Την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμοι οι βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να καταθέσουν στη βουλή επίκαιρη ερώτηση για την επιδότηση εργασίας στους πέντε νομούς, στο γνωστό θέμα του 12%.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πρώτα με τον Ν. Παναγιωτόπου και τον Τ. Δημοσχάκη, την ερώτηση δεν αποκλείεται να υπογράψουν κι άλλοι βουλευτές. Σχέδιο της ερώτησης είναι ήδη στα γραφεία των δύο βουλευτών, της Ν.Δ. στην Καβάλα και τον Έβρο, ενώ ενδιαφέρον για την ερώτηση δείχνουν κι άλλοι βουλευτές, κυρίως της αντιπολίτευσης.
Τώρα που ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με την νομιμοποίηση του μέτρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πίεση στην κυβέρνηση αυξάνει. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ανακοίνωσης πριν από πολύ λίγες ημέρες που εξέδωσε για το ίδιο θέμα το Επιμελητήριο της Ξάνθης. Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα: «Το Επιμελητήριο Ξάνθης συγχαίρει την Ευρωβουλευτή κα. Μαρία Σπυράκη για την πρωτοβουλία της να κάνει επερώτηση στην Ευρωβουλή, συμμεριζόμενη την αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων της Αν. Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με την επιδότηση μισθολογικού κόστους εργασίας, γνωστό σε όλους μας ως 12%.
Η σημερινή απάντηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κας. Μ. Βεστάγκερ, είναι «κεραυνός εν αιθρία» για όσα αντέτειναν με περισσή υποκρισία όλοι, δυστυχώς, οι αρμόδιοι Υπουργοί στους Προέδρους Επιμελητηρίων της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ότι δήθεν είναι παράνομη εν λόγω επιδότηση και δεν πρέπει να δημοσιοποιείται καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η τρόικα να μας ζητήσει την επιστροφή όλων αυτών των επιδοτήσεων διαχρονικά που σημαίνει την καταστροφή όλων αυτών των επιχειρήσεων.
Η απάντηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διαψεύδει και εκθέτει διαχρονικά όλους τους Υπουργούς που ισχυρίζονταν υποκριτικά, όλους αυτούς τους δήθεν κινδύνους προκειμένου να μηδενίσουν ανταγωνιστικά των επιχειρήσεων της Α.Μ-Θ, υπέρ τρίτων αλλά και να κρύψουν την οικονομική «γύμνια» των μνημονιακών υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει. Έφτασαν μάλιστα σήμερα, για τους ίδιους λόγους, να μιλούν για κατάργηση αυτού του μέτρου.
Θεωρούμε ότι πρέπει η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να αναλάβουν το πολιτικό κόστος των πράξεων τους. Σε διαφορετική περίπτωση, κατάργησης δηλαδή του 12%, θα σημάνει την «ταφόπλακα» των επιχειρήσεων που έχουν απομείνει, παλεύοντας με άνισους όρους ανταγωνισμού στην ευαίσθητη ακριτική περιοχή της Αν. Μακεδονίας & Θράκης».