Dark Mode Light Mode

Του χρόνου επιπλέον άδειες αλιείας τόνου!

Συζητήθηκε χθες αργά το μεσημέρι η επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου σχετικά με τις άδειες αλίευσης τόνου στην ΑΜΘ κι ειδικότερα την χορήγηση αδειών σε επαγγελματίες στην Καβάλα. Ο υπουργός ήταν εξ αρχής αρνητικός. Απέκλεισε το ενδεχόμενο χορήγησης επιπλέον αδειών φέτος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του χρόνου.
Η συζήτηση του θέματος δεν έγινε σε καλό κλίμα. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Μην περιμένετε ότι η απόφαση για τις άδειες θα τροποποιηθεί φέτος. Η απόφαση είναι συγκεκριμένη και βεβαίως είναι συγκεκριμένος ο κανονισμός ο οποίος λέει ότι μόνο για λόγους επιχειρησιακών προβλημάτων ή ανωτέρας βίας μπορεί να αλλάξει. Άρα, λοιπόν, τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει και σας το λέω διότι το ενδιαφέρον των αλιέων, ειδικά της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν ήταν σημαντικό. Δεν είναι όπως τα λέτε. Μόνο πέντε αλιείς έκαναν αίτηση για άδεια αλίευσης τόνου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δώστε τρεις.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Στον έναν χορηγήθηκε άδεια αλίευσης, ένας αποκλείστηκε γιατί ενέπιπτε στα κριτήρια, ενώ οι υπόλοιποι τρεις συγκέντρωσαν λιγότερα μόρια απ’ όσα απαιτούνταν για τη χορήγηση άδειας σε πανελλαδικό επίπεδο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν ψάρευαν ξιφία.
Νωρίτερα ο διάλογος έγινε ως εξής:
Βαγγέλης Αποστόλου: Όσον αφορά τις εξυπνάδες -γιατί πρόκειται για εξυπνάδες, έτσι όπως πήγατε να προσεγγίσετε το θέμα- εγώ θα σας πω το εξής: Υπάρχει μια Υπουργική Απόφαση, η οποία καθορίζει αναλυτικά τους όρους μοριοδότησης και με βάση αυτήν την Υπουργική Απόφαση έγινε η αξιολόγηση από τις υπηρεσίες. Είχαμε ενενήντα οκτώ συνολικά αιτήσεις και χορηγήθηκαν τριάντα επτά άδειες, για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν πάρα πολύ μικρός ο αριθμός των ψαριών. Μιλάμε για εκατόν ογδόντα δύο τόνους.
Βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση ήταν η παραγωγή των αλιευτικών σκαφών σε μεγάλα πελαγικά, δηλαδή τόνο, ξιφία και μακρύτερο τόνο. Η παραγωγή προέκυψε από τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ημερολογίου, η συμπλήρωση του οποίου όσον αφορά τα τρία είδη ήταν υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Στην απόφαση δεν αναφέρεται κανένα κριτήριο για κατανομή αδειών ανά περιφέρεια. Οι άδειες χορηγήθηκαν με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση και ο συγκεντρωτικός κατάλογος όλων των σκαφών της ελληνικής σημαίας, στα οποία χορηγείται κάθε έτος άδεια αλίευσης τόνου, πρέπει να διαβιβάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υπάρξει έγκριση για να ξεκινήσει η άσκηση της αλιείας. Έχουμε υποβάλει τον κατάλογο, τουλάχιστον σαράντα πέντε μέρες, πριν την έναρξη της αλιευτικής περιόδου, δηλαδή πριν την 1η Μαρτίου.
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο όρος «μπάρμπας στην Κορώνη» μετατρέπεται σε «μπάρμπα στην Κάλυμνο», διότι όταν από επτά άδειες το 2015, σου προκύπτουν είκοσι το 2016, αύξηση περίπου 300%, τριπλασιασμός, ενώ οι άλλες διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, συν ένα, πλην ένα, εν προκειμένω για την περιφέρεια της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μείον μία άδεια, τότε εγώ θεωρώ ότι κάτι τρέχει εδώ πέρα και είναι ερευνητέο. Είναι ερευνητέο, κάτι τρέχει, γιατί έχετε βάλει την υπογραφή σας σ’ αυτό. Δεν προβληματίζεστε κι εσείς, ώστε να ζητήσετε πληροφορίες απ’ αυτούς που σας οδήγησαν στο σκεπτικό αυτό για να βάλετε την υπογραφή σας; Η Καβάλα δεν έχει. Είχε προηγουμένως, αλλά έχει τη μεγαλύτερη ψαριά, αγαπητέ συνάδελφε. Είναι ο μεγαλύτερος ψαρότοπος στην Ελλάδα αυτός του βορείου Αιγαίου.
Όπως σας είπα, προκύπτουν ζημιές. Εγώ θα επανέλθω μ’ αυτήν την ιστορία. Σας προτείνω αυτήν τη στιγμή, για να σοβαρευτούμε κιόλας, να επεκτείνετε το δικαίωμα χορήγησης αδειών, ενισχύοντας και τις άδειες στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά σύντομα.

Προηγούμενο άρθρο

Δευτεριάτικη βιβλιοπαρουσίαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Επόμενο άρθρο

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δείχνει κατανόηση, οι επαγγελματίες συμμορφώνονται