Αναπτυξιακές διαφωνίες
Περισσότεροι από 30 άνθρωποι βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στα Λουτρά των Ελευθερών. Είδαν από κοντά την υφιστάμενη κατάσταση, αρχικά επανέλαβαν ότι πρέπει απαραίτητα να διατηρηθούν τρία παλαιά κτίρια που υπάρχουν στα Λουτρά. Στην συνέχεια όμως δήλωσαν αντίθετοι στην προωθούμενη ιδιωτική επένδυση, της οποίας η μακρά διαδικασία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο! Επρόκειτο για μέλη της νεοϊδρυθείσας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την διάσωση των Λουτρών. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων ήταν η πρόεδρος των αρχιτεκτόνων Φωφώ Γουναροπούλου, ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Γεροστεργίου. Εντύπωση προκαλεί ότι στην Πρωτοβουλία των Πολιτών για τα λουτρά των Ελευθερών συνυπάρχουν (όπως φάνηκε και χθες) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας με στελέχη του ΚΚΕ Καβάλας! Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά σε τοπικό θέμα επικαιρότητας.
Όσοι βρέθηκαν χθες στα Λουτρά των Ελευθερών είδαν μια κατάσταση σκέτη απογοήτευση. Τα Λουτρά δεν λειτούργησαν φέτος. Η φύλαξη τους δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Αρκετές φορές άγνωστοι παραβίασαν κλειδαριές και φράχτες. Μπήκαν μέσα. Στην καλύτερη περίπτωση έκαναν απλά το μπάνιο τους. Στην χειρότερη αναζήτησαν και πήραν οτιδήποτε τους ήταν χρήσιμο. Όλα αυτά φάνηκαν χθες στην περιήγηση εντός των εγκαταστάσεων. Το πρώτο θέμα που ανακύπτει είναι η προστασία των εγκαταστάσεων και των υποδομών, σε μια περιοχή ιδιαίτερα απόμακρη ή και ερημική. Ότι έγινε ως τώρα δεν απέδωσε. Άρα πρέπει απαραίτητα να γίνει κάτι καλύτερο.
Επί της ουσίας. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας αν και αρχικά δηλώνει υπέρ της προστασίας τριών ιστορικών κτιρίων που υπάρχουν στα λουτρά, χθες τόνισε ότι αυτά πρέπει να μείνουν σε δημόσιο έλεγχο. Ή να λειτουργήσουν ως δημοτική επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου. Έφεραν μάλιστα ως παράδειγμα την λειτουργία από τον Δήμο Καβάλας των λασπόλουτρων. Μπορεί ή πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο τώρα, κατόπιν εορτής; Η απάντηση είναι αρνητική. Όταν άπαντες σιωπούσαν, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας συνέχιζε μια δημόσια πρωτοβουλία για την παραχώρηση των λουτρών σε ιδιώτη. Ακόμη κι όταν ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας, πάλι κανείς δεν είπε το παραμικρό. Ως εκ τούτου οι προτάσεις για δημόσιο έλεγχο και δημοτική επιχείρηση μπορεί να είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά διατυπώνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ας μη ξεχνάμε ότι όσο κι αν ο Δήμος Παγγαίου (ή και ο Δήμος Ορφανού παλαιότερα) ήθελε, ποτέ δεν πήρε στην αρμοδιότητα του τα λουτρά. Αυτά ήταν αρμοδιότητα της Ν.Α. Καβάλας ως το 2010, από το 2011 τα λουτρά ανήκουν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Όσο για την διατήρηση των τριών ιστορικών κτιρίων, επί του θέματος θα αποφασίσει την Πέμπτη το Κ.Α.Σ. Εκεί η Πρωτοβουλία Πολιτών θα απευθυνθεί γραπτώς, συλλέγοντας και υπογραφές πολιτών. Συλλογή υπογραφών έγινε το Σάββατο στην πλατεία του Καπνεργάτη. Γενικά οι πολίτες της Καβάλας φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα λουτρά σε σχέση με τους δημότες της περιοχής. Χθες στην περιήγηση εντός των λουτρών ελάχιστοι ήταν αυτοί που προέρχονταν από την περιοχή. Οι περισσότεροι επισκέπτες στα λουτρά ήταν από την Καβάλα.
Στις δηλώσεις του ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Εμμανουηλίδης είπε χθες για το θέμα: « Είμαστε εδώ γιατί επιτέλους πρέπει να υπάρχει κάποια ευαισθησία διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτός ο χώρος λειτουργεί ως φυσικό θεραπευτήριο πάνω από έναν αιώνα. Δυστυχώς η εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας έφερε τα πράγματα στην κατάσταση που όλοι είδαμε σήμερα. Ακόμη και τα προσωπικά δεδομένα βγήκαν στη φόρα… Είναι μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του πλούτου και της δημόσιας περιουσίας. Αυτό γίνεται για να δοθεί κατά τρόπο ληστρικό στην εκμετάλλευση από ιδιώτες. Βεβαίως και την ιδιωτική πρωτοβουλία θα την δεχθούμε γιατί είναι κι αυτή ένας παράγοντας «ανάπτυξης» αλλά σε καμιά αυτή δεν πρέπει να εκμηδενίζει και να κατερειπώνει την πολιτιστική μας ταυτότητα. Υπάρχουν εδώ τρία κτίρια που από μόνα τους βοούν για την αναγκαιότητα διατήρησης και ανάδειξης τους. Επιτέλους όποια σκέψη έχουν οι αρμόδιοι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση αυτά τα κτίρια να πάψουν να υπάρχουν. Αυτά τα κτίρια δημιουργούν υπεραξίες. Φοβούμαι ότι στην λογική της υπερεκμετάλλευσης θα δημιουργηθούν τέτοιες κατασκευές που θα πληγώνουν το περιβάλλον. Επιτέλους στο βωμό του χρήματος, της σκοπιμότητας δεν μπορούμε να θυσιάζουμε την υπεραξία του πολιτισμού». Η Σίσυ Νικήσιανη μίλησε στους παρευρισκόμενους για την ιστορία των λουτρών. Έκανε ειδικές αναφορές στα τρία κτίρια, των οποίων την διάσωση ζητά η Πρωτοβουλία Πολιτών. Είπε μεταξύ των άλλων: « Για τα τρία κτίρια για τα οποία μιλάμε υπάρχει πρόταση της υπηρεσίας να κριθούν διατηρητέα. Ένας άλλος στόχος μας είναι να μείνουν τα λουτρά σε δημόσιο έλεγχο γιατί τα αιτήματα αυτά που έχουμε (διατήρηση κτιρίων, διατήρηση φυσικού τοπίου, η προσβασιμότητα στην τοπική κοινωνία με χαμηλό εισιτήριο κτλ) θεωρούμε βρίσκουν καλύτερη απάντηση σε μια δημοτική επιχείρηση. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Θέλουμε να αξιοποιηθούν και να καθαρίσουν».