωστόσο οι ίδιες περιοχές χαρακτηρίζονται είτε ως δάσος είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων ως αμφισβητούμενο σημείο. Σαφώς και θα έπρεπε να υπερισχύσει το σχέδιο πόλεως του 1985. Εξάλλου, βάσει του νέου νόμου όποια περιοχή είναι νόμιμα πολεοδομημένη δεν ανήκει πλέον στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου.

Από τη γραμματεία του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη προσφάτως ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τις υπό αμφισβήτηση περιοχές και υπήρξε ακόμη και υπαινιγμός για ανάκληση του δασικού χάρτη.

Η διοίκηση του δήμου πάντως μελετά τον πρόσφατο νόμο ώστε εντός των επόμενων δύο ή τριών ημερών να αποφασιστεί η στάση που θα τηρηθεί. Ο δήμος Καβάλας σκοπεύει έτσι κι αλλιώς να καταθέσει ένσταση κατά του δασικού χάρτη πολύ πριν τη λήξη της προθεσμίας των 60 ημερών.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας υποστηρίζει τις θέσεις της ΕΣΕΕ

Επόμενο άρθρο

Πότε θα ολοκληρωθεί ο παιδικός της οδού Εκάβης;