Περιπλέκεται επικίνδυνα η διαδικασία αξιοποίησης των λουτρών των Ελευθερών, αφού η νέα εκκρεμότητα που ανέκυψε τελευταία παρά τις προσπάθειες της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, δεν συζητήθηκε χθες στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο.
Το θέμα έμεινε τελικά εκτός ημερήσιας διάταξης, για να συζητηθεί – εάν όλα πάνε καλά – στην επόμενη συνεδρίαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου.
Ουδείς γνωρίζει πότε θα γίνει αυτή. Πιθανότερο είναι το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο να συνεδριάσει πάλι το δεύτερο 15θήμερο του Νοέμβρη. Μέχρι τότε υπομονή. Πληροφορίες γι΄ αυτήν την εξέλιξη έφτασαν στην Καβάλα από την Τετάρτη 24 Οκτώβρη. Έμαθαν τελικά οι εκπρόσωποι της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, ότι οι προσπάθειές τους δεν είχανε αποτέλεσμα, αλλά δε μπορούσαν να πιστέψουν ότι θα δοθεί αναβολή, ενώ οι ίδιοι επεδίωκαν το αντίθετο. Γι΄ αυτό άλλωστε κι απέφυγαν να ταξιδέψουν στην Αθήνα χθες, όπως ήταν ο αρχικός τους προγραμματισμός.
Το παρελθόν της υπόθεσης αυτής, μιας υποτίθεται ώριμης επένδυσης, είναι πρόσφατο και λίγο πολύ γνωστό. Ενώ ο επενδυτής ετοιμάζονταν να εγκατασταθεί στα λουτρά των Ελευθερών, τα οποία νοίκιασε από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, παρενέβη η εφορία νεότερων μνημείων, προτείνοντας τρία από τα τριάντα κτίσματα να χαρακτηριστούν διατηρητέα. Αρμόδιο για ν΄ αποφασίσει για την πρόταση αυτή ήταν το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο.
Από τον προηγούμενο μήνα ο Αρχ. Γρανάς προσπάθησε το θέμα να συζητηθεί σε συνεδρίαση του αρχαιολογικού συμβουλίου χθες Πέμπτη 25 Οκτώβρη. Ενώ κάτι τέτοιο είχε συμφωνηθεί, δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα, υπήρξαν αντιδράσεις για την αξιοποίηση των λουτρών από τον ιδιώτη και τελικά το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο φαίνεται να υποχώρησε κι έβγαλε από την ημερήσια διάταξη το θέμα των λουτρών των Ελευθερών, για να το μελετήσει καλύτερα.
Χθες έγινε γνωστό ότι παρέμβαση για το μέλλον τον λουτρών των Ελευθερών, έκανε κι ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Καβάλας. Επιστολή του στάλθηκε στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο. Υπογράφεται από την Φωφώ Γουναροπούλου, πρόεδρο του συλλόγου και την γενική γραμματέα Ουρανία Ζώνιου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο έγγραφο οι αρχαιολόγοι σημειώνουν τα εξής: «Θεωρώντας ότι τα λουτρά των Ελευθερών ανήκουνε στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας ζητούμε να χαρακτηριστούν ιστορικός τόπος, όπως προβλέπει υπουργική απόφαση του 2002. Ο λόγος είναι ότι περιέχονται σε αυτά σύνθετα έργα του ανθρώπου και της φύσης μεταγενέστερα του 1830, τα οποία συνιστούν χαρακτηριστικούς ομοιογενείς χώρους που είναι δυνατόν να οριοθετηθούν τοπογραφικά, επιβάλλεται δε η προστασία λόγω της κοινωνικής τεχνικής αρχιτεκτονικής ιστορικής και επιστημονικής τους σημασίας».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Καβάλας, συμφωνεί με την πρόταση της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς να κηρυχθούν μνημεία τα τρία κτίρια του συγκροτήματος, δηλαδή τα ξενοδοχεία «Αμφίπολη» και «Παγγαίο» και το Εστιατόριο.
Η κατάσταση είναι φανερό ότι περιπλέκεται περισσότερο, αφού άλλο πράγμα είναι να κηρυχθούν τρία κτίρια μνημεία κι άλλο πράγμα – ακόμα σοβαρότερο – είναι να χαρακτηριστεί όλη η περιοχή των Λουτρών των Ελευθερών ως ιστορικός τόπος.
Χθες στο διοικητήριο δεν υπήρξε αντίδραση από τον Αρχ. Γρανά, για την εξέλιξη που παρουσιάζει το όλο θέμα. Ούτε φυσικά υπήρξε αντίδραση από τον επενδυτή, ο οποίος σε γενικές γραμμές αλλιώς τα περίμενε και για άλλα προετοιμάζονταν, κι άλλα προκύπτουν στην πορεία.
—
—