Από το πρωί σήμερα και παρά την κακοκαιρία, βρίσκονταν στο νομό Καβάλας ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Αργά το μεσημέρι μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης με τους εκπροσώπους της ιχθυόσκαλας συνάντησε τους δημοσιογράφους τους οποίους ενημέρωσε για τις βασικές αρχές κατευθύνσεις, πρωτοβουλίες της διοίκησής του και για τα ειδικότερα θέματα που τον απασχόλησαν κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα.
Για το πρόβλημα των τεναγών Φιλίππων τα οποία συχνά πλημμυρίζουν ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα εγκατασταθεί ο εργολάβος που θ΄ αναλάβει το έργο του καθαρισμού της κεντρικής τάφρου.
Δρομολογούνται δύο παράλληλα έργα για τα νερά προερχόμενα από την περιοχή της Δράμας και την περιοχή του Παγγαίου. Υπάρχει αισιοδοξία ότι τα έργα αυτά δεν θα αργήσουν ν΄ αρχίσουν να εκτελούνται.
Ο Γ. Παυλίδης ζητά να πραγματοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, ευρεία σύσκεψη των ΤΟΕΒ που εμπλέκονται στην περιοχή της λεκάνης απορροής, κάτι που σημαίνει ότι για τα τενάγη των Φιλίππων θα υπάρξει συνεργασία δύο περιφερειακών αυτοδιοίκησεων της κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής και Θράκης.
Το έργο στο φράγμα «Μαρμαρά» είναι σε εξέλιξη, θα τελειώσει το 2015, είπε χθες ο κ. Παυλίδης, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης.
Το ίδιο διάστημα, δηλαδή το επόμενο έτος, θα ξεκαθαρίσει πόσο είναι το κόστος της μελέτης για το έργο άρδευσης των 15.000 στρεμμάτων.
Γύρω από τα έργα που εκτελούνται με την εμπλοκή και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στο κεντρικό λιμάνι, ανακοινώθηκε ένα καινούριο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους.
Ο κ. Παυλίδης είπε ότι τα έργα επέκτασης και θωράκισης του προσήνεμου μόλου σταμάτησαν τον Απρίλιο του 2014, αλλά ξαναρχίζουν. Γι΄ αυτά ζήτησε επιτάχυνση, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ανάδοχος δεσμεύτηκε – είπε χθες ο Γ. Παυλίδης – να ολοκληρώσει τα έργα το Μάη του 2015, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο των πλωτών εξεδρών.
Για την ιχθυόσκαλα ο κ. Παυλίδης είπε ότι είναι δίκαιο το αίτημα όσων εργάζονται σε αυτήν, να απεμπλακεί η ιχθυόσκαλα Καβάλας από το Οργανισμό κεντρικών αγορών και αλιείας όπου σήμερα ανήκει.
Ο κ. Παυλίδης υποσχέθηκε να θέσει το αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο ώστε η ιχθυόσκαλες να λειτουργούν αυτόνομα και το κέρδος από τη λειτουργία τους να μένει στην τοπική αγορά, στην τοπική οικονομία. Να διατεθεί δε για την ανάδειξη και ισχυροποίηση της αλιείας.
Σε ερώτηση για το αγωγό ΤΑΡ ο κ. Παυλίδης απέφυγε να υιοθετήσει ότι έκαναν άλλοι τοπικοί φορείς λέγοντας ότι ο αγωγός δεν πρέπει να θίξει γη υψηλής παραγωγικότητας.
Μία ακόμη φορά είπε ότι το έργο θα γίνει, δηλαδή θα περάσει από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο αγωγός και πρόσθεσε «μ΄ ενδιαφέρει να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών».
Ο Θ. Μαρκόπουλος παρατήρησε ότι για το έργο αλλαγών και ανακαίνισης της ιχθυόσκαλας, η περιφερειακή ενότητα Καβάλας έχει μόνο την επίβλεψή του. Παρατήρησε ότι είναι δύσκολη η σημερινή κατάσταση καθώς, επειδή το έργο έμεινε στη μέση τώρα μόλις θα ξαναρχίσει μετά από μια μεγάλη διακοπή, επικρατούν στην ιχθυόσκαλα σε ώρα εργασίας πολλών ανθρώπων, συνθήκες Σιβηρίας.
Είναι απαράδεκτο και προκλητικό να υπάρχουν διόδια στην παράκαμψη Καβάλας. Θα ωθήσουν την κίνηση από την Εγνατία οδό μέσα στην πόλη, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Παυλίδης.