Του Βασλη Δημητρίου
Καθώς στον ταφικό τύμβο συνεχίζονται οι ανασκαφές βρέθηκε μαρμάρινη θύρα με μεντεσέδες και καρφιά, πράγμα που μαρτυρεί ότι πρόκειται για ταφικό Μακεδονικό μνημείο του 4ου π.Χ. αιώνα. Μετά από την αποκάλυψη των τελευταίων ευρημάτων πείστηκαν και οι πιο δύσπιστοι ότι στον ταφικό τύμβο του Καστά αναπαύονται πρόσωπα επιφανή από το περιβάλλον του Μ. Αλεξάνδρου.
Επειδή διάφοροι ειδικοί και ανειδίκευτοι υποστηρίζουν ότι τα μάρμαρα του ταφικού τύμβου προέρχονται από τα αρχαία λατομεία Αλυκές Θάσου, για την ενημέρωση του κοινού και των αναγνωστών στην εφημερίδα σας, σημειώνω ότι το κοίτασμα των λατομείων στις Αλυκές Θάσου είναι γκρίζο κρυσταλλίνα χονδρόκοκκο, δηλαδή αποτελείται από μεγάλα κρύσταλλα και δεν προσφέρεται συνήθως για προτομές και γλυπτά.
Οι σμιλευτές γλύπτες προτιμούν τα λευκά ψιλόκοκκα όπως είναι τα μάρμαρα Πεντέλης, ο Λιχνίας Νάξου, το χιονόλευκο κρυσταλλικό Δολομίτη που είναι το μοναδικό στον κόσμο και αποτελείται από μικρούς κρυστάλλους!
Οι ποιότητες αυτές παρατηρούνται στην Βορειοανατολική Θάσο στην Παναγία, Σαλιάρα, Τρεις Γκρεμοί κ.α. Από το χιονόλευκο μάρμαρο κατασκευάστηκαν το Λιοντάρι, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, η μαρμάρινη θύρα και ο περίγυρος του Τύμβου που προέρχονται από τις παραπάνω περιοχές της Θάσου.
Οι πωρόλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν στον Τύμβο προέρχονται από την περιοχή Μαύρη Θάλασσα Νιγρίτας.
Αν κάποιος επισκεφθεί το Μουσείο της Αμφίπολης θα παρατηρήσει ότι όλα τα μαρμάρινα γλυπτά είναι από το χιονόλευκο μάρμαρο Θάσου που προανέφερα πιο πάνω.
Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Μεσολακκιά προσπάθησα να μάθω από πού προέρχεται η λέξη «Καστά». Κανείς δεν γνώριζε εκτός από τον πρώην Δήμαρχο ο οποίος μου είπε ότι προέρχεται από το Κάστα και το φρούριο.
Η επιλογή του τύμβου πέρα από την ωραία φυσική θέση και το μικρό υψόμετρο από την θάλασσα όμως μπορείς να δεις όλη την Ανατολική Μακεδονία και τα βουνά της όπως επίσης τα Κερδύλια όρη και το όρος Χολομώντα Χαλκιδικής.
Εκτός από την ωραία θέα πιθανόν όμως να συνδέεται και με τα άφθονα νερά που αναβλύζανε σε μικρή απόσταση ανατολικά του Τύμβου.
Τα νερά αυτά μεταφέρθηκαν στο νέο χωριό Μεσολακκιά όταν οι κάτοικοι για οικονομικούς λόγους το 1966 εγκατέλειψαν το ορεινό χωριό Λακοβίκια.
Το ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων είναι πολύ μεγάλο αφού από πληροφορίες του Μουσείου Αμφίπολης έμαθα ότι καθημερινά το επισκέπτονται 150 άτομα και τα Σαββατοκύριακα φθάνουν τα 400. Συμπέρασμα ότι τον Τύμβο τον επισκέπτονται περισσότεροι άνθρωποι και μάλιστα και τουρίστες από όλο τον πλανήτη.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία όλα συνηγορούν ότι ο ένοικος ή οι ένοικοι προέρχονται από το στενό περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πολύ σύντομα ο Ελληνισμός όλου του κόσμου για άλλη μια φορά θα αισθανθεί περήφανος για τους αρχαίους προγόνους μας, για τα έργα τους αφού αρχαίοι Έλληνες είναι αυτοί που διέδωσαν τον πολιτισμό και την Δημοκρατία σε όλο τον Κόσμο.
Ευχαριστώ
Βασλης Δημήτριος