Το απόγευμα της Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μια ακόμη απολογιστική εκδήλωση για τα τρία χρόνια λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου – Ιατρείου του δήμου Καβάλας. Η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής εντάσσονταν στο πρόγραμμα ΣΤΗΡΙΖΩ το οποίο κι αναμένεται να τερματισθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη. Ατενίζοντας το μέλλον, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφών Κροκίδης, θύμισε ότι λόγω του νέου νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εξασφαλίζεται σημαντική διευκόλυνση στους οικονομικά αδύναμους πολίτες. Υπό το πρίσμα της χορήγησης βιβλιαρίων στους ανασφάλιστους μέσω των ΚΕΠ δεν αποκλείεται μια ενδεχόμενη μείωση του ενδιαφέροντος για τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Φαρμακείου – Ιατρείου.
Ο κ. Κροκίδης εκτίμησε ότι τρία είναι τα εναλλακτικά σενάρια για τη λειτουργία της δομής έκτακτης ανάγκης. Είτε να συνεχιστεί η λειτουργία της μέσω παράτασης του προγράμματος ΣΤΗΡΙΖΩ, κάτι όμως που προφανώς δύσκολα θα εξασφαλισθεί. Είτε να συνεχιστεί η λειτουργία της δομής που θα βασίζεται στην εθελοντική εργασία, σενάριο που μοιάζει περισσότερο πιθανό κι εύκολο. Είτε στη χειρότερη περίπτωση να κριθεί ότι η δομή ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής της κι άρα να παύσει οριστικά.
Ακόμη και όταν θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, οι ανασφάλιστοι θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν στα φαρμακεία τη συμμετοχή στην αγορά των σκευασμάτων. Όπως όμως αποδεικνύεται από την 3ετη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου – Ιατρείου ακόμη και η συμμετοχή στην προμήθεια των φαρμάκων είναι δύσκολη για ορισμένους πολίτες.
Η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου – Ιατρείου άρχισε τον Απρίλη του 2012 και για 1,5 περίπου χρόνο βασίστηκε είτε σε πενταμηνήτες συμβασιούχους είτε σε εθελοντές. Στη συνέχεια φυσικά η δομή ενισχύθηκε από τους εργαζόμενους του προγράμματος ΣΤΗΡΙΖΩ με αποτέλεσμα η παροχή υπηρεσιών να εκτοξευθεί κατακόρυφα. Η σταθερότητα που προσέφεραν οι δύο φαρμακοποιοί και η κοινωνική λειτουργός ήταν η αιτία για τον αριθμό των 7.000 επισκέψεων που καταγράφηκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο.