Dark Mode Light Mode

Τουριστική προβολή από την Τζένη

Την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου η γνωστή τηλεοπτική παρουσιάστρια Τζένη Μπαλατσινού ανάρτησε στην ιστοσελίδα της κείμενο που τουριστικά προβάλει την Μεσορόπη. Κείμενο γραμμένο από την ίδια, πολλές φωτογραφίες κι αναφορές ακόμη και στην Καβάλα. Αυτό το διάστημα –όπως γράφουν «κουτσομπολίστικα» περιοδικά των Αθηνών- η κ. Μπαλατσινού συνδέεται συναισθηματικά με συμπολίτη. Εξ αυτού του λόγου επισκέφθηκε και την Μεσορόπη αλλά και την Καβάλα. Κι όπως ήταν φυσικό έδωσε συνέχεια στην ιστοσελίδα της. Τουριστική προβολή δια χειρός Μπαλατσινού λοιπόν. Το κείμενο της αναφέρει τα ακόλουθα:
H προεόρτια περίοδος είναι η καταλληλότερη για μια απολαυστική εκδρομή, ιδιαιτέρως φέτος που ο καιρός δεν λέει να μπει σε χειμωνιάτικο mode. Έτσι αποφάσισα να «εκδράμω εις τας εξοχάς» και να φορτώσω το δισάκι με πολλές προσδοκίες για αποφόρτιση και δελεαστικές δραστηριότητες -όπως κι έγινε τελικά.
Διάλεξα για βάση μου τη Μεσορόπη, ένα χωριό του Παγγαίου, μόλις μισή ώρα από την Καβάλα. Ήταν ότι ακριβώς χρειαζόμουν, ένα μέρος με ιστορικότητα, καθαρό αέρα και πολλές ευκαιρίες για πεζοπορία και επισκέψεις σε τριγύρω μέρη. Εκεί βρίσκεται ένας ιδιαίτερος ξενώνας ή μάλλον, ένα μικρό Boutique Hotel, το «Κλαδί Ελιάς» που έκανε τη διαμονή μου ιδανική.
Εδώ είμαι με τον ιδιοκτήτη και αξιομνημόνευτα φιλόξενο, Βύρωνα Μπαρμπασακαλή, που ηγείται της άψογης ομάδας στο Κλαδί Ελιάς και φροντίζει για το Winery Restaurant που φτιάχνει μερικά από τα πιο γευστικά πιάτα που έχω δοκιμάσει τελευταία! Ανακαλώ τις μοναδικές γεύσεις του εστιατορίου όπως το καρπάτσιο πεσκανδρίτσας με βινεγκρέτ γκρέιπφρουτ και ένα αξεπέραστο φιλέτο πάπιας με σταφίδα, σβησμένο σε λικέρ κεράσι σε ένα περιβάλλον από πέτρα που αποπνέει ιδιαίτερο γούστο και φροντίδα. Στην περιοχή δίνονται πολλές ευκαιρίες στον επισκέπτη να περπατήσει στη φύση και να γεμίσει με καθαρό αέρα, ξεκουράζοντας το μυαλό του πραγματικά. Δεν έχασα την ευκαιρία να περπατήσω ακολουθώντας το γνωστό μονοπάτι της Μεσορόπης, με συνολικό μήκος περίπου 5km. Η διαδρομή ήταν ευκολοδιάβατη και το νερό έπαιζε σημαντικό ρόλο. Συναντά κανείς καταρράκτες που πηγάζουν από ορεινές πηγές του Παγγαίου και ένα ιδιαίτερο σημείο, το λεγόμενος Νιβριό, μια τεχνητή λίμνη που οι ντόπιοι κάθε χρόνο πετάνε το σταυρό στα Θεοφάνεια. Επόμενη στάση ήταν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων. Οι Φίλιπποι που απέχουν περίπου 15 χλμ. από την Καβάλα, ήταν αρχαία πόλη της ανατολικής Μακεδονίας, με αρχικό όνομα Κρηνίδες. Τον 4ο π.Χ. αι. η περιοχή καταλήφθηκε από τον πατέρα του Αλέξανδρου, Φιλίππο Β” και γνώρισε τεράστια άνθιση εξαιτίας της στρατηγικής γεωγραφικής της σημασίας. Ιδιαίτερη σημασία απέκτησε μετά την κατάκτηση της από τους Ρωμαίους, λόγω της Εγνατίας Οδού αλλά και των ορυχείων χρυσού της περιοχής. Επίσης, ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε εκεί την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης το 50 μ.Χ. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τμήματα της αγοράς, των τειχών και των ανακτόρων, ενώ σπουδαίο είναι το αρχαίο θέατρο το οποίο λειτουργεί κανονικά σήμερα. Την επόμενη μέρα, έκανα μια βόλτα στην Καβάλα. Αν πρέπει να σταθώ σε ένα σημείο από αυτή την πανέμορφη πόλη, αυτό θα ήταν το Ιμαρέτ. Πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο, δείγμα αριστουργηματικής Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, που κατασκευάστηκε το 1817 από το Μεχμέτ Αλή Πασά ως ιεροδιδασκαλείο, με συνολική έκταση 4.500τ.μ. Το Ιμαρέτ αποτελεί πλέον το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που λειτουργεί σε έναν ιστορικό χώρο και η ενέργεια του είναι αντιπροσωπευτική της περιοχής και της πορείας που είχε ο χρόνος στον τόπο. Η περιοχή ενδείκνυται για μια γεμάτη εκδρομή με πολλές επιλογές να χορτάσουν τα μάτια και να γεμίσει το μυαλό με όμορφες εικόνες. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν, τις καλές μέρες και δεν θα μετανοιώστε!

Προηγούμενο άρθρο

Η πλατεία ήταν ..... άδεια !!!

Επόμενο άρθρο

Ο Μηνάς Χατζησάββας και η Καβάλα