Dark Mode Light Mode

Τι Ελλάδα… τι Τουρκία; – Τσατσούλης … μαινόμενος κατά των κυβερνώντων

Πυρ και μανία με την κυβέρνηση εμφανίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, εξαιτίας των όσων υπερψηφίστηκαν το προηγούμενο βράδυ από τη βουλή με το πολυνομοσχέδιο «σκούπα». Πέραν του γεγονότος ότι επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης από το 2015 να καταργηθεί η υποχρεωτική εγγραφή μελών κι άρα η συνδρομή στα Επιμελητήρια, επιπλέον αποσύρθηκε και η διάταξη που αναφέρονταν σε εκτεταμένη δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών ιδιωτών προς το δημόσιο.

Σύμφωνα με τις οργισμένες δηλώσεις του κ. Τσατσούλη, τα όσα υπερψηφίστηκαν από τη βουλή οδηγούν τη χώρα και το ελληνικό επιχειρείν στην καταστροφή, ενώ διαπίστωσε ακόμη κι έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα αφού τη στιγμή που έξω από τη βουλή επικρατούσε πανδαιμόνιο, η δημόσια τηλεόραση προτίμησε να προβάλει την «Αθλητική Κυριακή». Επίσης, την περασμένη Παρασκευή πλήθος παραγωγικών φορέων της χώρας τους οποίους θα έθιγε το πολυνομοσχέδιο, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου διαμαρτυρίας, ωστόσο κανένα αθηναϊκό τηλεοπτικό κανάλι δεν παρουσίασε το παραμικρό.

Η αρνητική εξέλιξη για την υποχρεωτικότητα εγγραφής των επιμελητηριακών μελών ήταν κατά την άποψη του Άγγελου κάτι αναμενόμενο αφού σε μία τόσο δύσκολη εποχή προσπαθούν να φιμώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας. Γι’ αυτό κλείνουν τα Επιμελητήρια και ησυχάζουν! «Δε θα πρέπει όμως να μας ενοχλούν οι μέθοδοι του Ερντογάν, που κλείνει τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, διότι τα ίδια περίπου συμβαίνουν και στην Ελλάδα. Αφού τους ανεχόμαστε και τους επιτρέπουμε, πολύ καλά μας κάνουν», υπογράμμισε ο κ. Τσατσούλης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στους «εχθρούς» των επιχειρηματιών της χώρας που συστηματικά τους καταστρέφουν. Κοντεύουν να συμπληρωθούν έξι χρόνια διαρκούς ύφεσης χωρίς να εκδηλώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, παρά μόνο προς την κατεύθυνση είσπραξης φόρων κι αποστράγγισης του ελληνικού λαού. «Πρωτογενές πλεόνασμα σαν αυτό που διαφημίζουν οι κυβερνώντες μπορώ να εξασφαλίσω κι εγώ στην επιχείρησή μου, να δω όμως αν θα το αποδεχθεί η εφορία», σημείωσε με σαρκασμό ο Άγγελος Τσατσούλης.

Πρόκειται για ελληνικά εφευρήματα που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος για την αγορά και προφανώς θα ακολουθήσουν δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, σχετικά με την υποτιθέμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο στις διεθνείς αγορές. Παρόλα αυτά, τα εισοδήματα των πολιτών και τα κέρδη των επιχειρήσεων δε θα πάψουν να συρρικνώνονται κι έτσι στο τέλος της κάθε ημέρας το ταμείο του καθενός θα είναι μείον.

Σύμφωνα με την επισήμανση του κ. Τσατσούλη, παρόμοια νομοσχέδια όπως αυτό που υπερψηφίστηκε την Κυριακή εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των φωτοβολταϊκών και τις τρεις μεγάλες εμπλεκόμενες εταιρείες, αλλά και το ζήτημα του φρέσκου γάλακτος που αναδείχθηκε ως «μείζον» για την υποτιθέμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Αναφορικά με τα Επιμελητήρια τώρα, μεθοδεύεται η εξαφάνιση των φορέων που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να απομείνουν ως κυρίαρχες μόνο οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας. «Το μόνο που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες είναι να τα βρίσκουν με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ή με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, έστω κι αν καταστραφεί εντελώς η μικρομεσαία επιχείρηση», παρατήρησε ο κ. Τσατσούλης.

Η μόνη θετική εξέλιξη αφορούσε στις δανειοδοτήσεις με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για τις οποίες η δόση του 12ου 2013 και του 6ου 2014 θα επιμεριστούν στις επόμενες δόσεις, ώστε να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές κι άρα να μην προχωρήσουν και οι καταπτώσεις. Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση όμως, καταργείται η απόφαση της 25ης επιτροπής του υπουργείου οικονομικών κι αντικαθίσταται από την προσωπική απόφαση του ίδιου του υφυπουργού κ. Σταϊκούρα. Ο οποίος είναι «βαθύς γνώστης της επιχειρηματικότητας και της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε σαρκαστικά ο κ. Τσατσούλης, προβλέποντας ότι δυστυχώς τα δάνεια θα προχωρήσουν σε καταπτώσεις.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι αν και καταργούν την υποχρεωτική εγγραφή και συνδρομή στα Επιμελητήρια, από την άλλη τα εξαναγκάζουν να διατηρήσουν τις υπηρεσίες του ΓΕΜΗ απασχολώντας τρία άτομα και χωρίς την οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. Είναι ενδεικτικό ότι η αμοιβή του Επιμελητηρίου για την έκδοση κάθε εγγράφου του ΓΕΜΗ είναι μόνο 5 ευρώ. «Ας μας πούνε πως θα τα βγάλουν πέρα τα Επιμελητήρια υπό αυτές τις συνθήκες, μήπως κι εφαρμόσουμε τις ίδιες μεθόδους και στις επιχειρήσεις μας», κατέληξε εξοργισμένος ο Άγγελος Τσατσούλης.

 

=

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Μικρή αύξηση δρομολογίων φέρι μπωτ

Επόμενο άρθρο

Ντίνος Κανάκης στους 93, 7: « Μόνος του ο Ερασιτέχνης, πολύ δύσκολα θα τρέξει την ομάδα»