Στη δημοτική καπναποθήκη πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου η εκδήλωση του Δήμου Καβάλας, αφιερωμένη στη διεθνή ημέρα μουσείων.
Ήταν μία εκδήλωση που έγινε με μικρή καθυστέρηση. Η διεθνή μέρα μουσείων γιορτάζεται παγκοσμίως νωρίτερα το Μάιο. Ήταν μία εκδήλωση παρουσία της δημάρχου, του Μάκη Παπαδόπουλου κι άλλων εκπροσώπων του Δήμου Καβάλας, που είχε ως θέμα το «βιώσιμο μουσείο».
Μιλώντας με τους εκπροσώπους του Δήμου Καβάλας και κάποιους από τους εισηγητές μεταφέραμε τη συζήτηση σε ένα άλλο θέμα πιο φιλικό και πιο επίκαιρο. Μπορεί η δημοτική καπναποθήκη να λειτουργήσει ως μουσείο κι αν λειτουργήσει ως μουσείο ποιο είναι αυτό που θα φιλοξενηθεί στο κτήριο;
Ο Μ. Λυχούνας είπε στην εφημερίδα μας, ότι ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους έργο του ΕΣΠΑ που δρομολόγησε η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, το οποίο προβλέπει τα ¾ του κτηρίου να φιλοξενήσουν τα μουσεία. Βαγή – Λαογραφικό μουσείο Δήμου Καβάλας – Δημοτικό αρχείο. Στο υπόλοιπο ¼ του κτηρίου θα φιλοξενηθεί το μουσείο Καπνού. Κι αυτό όπως είπε το σχέδιο δεν είναι οριστικό. Ήδη ο δήμος Καβάλας σε συνεργασία με το σύλλογο καπνεμπόρων ετοιμάζονται να εκπονήσουν μελέτη με το νέο ΕΣΠΑ όπου στη δημοτική καπναποθήκη θ΄ απλωθεί το μουσείο καπνού, θα γίνει βάση ενός μουσειακού χώρου, με θέμα τον καπνό.
Εξεταζονται κι άλλα σενάρια. Τα μουσεία που προαναφέραμε (λαογραφικό μουσείο δήμου Καβάλας, Μουσείο Βαγή, Δημοτικό αρχείο) βάσει των νέων σχεδίων να μεταστεγαστούν σε άλλο δημοτικό κτήριο.
Όπως φαίνεται η δημοτική καπναποθήκη θα έχει ως πρωταγωνιστή το μουσείο Καπνού. Αλλά κι αυτό το σχέδιο είναι μακρινό μιας κι αναφέρεται στο επόμενο ΕΣΠΑ.
Με την ευκαιρία της συμμετοχής στην εκδήλωση του Σαββάτου, μουσειολόγων, ειδικών πάνω σε θέματα μουσείων απ΄ όλη την Ελλάδα, έγινε συζήτηση για άλλα μουσεία που λειτουργούν στην πόλη μας. Για παράδειγμα συζήτηση με τους εισηγητές είχανε εκπρόσωποι του μουσείου του συλλόγου της Μικράς Ασίας, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν και εκπρόσωποι του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας.
Στην εφημερίδα μας μίλησε η Ανδρομάχη Γκαζή, μουσειολόγος που μελετά τη φιλοξενία στη δημοτική καπναποθήκη του μουσείου καπνού. Μιλώντας ειδικά για το μουσείο καπνού και τη δημοτική καπναποθήκη είπε τα εξής: «Είναι εφικτή η λειτουργία του μουσείου καπνού στο κτήριο της δημοτικής καπνοθήκης μιας και αυτό είναι πολύ μεγάλο. Μπορεί η συλλογή ν΄ απλωθεί η οποία πράγματι είναι πολύ μεγάλη. Νομίζω πως μπορεί ν΄ αξιοποιηθεί πάρα πολύ καλά».
ΕΡ: Χρειάζονται πολλά ή λίγα χρήματα για να ολοκληρωθούν τα έργα;
ΑΠ: «Θα χρειαστούν κάποια χρήματα. Αυτό δε μπορώ να το πω τώρα, γιατί οι μελέτες πρέπει να ολοκληρωθούν για να μιλήσει κάποιος για χρήματα. Πιστεύω πως το κτήριο διαθέτει τις προϋποθέσεις. Αποτελεί στολίδι για την πόλη».
ΕΡ: Θα είναι ένα μεγάλο μουσείο. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος;
ΑΠ: «Προκύπτει από το υλικό σίγουρα κι από το κτήριο. Αυτό είναι πλεονέκτημα γιατί στο χώρο μπορείτε ν΄ αναπτύξετε ως πόλη πάρα πολλές δράσεις σε σχέση με το μουσείο καπνού».
ΕΡ: Δηλαδή θα είναι ένας χώρος όχι μόνο εκθεσιακός, αλλά και εκδηλώσεων;
ΑΠ: Ναι, μπορεί να έχει μία πολλαπλή χρήση. Δηλαδή πέρα από τη συλλογή τη μόνιμη, την έκθεση τη μόνιμη, μπορείτε να έχετε πολλές δράσεις παράλληλες. Να φιλοξενούνται άλλες εκθέσεις, να διοργανώνονται εκδηλώσεις. Αυτό είναι πλεονέκτημα για ένα μουσείο σήμερα».
ΕΡ: Γίνονται αυτά στην Ελλάδα της κρίσης, δρομολογούνται;
ΑΠ: «Γίνονται. Είναι δύσκολο αλλά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διάθεση, ακριβώς λόγω της κρίσης νομίζω βλέπουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη των πολιτιστικών δράσεων».
ΕΡ: Υπάρχει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;
ΑΠ: «Βέβαια. Είναι η σύγχρονη τάση στα μουσεία».
Ο Δημήτρης Καραχάλης μίλησε για θέματα λειτουργίας των μουσείων σήμερα, καθώς όπως είπε τα μουσεία σήμερα δεν πρέπει να λειτουργούν μόνο ως μουσεία, αλλά και ως ένας χώρος εκδηλώσεων και συνάντησης κοινού. Είπε τα εξής: «Όσο καλά κι αν στεγαστεί το μουσείο, σ΄ αυτό εδώ το κτήριο, εάν δεν αποτελέσει σημείο συνάντησης και δεν θα υπάρξουν άλλες δράσεις μέσα στο κτήριο του μουσείου, δηλαδή να συναντιόνται άνθρωποι και να επισημαίνουνε ζητήματα της πόλης…»
ΕΡ: Δηλαδή το μουσείο από μόνο του δεν είναι αρκετό;
ΑΠ: «Έτσι λέω εγώ. Πλέον βλέπουμε παγκοσμίως και σε ευρωπαϊκές πόλεις, το μουσείο έχει πολλαπλούς ρόλους. Πλέον θα δούμε ότι μέσα στα μουσεία γίνεται παραγωγή πολιτισμού, συζήτηση, ότι γενικά για ν΄ αποτελέσει ζωντανό στοιχείο κι όχι ένα μικρό χώρο όπου πηγαίνει ο επισκέπτης μία φορά και δεν ξαναπηγαίνει, πρέπει να οργανώσει ποικίλες δραστηριότητες. Δεν είναι μόνο για καφέ και το πωλητήριο. Στο μουσείο πάμε για να συζητήσουμε, για να πάρουμε κάποια ιδέα η οποία έχει σχέση με την πόλη μας. Κυρίως μας ενδιαφέρει οι κάτοικοι ν΄ αποκτήσουνε γνώση του μουσείου, πράγμα που θ΄ αποτελέσει και στοιχείο της ταυτότητάς τους».