Στις δύο συνεχόμενες αναφορές του ΤΕΕ-ΑΜ για την υποψηφιότητα του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων για ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δηλ. στην «1η ετήσια γιορτή» παρουσία Μηχανικών και προσκεκλημένων και στο Δελτίο τύπου που ακολούθησε δε γίνεται καμία απολύτως αναφορά στη συμμετοχή του ΤΕΕ-ΑΜ σ’ αυτήν την πολύ σημαντική δράση. Η νέα Διοίκηση του ΤΕΕ-ΑΜ για μια ακόμη φορά προτίμησε, όπως συνηθίζει άλλωστε, να αποσιωπήσει το γεγονός της ουσιαστικής συμμετοχής του φορέα στην προετοιμασία του φακέλου της υποψηφιότητας παρά να το προβάλει, επειδή και η συγκεκριμένη δράση πιστώνεται εξ’ ολοκλήρου στην προηγούμενη Διοίκηση.
Για την ιστορία, το ΤΕΕ-ΑΜ συμμετείχε από την πρώτη στιγμή δια του Προέδρου του, στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2010 στην έδρα του τότε Δήμου Φιλίππων, επί Δημαρχίας Λ.Τσαταλμπασίδη, ορίζοντας ως μόνιμη εκπρόσωπο για την προετοιμασία του φακέλου την Αρχιτέκτονα Μηχανικό Σοφία Παλαιολόγου και στη συνέχεια, στις 24-05-2013 ορίζοντας εκπροσώπους στην αντίστοιχη κεντρική ομάδα εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής ολοκλήρωσης του φακέλου υποψηφιότητας για την UNESCO πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Καβάλας στις 05/02/2014 με τη συμμετοχή της εκπροσώπου του ΤΕΕ-ΑΜ καθώς και του Προέδρου της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπής. Προσπερνάμε τις συμπλεγματικές λογικές και συμπεριφορές της «ομάδας», που από το τέλος Φεβρουαρίου 2014, έχει την ευθύνη της Διοίκησης του ΤΕΕ-ΑΜ. Το ΤΕΕ, ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, δεν είναι μόνο η Διοίκησή του, είναι κυρίως το έμψυχο υλικό που διαθέτει, είναι οι εκατοντάδες επιστήμονες που αφιερώνουν αμισθί πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους προκειμένου να υπηρετήσουν το φορέα τους, να καταξιώσουν το ρόλο του. Η αναγνώριση της προσφοράς τους είναι αρετή, αποτελεί χρέος, είναι μέρος του αξιακού συστήματος, είναι προϋπόθεση για περαιτέρω βελτίωση της δράσης. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής (05/02/2014) προέκυψαν ζητήματα που αφορούν την υποστήριξη της υποψηφιότητας και σχετίζονται με δράσεις-παρεμβάσεις στον ευρύτερο χώρο των Φιλίππων, οι περισσότερες εκ των οποίων αποτελούν προνομιακό πεδίο του ΤΕΕ και των Μηχανικών. Τέτοια ζητήματα που οφείλει το ΤΕΕ-ΑΜ να επεξεργαστεί είναι:
1)Απεμπλοκή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που είχε συνταχθεί για τον πρώην Δήμο Φιλίππων και βρίσκεται στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ χωρίς έγκριση, με την προσαρμογή στα νέα δεδομένα του Καλλικρατικού Δήμου Καβάλας, με βάση στις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ που θα αφορούν περισσότερες χωρικές ενότητες όπως των Φιλίππων και της Λυδίας.
2)Συμβολή του ΤΕΕ-ΑΜ στην ομάδα παρακολούθησης του χώρου με δεδομένο ότι ο χώρος θα κρίνεται στην πορεία του συνεχώς και αυτή η δράση αποτελεί μέρος του φακέλου της υποψηφιότητας.
3)Οικιστικές δεσμεύσεις και χρήσεις γης στις ζώνες προστασίας.
4)Πρόγραμμα βελτίωσης των όψεων των κτισμάτων που είναι κοντά στον αρχαιολογικό χώρο καθώς και άλλες βελτιώσεις με νέα μορφολογικά στοιχεία.
5) Καθορισμός ουδέτερων ζωνών (puffer zones).
6)Πρόγραμμα απαλλοτριώσεων για ιδιοκτησίες εντός του αρχαιολογικού χώρου.
7)Νέα οδική σύνδεση Κρηνίδων με την περιφερειακή οδό και με το μελλοντικό κάθετο άξονα Δράμας-Καβάλας, ανατολικότερα, σε απόσταση ασφαλείας από τον αρχαιολογικό χώρο.
Υπάρχει επομένως σημαντικό πεδίο δράσης για το ΤΕΕ-ΑΜ.
Τα δελτία τύπου από μόνα τους δεν παράγουν έργο. Χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται όραμα, απαιτείται καλή πρόθεση και συνθετική ικανότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι μοιραίο να διαλέξει κανείς ανάμεσα στο να μην είναι απολύτως τίποτε και στο να υποκρίνεται αυτό που είναι.
Καβάλα, 23 Μαρτίου 2014
Για την ΟΡ.ΜΗ. ( ΟΡΑΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ για την Ανατολική Μακεδονία)
Λάζαρος Βασιλειάδης
—