Dark Mode Light Mode

Τα πιάτα της Καβάλας για ντόπιους και ξένους

Στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά, που απουσιάζει στην έκθεση τουρισμού της Μόσχας, έγινε χθες το μεσημέρι συνάντηση τοπικών φορέων με στόχο η Καβάλα ν΄ αποκτήσει τα δικά της πιάτα. Τα δικά της εδέσματα που θα προσφέρονται ως πιάτα της Καβάλας, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στις πόλεις. Με την ίδια πρωτοβουλία, πάντα σε πιλοτική βάση, τα δικά της πιάτα αποκτά η περιοχή των Κρηνίδων, δηλαδή ο πρώην Δήμος Φιλίππων.

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από καιρό. Είναι προσπάθεια του συνεργάτη του Αρχέλαου Γρανά, Κώστα Παπαδόπουλου, με την ενεργό συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Γιώργου Γερομάρκου.

Στη χθεσινή συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωπος των ξενοδόχων ο κ. Φώτης Πούλος, εκπρόσωποι της Δημωφέλειας, του Επιμελητηρίου, των σχολών μαγειρικής που εδρεύουν στην Καβάλα και οι οποίοι ενεπλάκησαν στην ίδια υπόθεση, ο πρόεδρος των εστιατόρων Μάκης Κωνσταντινίδης και η πρόεδρος των επαγγελματιών των Κρηνίδων.

Για τα πιάτα του Δήμου Καβάλας η πρόταση των εστιατόρων που έγινε δεκτή, αναφέρεται σε πιάτα με ψαρομεζέδες, όπου θα ξεχωρίζουν η σαρδέλα παντρεμένη, το μυδοπίλαφο, και τα αχνιστά σκυλάκι – βάτος, το πιάτο με κρέας, σουβλάκι μαρινιαρισμένο με μέλι και κρασί, σε ξυλάκι από δενδρολίβανο. Όσο για την περιοχή του πρώην Δήμου Φιλίππων, η πρόεδρος των επαγγελματιών μετέφερε την άποψη όλων των συναδέλφων της, ομόφωνη άποψη τα περιοχής, για τοπικό πιάτο με θέμα το σαλιγκάρι που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Η προσπάθεια χθες συγκεκριμενοποιήθηκε. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη βήματα που θα γίνουν. Πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση και έλεγχος, παρατήρησε σωστά ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων Φώτης Πούλος.

Ο Γ. Γερομάρκος είπε στην αρχή της συνάντησης τα ακόλουθα: «Είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι να κάνει με το τοπικό πιάτο και την γαστρονομία της περιοχής. Ήταν ένα ζήτημα το οποίο βρίσκαμε συνεχώς μπροστά μας και στην προβολή της περιοχής. Προσπαθούσαμε να έχουμε ένα τοπικό πιάτο, να έχουμε τοπικό πρωϊνό, κυρίως με τοπικά προϊόντα. Αυτή η διαδικασία πλέον είναι σε καλή βάση. Εδώ τώρα συζητήσαμε για το πώς αυτό το πιάτο το οποιο πλέον έχει επιλεγεί σε συνεργασία όλων των φορέων θα παρουσιαστεί στην τοπική κοινωνία της Καβάλας και πως θα κατοχυρωθεί, ώστε όλοι οι χώροι της εστίασης να μπορούν και να το παραγάγουν αλλά και να το δώσουν στους πελάτες τους».

ΕΡ: Και τι περιλαμβάνει το πιάτο της Καβάλας;

ΑΠ: «Κατ΄ αρχήν αφορά μόνο το Δήμο Καβάλας. Λειτουργεί πιλοτικά. Περιλαμβάνει ένα πιάτο από τη δημοτική ενότητα των Κρηνίδων και δύο πιάτα από τον παλαιό Δήμο Καβάλας – να το πω έτσι – ένα έχει να κάνει με προϊόντα της θάλασσας κι ένα άλλο με κρεατικά. Αλλά αυτό που έχω να τονίσω εγώ είναι ότι μπορεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος να έγινε αυτή η διαδικασία, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Εδώ ενεπλάκησαν όλοι οι φορείς. Απλά η περιφέρεια και τοπική ενότητα Καβάλας ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντονίσει αυτή την προσπάθεια κι από κει και πέρα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και υπήρξε αυτός ο άψογος συντονισμός, για να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα που παρουσιάσαμε, μάλλον που μας παρουσίασαν… Έγκειται λοιπόν από δω και πέρα να κάνουμε τα επόμενα βήματα, ώστε αυτό να υλοποιηθεί και να γίνει πραγματικότητα».

 

Ο Κώστας Παπαδόπουλος είπε τα εξής: «Τα πιάτα της Καβάλας, είναι κατ΄ αρχήν μία συνεργασία των εστιατόρων και των σχολών μαγειρικής και του συνδέσμου ξενοδόχων. Όπως σας είπε κι ο αντιπεριφερειάρχης συμμετείχανε όλοι. Αυτή τη στιγμή θα γίνει η παρουσίαση της επιλογής, επιδεικτικά από τον πρόεδρο των εστιατόρων κ. Κωνσταντινίδη και θα συζητήσουμε για το πώς θα παρουσιάσουμε αυτό στην τοπική κοινωνία της Καβάλας και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για να το καθιερώσουμε και στην υπόλοιπη τουριστική αγορά».

ΕΡ: Από πότε οι μόνιμοι κάτοικοι ή οι επισκέπτες θα μπορούνε να ζητούνε κάποιο απ΄ αυτά τα τρία πιάτα;

ΑΠ: «Υποθέτω από φέτο, το καλοκαίρι».

ΕΡ: Έχει εξεταστεί και το κόστος; Θα είναι προσιτό σε όλους;

ΑΠ: «Άλλωστε η συμφωνία των εστιατόρων ήτανε αυτό εδώ, γιατί αυτοί είναι οι κυρίαρχοι, που θα πάρουνε το βάρος της παρουσίασης. Είναι πιάτα τα οποία είναι γνωστά, εκτός από μία μικρή – έτσι – έκπληξη».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Αύριο το πρωί η απόφαση της ΕΕΑ

Επόμενο άρθρο

Το ΙΚΑ από ΕΟΠΥΥ γίνεται ΠΕΔΥ!